Події

Підсумки 07.01: Зовнішні пріоритети і атаки ворога

Підсумки 07.01: Зовнішні пріоритети і атаки ворога

Фото: Офіс президента

Володимир Зеленський провів тривалу нараду про плани України на цей рік у відносинах із партнерами у Євросоюзі та НАТО

Зеленський провів нараду, темою якої були плани на 2024 рік щодо взаємодії з партнерами в ЄС та в НАТО; На Авдіївському напрямку противник не полишає спроб просування. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський провів нараду з головами ВР і Кабміну щодо відносин із ЄС і НАТО

Український президент Володимир Зеленський провів тривалу нараду щодо планів України на цей рік у відносинах із партнерами у Євросоюзі та НАТО.Були визначені пріоритети: повністю реалізувати рішення про відкриття переговорів, підготувати переговорну рамку із Євросоюзом, а також виробити таку систему відносин і комунікації з членами Альянсу, щоб кожна держава, кожен лідер на сто відсотків відчували, що разом з Україною НАТО стане значно сильніше.

Найбільше атак у неділю відбито на Авдіївському напрямку

У неділю на Авдіївському напрямку захисники відбили 16 ворожих атак, загалом протягом доби на фронті відбулося 29 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив 21 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Росія обстріляла Херсон

Місто весь день перебувало під щільним вогнем російської армії. Одною з мішеней терористів став житловий будинок в обласному центрі. Внаслідок прямого влучання в оселю загинула херсонка, ще одна жінка була поранена. Крім того, під час атак на Херсон був вбитий літній місцевий житель.

Обстріл Покровська. З-під завалів продовжують діставати загиблих

У селі Рівне Покровського району Донецької області рятувальники з-під завалів вилучили тіло загиблої дитини. На місці зруйнованого будинку тривають аварійно-рятувальні роботи з пошуку п’яти осіб, з них двоє дітей. У самому Покровську на місці двох зруйнованих приватних житлових будинків людину врятовано з-під завалів, ще вилучено тіло жінки.

Зеленський сказав, що захистить Європу від російської агресії

Європу убезпечити від Росії у військовому питанні, зможе тільки одне рішення – єдина європейська збройова промисловість. Про це заявив президент України Володимир Зеленський. При цьому, він запевнив, що Україна завжди буде одним із найзначніших європейських донорів безпеки. 

У Швеції Європу закликали до тривалого протистояння з РФ

Росія в найближчому майбутньому буде залишатися серйозною загрозою для безпеки Швеції та Європи. Про це заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем. На його думку, конфронтація триватиме поти, поки Росія порушуватиме Статут ООН і європейський порядок безпеки.

Міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава прибула до Києва з неанонсованим візитом

Це – перший візит Камікави до України з моменту її вступу на посаду у вересні. Вона провела переговори з українськими урядовцями, в тому числі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Під час візиту до Києва міністерка висловила співчуття сім’ям загиблих під час російських атак, запевнила у рішучій підтримці Японії України. Також чиновниця заявила, що Японія вирішила внести 37 млн доларів до трастового фонду НАТО, щоб забезпечити Україну системами виявлення безпілотних літальних апаратів.

Орбан несподівано став претендентом на одну з головних посад в Євросоюзі

Президент Європейської ради Шарль Мішель вирішив балотуватися на виборах до Європейського парламенту в червні. Про це він розказав в інтерв’ю трьом бельгійським виданням. У разі обрання він достроково піде з посади, і її на кілька місяців може отримати прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. За європейським законодавством обов’язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської ради від країни, яка головує в ній.

В Україні оголошене штормове попереджання

На півдні України очікується ожеледь та налипання мокрого снігу. У центральних областях та на сході прогнозується сильний сніг, хуртовина. Пориви вітру будуть досягати 15-20 м/с. Синоптики оголосили перший (жовтий) рівень небезпеки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button