Події

Підсумки 06.08: Відбита атака і підняття Тризуба

Підсумки 06.08: Відбита атака і підняття Тризуба

Фото: facebook.com/yan.dobronosov

На Батьківщину-мати підняли Тризуб

Сили ППО, відбиваючи атаки росіян знищили 13 крилатих ракет Калібр, 17 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 27 ударних БпЛА Shahed-136/131. На Батьківщину-мати підняли Тризуб. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗСУ знищили 30 крилатих ракет та 27 “шахедів”

Увечері 5 серпня окупанти застосували 14 крилатих ракет морського базування Калібр та три аеробалістичні ракети Х-47 Кинджал. ППО знищила 12 із 14 Калібрів, Повітряні сили не оприлюднюють інформацію щодо Кинджалів. Уночі 6 серпня росіяни продовжили атакувати дронами-камікадзе Shahed-136 з південно-східного напрямку, крилатими ракетами Калібр – з акваторії Чорного моря та крилатими ракетами Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95МС з району Каспію. Сили оборони знищили усі 27 “шахедів”, 5 із 6 ракет Калібр у другій хвилі та 13 із 20 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х555.

На щиті Батьківщини-матері з’явився Тризуб

На монумент Батьківщина-мати у Києві встановили Тризуб замість демонтованого радянського герба. Відомо, що монумент Батьківщина-мати в Києві перейменують на Україну-мати. Очікується, що його перейменують до Дня Незалежності України 24 серпня.

Зеленський привітав Повітряні сили, вручив нагороди 

Президент Володимир Зеленський взяв участь у святкуванні Дня Повітряних сил ЗСУ, вручив державні нагороди та бойові прапори військовим частинам. Він зазначив, що за час повномасштабної війни льотчики ПС ЗСУ здійснили понад 14 000 бойових вильотів, збили понад 3 500 літаків, вертольотів та ракет окупантів та понад 2000 ворожих ударних дронів, сказав президент.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний також привітав воїнів Повітряних сил з професійним святом. Він подякував їм стійкість, пильність і відданість справі захисту українського неба.

У Саудівській Аравії пройшов мирний саміт щодо принципів відновлення сталого й справедливого миру для України

У саміті взяли участь понад 40 країн. На зустріч не було запрошено російських представників. Як зазначив керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак, це були продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир. Він зазначив, що це була чесна, відкрита розмова, під час якої представники кожної країни могли озвучити свою позицію й бачення. З його слів деякі з представників мали різні погляди, проте усі країни засвідчили відданість принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. Саме на цих принципах, як зауважив керівник ОП, побудована Формула миру президента Володимира Зеленського.

ЗСУ вдарили по мостах, що ведуть в Крим

В районі Чонгара (адміністративній межі Криму та Херсонської області) й Генічеська Херсонської області пролунали потужні вибухи. Стало відомо про “прильоти” по мостах, які сполучають Арабатську стрілку з материковою частиною.

Гауляйтер Запорізької області Володимир Рогов заявив, що контрольно-пропускний пункт Чонгар закрито для проїзду через удари по мосту. В свою чергу гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо також підтвердив інформацію. За його словами, транспортне сполучення з Кримом продовжує працювати через Чаплинку та Армянськ.

Збройні сили України офіційно підтвердили, що саме вони нанесли удари по Чонгарському та Генічеському мостах.

На кордоні України з РФ запрацював гуманітарний коридор

Українці, які евакуйовуються з тимчасово окупованих територій, можуть повернутися на підконтрольну територію України через пункт пропуску Колотилівка (РФ) – Покровка (Україна). На українському кордоні діє волонтерський гуманітарний центр, де всі українці можуть отримати безкоштовну психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу, а також переночувати та дістатися до Сум або інших міст України.

РФ та Китай відправили до узбережжя Аляски 11 військово-морських кораблів на патрулювання

Кораблі підійшли до Алеутських островів, повідомили посадовці США. Судна не входили до американських територіальних вод і відтоді покинули місце проведення патрулювання. За ними стежили чотири американські есмінці та літаки P-8 Poseidon. Капітан ВМС у відставці Брент Садлер сказав, що, враховуючи контекст війни в Україні та напруженість навколо Тайваню, цей крок є дуже провокаційним.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button