Події

Підсумки 04.08: Гарантії безпеки і ціна на їжу

Підсумки 04.08: Гарантії безпеки і ціна на їжу

Фото: Shutterstock

Україна розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди стосовно надання нашій державі гарантій безпеки

Україна почала перший раунд перемовин із США щодо гарантій безпеки; Світові ціни на продовольство зросли вперше за понад рік. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Почалися переговори зі США щодо гарантій безпеки

Представники Державного департаменту, Міністерства оборони та Ради національної безпеки США зустрілися з українськими колегами, щоб розпочати переговори щодо довгострокових зобов’язань у галузі безпеки між двома країнами. Двосторонні зобов’язання в галузі безпеки будуть зосереджені на забезпеченні України стійкими силами, здатними захищати Україну зараз та стримувати російську агресію у майбутньому, на підтримці та підвищенні ефективності та прозорості українських оборонних інститутів та промисловості, на підтримці реформ.

Через РФ світові ціни на продовольство зросли

За підсумками липня світові ціни на продовольчі товари зросли вперше за півтора роки під впливом виходу Росії із зернової угоди. Так, індекс цін на продовольство ФАО, який відслідковує щомісячні зміни світових цін на продовольчі товари, у липні становив у середньому 123,9 пункту, що на 1,3% більше, ніж попереднього місяця, але на 11,8% нижче за рівень липня 2022 року.

Вибухи у Новоросійську. Окупанти заявили про підбитий корабель

У місті Новоросійськ на півдні Росії вранці пролунали вибухи у морі. Міноборони РФ звинуватило ЗСУ нібито в атаці двома морськими безекіпажними катерами військово-морської бази. Ресурси окупантів повідомили про пошкодження десантного корабля у Новоросійську. Йдеться про корабель Оленегорський горняк, який, за заявою Міноборони Росії, нібито брав участь у відбитті атаки на базу. Ворожий корабель отримав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання.

СБУ: Росія готує теракт із вагнерівцями, щоб втягнути Білорусь у війну

СБУ здобула розвіддані, що свідчать про підготовку росіянами масштабної провокації “під чужим прапором” на стратегічному об’єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі. За даними, теракт готує диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових Збройних сил РФ та працівників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом бойовиків групи Вагнера. Ця російська група має вчинити провокацію на НПЗ, вдаючи із себе “українських диверсантів”, а в скоєному РФ планує звинуватити Україну. У такий спосіб Росія хоче вкотре спробувати втягнути Білорусь у повномасштабну війну проти України.

Україна повернула тіла ще 44 полеглих воїнів

Відбулася репатріація тіл загиблих українських військовослужбовців із тимчасово окупованих територій України (ТОТ). Таким чином вдалося повернути тіла ще 44 оборонців. Тіла наших захисників після ідентифікації будуть передані їхнім рідним для гідного поховання

На курорті Шові на заході Грузії стався зсув ґрунту

Внаслідок зсуву ґрунту, що стався напередодні в районі курортного селища Шові у Грузії, загинули щонайменше 11 людей. У Грузії під час пошуково-рятувальних робіт у курортному селищі Шові, де стався зсув ґрунту, виявили ще чотирьох загиблих. У зоні стихійного лиха тривають пошукові роботи – працюють два гелікоптери й близько 400 рятувальників. Із зони зсуву евакуювали 210 осіб. Рятувальникам усе ще не вдається пробитися до котеджів, які опинилася в епіцентрі стихійного лиха.

Середземне море рекордно нагрілося

Середня температура води на поверхні Середземного моря підвищилася до рекордного рівня і становить 28,4 градуса за Цельсієм. Про це повідомив Турецький фонд морських досліджень. Як вважають експерти, це може серйозно вплинути на морське життя, потенційно призводячи до вимирання видів. Найнебезпечніша ситуація складається у східній частині Середземного моря.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button