Події

Підсумки 04.04: Атака на Харків і зупинити ворога

Підсумки 04.04: Атака на Харків і зупинити ворога

Фото: МВС України

Росія вбила трьох рятувальників Харківщини

Внаслідок ворожої атаки безпілотниками на Харків загинули троє рятувальників; Зеленський заявив, що окупанти вже не можуть просуватися. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни вдарили по Харкову, загинули люди

Росіяни нанесли удари по Харкову. Місцева влада повідомила про “прильоти” по будинкам. Під час одного з ударів окупантів загинули троє рятувальників. Також влада повідомила, про загибель цивільної жінки.

Президент повідомив, що через напад росіян загинули чотири людини. Серед них були і рятувальники: Владислав Логінов, Сергій Байдалінов та Володимир Матюшенко. Також загинула мирна жителька Зоя Бондюкова. Ще понад 10 осіб отримали поранення. Зеленський висловив співчуття родинам і близьким загиблих та підкреслив, що “російські терористи відповідатимуть за свої дії в Харкові та за всі акти агресії проти нашого народу”.

У Харкові знеструмлена ядерна установка “Джерело нейтронів” через обстріли РФ

Національний науковий центр Харківський фізико-технічний інститут повідомив, що загрози для навколишнього середовища та людей немає. Система аварійного енергозабезпечення спрацювала в штатному режимі, у роботу включені аварійні дизель-генератори. Радіаційна ситуація на майданчику ядерної установки в межах норми. Установка Джерело нейтронів призначена для проведення наукових та прикладних досліджень у галузі ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії, а також для виробництва медичних радіоізотопів.

Запорізька АЕС опинилася під загрозою аварійної ситуації

Запорізька АЕС через російські обстріли залишилася лише на одній лінії живлення. В разі відключення цієї – останньої лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею станція опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції. Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує настанням аварійної ситуації.

Президент повідомив, що наступ росіян вдалося зупинити

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українським захисникам вдалося стабілізувати позиції на фронті, і результати в умовах дефіциту і сповільнення у постачанні снарядів є “справді дуже хорошими”. Глава  держави повідомив, що провів Ставку під час засідання якої її учасники працювали над питаннями щодо безпілотників, засобів радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони.

СБУ затримала інформатора ФСБ

Військова контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного інформатора ФСБ, який коригував ракетно-дронові удари РФ по Донеччині. Ворожим агентом виявився контрактник однієї з бойових бригад Сил оборони, він передавав російській спецслужбі координати вогневих позицій і військових фортифікаційних споруд. Російського куратора цікавили геолокації найбільшого зосередження особового складу та розташування важкого озброєння ЗСУ, зокрема танків та ствольної артилерії.

СБУ ідентифікувала російських хакерів, які атакували Київстар

Служба безпеки України встановила, що грудневу атаку на оператора мобільного зв’язку Київстар здійснило хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом ГРУ РФ. Нині проводиться низка експертиз щодо уражених хакерами систем і завданих збитків. З початку повномасштабної війни Служба безпеки блокує по 4,5 тис. кібератак щороку. Особливий пріоритет у кіберзахисті – Збройні сили України та Міноборони, адже спроби втручань ворога у військові системи відбуваються регулярно.

Латвія надасть Україні дрони на 1 млн євро і виділить 10 млн євро на артснаряди

Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня анонсувала новий пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть безпілотники, боєприпаси та амуніція. Латвія також приєдналася до коаліції дронів. І “найближчим часом” країна передасть Україні безпілотники загальною вартістю 1 млн євро. Загалом підтримка Латвії для України сягає вже 85 млн євро, а загальна військова підтримка становитиме 372 млн євро.

У Києві зафіксовано швидкісний рекорд вітру

Швидкість вітру, зафіксована в Києві досягла рекордних позначок, що фіксувалися 80 років тому – в 1944 році. Вказується, що вітер досяг – 65 км/год.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button