Події

Підсумки 02.11: Індекс демократії і допомога ФРН

Фото: Unsplash

Україна знаходиться на 73 місці у Світовому рейтингу демократій

Україна під час війни значно піднялася у світовому рейтингу демократій; Німеччина надала Україні пакет військової допомоги з бронетехнікою та засобами ППО. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна піднялася у рейтингу демократій

Україна за 2022 рік піднялася на 13 позицій і тепер знаходиться на 73 місці у Світовому рейтингу демократій, який оприлюднив Міжнародний інститут демократії та допомоги у проведенні виборів (IDEA). Перше місце серед 173 країн посідає Данія, на другому – Норвегія, на третьому – Швейцарія. Росія втратила три пункти і тепер знаходиться на 136 місці. Останню позицію займає Китай.

Німеччина передала нову партію допомоги Україні

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, в який зокрема увійшла дюжина бронетранспортерів, радари для зенітно-ракетного комплексу IRIS-T, комплекти зимової форми та дрони. 

Зеленський: РФ намагалася наступати на Вугледар

Президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти намагалися наступати у напрямку Вугледару. Українські воїни відбили штурм росіян, ворог зазнав тяжких втрат -десятки одиниць техніки, безліч убитих та поранених.Також триває оборона Авдіївки та наступ Сил оборони у Запорізькій області.

Під примусову евакуацію потрапили нові населені пункти Харьківщини

Із 66 населених пунктів Харківської області через високий рівень небезпеки найближчим часом примусово евакуюють 275 дітей разом з їхніми родинами. Евакуацію проведуть із Кіндрашівської, Куп’янської, Курилівської, Петропавлівської, Дворічанської та Вільхуватської територіальних громад Куп’янського району Харківської області.

Підозрюваний нардеп Дубневич опинився за кордоном, востаннє його бачили в Угорщині

Вищий антикорупційний суд оголосив у міжнародний розшук депутата Верховної Ради Ярослава Дубневича, якого підозрюють у розкраданні газу на суму 2,1 млрд грн. Як повідомив прокурор, 8 жовтня 2023 року Дубневич перетнув кордон Румунії з Угорщиною, подальше його місцеперебування невідоме. Про це на запит українських органів відповіли в Європолі.

ДТЕК виграв суд проти РФ, компанії мають виплатити 267 млн дол. компенсації

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовольнив позов компанії ДТЕК проти країни-агресора Російської Федерації за захоплені активи в окупованому Криму. Арбітраж присудив Росії виплатити українській компанії компенсацію збитків в розмірі 267 млн, дол, що містить проценти та судові витрати на дату рішення. Нарахування процентів триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків, додали у компанії. Арбітражне рішення підлягає у примусовому виконанні відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року. ДТЕК планує невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де містяться активи Росії.

Мінфін США розширив “чорний список” проти Росії

Влада США оголосила нові санкційні обмеженя проти Росії. Цього разу до “чорного списку” потрапили понад 30 фізичних осіб та майже 200 юридичних осіб. У Мінфіні зазначили, що санкції “націлені на майбутнє енергетичне виробництво та доходи Росії, металургійний і гірничодобувний сектори, оборонні закупівлі та тих, хто причетний до підтримки військових зусиль російського уряду та інших зловмисних дій”.

Nestle знову у списку міжнародних спонсорів війни

Швейцарська корпорація Nestle продовжує працювати в Росії, постачає товари агресору та розширює свою російську виробничу базу. Це стало підставою для внесення Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни. Зазначимо, під час Другої світової війни компанія працювала на два фронти, постачаючи свою продукцію до складу сухих пайків німецької армії та одночасно експортуючи її до країн антигітлерівської коаліції. У Nestle пояснюють це необхідністю забезпечення населення Росії товарами першої необхідності, а також турботою про своїх російських співробітників.

В Україні п’ять областей уже завершили осінню посівну

Станом на кінець жовтня вже посіяно 4 млн 211 тис. га, а саме: пшениці – 3 733 тис. га, ячменю 403 тис. га, жита – 76 тис. га. Найбільше озимих зернових посіяли сільгоспвиробники Дніпропетровщини – 460,5 тис. га.

Назване місто, яке швидше за всі інші ризикує зникнути у результаті затоплення

Місто, що найшвидше у світі потопає – Мехіко. Дослідження, проведене в 2021 році, показало, що місто опускається з досить постійною швидкістю 50 сантиметрів на рік з 1950 року. Просідання відбувається не внаслідок відкачування підземних вод, а через ущільнення багатого на глину дна озера, на якому було побудовано місто.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button