Події

Підсумки 02.10: Розширення ЄС і хабар для мера

Фото: Unsplash

Бербок: “ЄС простягатиметься від Лісабона до Луганська”

Бербок наголосила на перспективі майбутнього членства України в ЄС; Сумського міського голову та директора Департаменту ЖКГ міськради викрили під час отримання хабаря. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Анналена Бербок заявила про розширення ЄС

Незабаром Євросоюз розшириться від португальського Лісабона до українського Луганська. Такий прогноз озвучила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона відзначила “вражаючу реалізацію” реформ українським урядом у розпал “жахливої російської агресивної війни” та наголосила на необхідності допомогти Україні.

Мер Сум Олександр Лисенко затриманий на хабарі

Правоохоронці затримали мера Сум Олександра Лисенка. Спеціалізована антикорупційна прокуратура і НАБУ заявили, що викрили його та посадовця Департаменту інфраструктури на хабарі 2 130 000 грн. Правоохоронці зазначають, що гроші чиновникам передавали за ухвалення рішення про встановлення тарифу та відсутність штучних перешкод у діяльності підприємства.

Данія закупить боєприпаси для України

Міністерство оборони Данії заявило, що країна спрямує понад 14 мільйонів доларів на програму закупівлі боєприпасів для українських військових від Європейського Союзу. В Міноборони Данії уточнили, що боєприпаси буде доставлено до України протягом 2024 року.

Зеленський закликав посилити санкції проти РФ

Пауза в узгодженні та запровадженні нових санкцій проти Росії за її агресивну війну проти України після ухвалення Євросоюзом 11 санкційного пакета занадто затягнулася. Про це сказав президент Володимир Зеленський. Він підкреслив, що “наразі необхідні санкції проти російської атомної галузі – і за те, що Росія робить на Запорізькій атомній станції, і як безпечний крок проти використання сумнівних російських атомних технологій, сумнівних і з точки зору безпеки, і з політичної точки зору”.

БпЛА вдарили по російському авіазаводу, де виробляли ракети Х-59

Ударні дрони атакували Смоленський авіаційний завод у РФ, де виробляли ракети Х-59. Згідно з підтвердженими даними, три з чотирьох дронів влучили в ціль, завдавши значних пошкоджень виробничих потужностей військового підприємства держави-агресора.

Дрони, які атакували Смоленський авіазавод з виробництва ракет Х-59 пошкодили виробництво на підприємстві, порушивши випуск зброї. Як зазначили в ГУР, це саме ті ракети, які насамперед випускаються по цивільних об’єктах, інфраструктурі та забирають життя мирних громадян і захисників України.

У Харкові лунали вибухи. Росіяни били ракетами С-300 з Бєлгорода

У Харкові пролунали вибухи, росіяни завдали ракетних ударів по місту. Було зафіксовано щонайменше п’ять прильотів ракет С-300 за межами міста, потерпілих немає.

Російські війська обстріляли транспортне підприємство в Херсоні

Внаслідок обстрілу Херсона поранення отримали четверо людей, двоє з них – у тяжкому стані. Крім того, під вогонь потрапило авто патрульної поліції. Удар був такої сили, що пробило броню. Постраждали двоє поліцейських.

У 2023 році в Україні зафіксовано рекордну активність шахраїв

За вісім місяців 2023 року в Україні було порушено 59 605 кримінальних проваджень щодо шахрайства, і це найвищий показник за останні два роки: у 2021 році було відкрито 23 847 кримінальних справ за фактом шахрайства, у 2022 – 32 086. У 2023 році кількість нових проваджень за статтею про шахрайство зростає щомісяця.

Нідерланди призупинили видобуток газу на родовищі Гронінген

У Нідерландах зупинили видобуток газу на найбільшому в Європі газовому родовищі Гронінген через сейсмологічну небезпеку. Причиною закриття родовища стали часті антропогенні землетруси, пов’язані з його розробкою.

Оголошено лауреатів Нобелівської премії-2023 з медицини та фізіології

Нобелівську премію з медицини та фізіології отримали Каталін Каріко (Угорщина) та Дрю Вайсман (США) за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19. Відкриття двох нобелівських лауреатів мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК вакцин проти COVID-19 під час пандемії, яка почалася на початку 2020 року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button