Події

Підсумки 02.07: Візит Орбана і допомога США

Підсумки 02.07: Візит Орбана і допомога США

Фото: AP/Zoltan Fischer

Президент України провів зустріч з Віктором Орбаном

Орбан приїхав до Києва вперше з початку воєнних дій в Україні; Глава Пентагона анонсировал новый пакет помощи Киеву на $2,3 млрд. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Орбан відвідав Київ

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його сьогоднішній візит до Києва напряму пов’язаний з головуванням Будапешта у Раді Євросоюзу, яке розпочалося 1 липня.

Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським Орбан заявив, що поважає українську Формулу миру, але вважає її занадто довгою в реалізації. На пресконференції у Києві глава угорського уряду заявив, що пропонує Україні інші варіанти завершення війни, зокрема невідкладне припинення вогню для подальших перемовин. За словами Орбана, війна в Україні “дуже інтенсивно” впливає і на безпеку Європи.

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі марафону Єдині новини повідомив, що Угорщина – не перша країна, яка закликає до припинення вогню, але в України є чітка позиція щодо досягнення миру, і її обговорення розпочалося під час першого Саміту миру. 

Орбан не відвідував Україну ані за каденції Володимира Зеленського, ані за попереднього президента Петра Порошенка. Востаннє Орбан відвідував Київ у 2012 році для зустрічі з тодішнім президентом Януковичем. 

США нададуть Україні новий пакет військової допомоги

Сполучені Штати невдовзі оголосять про новий пакет допомоги для Збройних Сил України на $2,3 млрд. Про це повідомив очільник Пентагону Ллойд Остін під час зустрічі з міністром оборони Рустемом Умєровим у Вашингтоні. Пакет допомоги міститиме протитанкову зброю, перехоплювачі та боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів Patriot та інших систем протиповітряної оборони.

ЄС ввів захисні мита на яйця і цукор з України

Європейський Союз з 2 липня ввів захисні мита для яєць та цукру з України через перевищення обсягів імпорту. Для яєць та цукру цей середній показник становить 23 188,96 т та 262 652,68 т відповідно. 

Україна вперше увійшла до списку країн із доходом вище середнього за версією Світового банку

Україна вперше у своїй історії увійшла до списку країн із національним доходом на душу населення вище середнього за версією Світового банку. Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3%, після падіння на 28,8% у 2022 році) з одночасним скороченням населення, яке зменшилося більш ніж на 15% після повномасштабного вторгнення з боку Росії.

Лукашенко заявив про “високу боєготовність” військ Білорусі та РФ через“активізацію” ЗСУ

У Білорусі заявили про приведення у “високу боєготовність” Військово-повітряні сили та ППО у зв’язку з нібито “активізацією” військ з боку України на кордоні. Про це заявив самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко. Він  наголосив, що, мовляв, через “напруженість” на позиції вивели ракетні комплекси “Полонез” та “Іскандер” і попередив, що у разі фіксації загрози з боку України дадуть відповідь “жорстку та рішучу”.

Названі збитки енергетиків за час війни

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінює збитки, завдані Росією українському енергетичному сектору за час повномасштабної війни у56,5 мільярдів доларів США. Так,  за період повномасштабної війни РФ окупувала близько 18 ГВт потужностей, зокрема йдеться про найбільшу у Східній Європі атомну електричну станцію – Запорізьку АЕС. Також під час окупації було зруйновано Каховську ГЕС. Постраждала Дніпровська ГЕС, Зміївська та Трипільска ТЕС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × two =

Back to top button