Події

Підсумки 01.03: Снарядний голод та зиму пройдено

Підсумки 01.03: Снарядний голод та зиму пройдено

Фото: mil.in.ua

Європа має намір наростити виробництво озброєння для ЗСУ

Єврокомісія хоче збільшити виробництво боєприпасів у Європі; Зеленський обговорив із ключовими компаніями подальшу роботу української енергосистеми. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЄС наростить виробництво боєприпасів для України

Єврокомісія заявила про плани наростити виробництво боєприпасів для постачання України вже цієї весни. Насамперед у ЄС планують збільшення виробництва та постачання Україні 155-мм артилерійських снарядів. Також організація планує зайнятися поповненням власних запасів на складах ЄС.

Зеленський провів нараду з енергетики

Незважаючи на значні російські обстріли, Україна мужньо пережила опалювальний сезон, який незабаром закінчиться. Проте держава вже розпочала підготовку до наступного, заявив президент. Ключові державні відомства отримали відповідне завдання та працюватимуть над опалювальним сезоном 2023-2024 років.

У Міноборони повідомили про зарплати військових у 2023 році

Міністерство оборони показало зведені таблиці про середній рівень грошового забезпечення військовослужбовців у 2023 році, починаючи з березня. Інформація подана про Сухопутні війська, Десантно-штурмові війська, морську піхоту, гірничо-штурмові підрозділи та Сили спецоперацій. Бійці в СЗГ в середньому отримують трохи більше за інших; за ними йдуть десантники, морпіхи, військові гірничо-штурмових підрозділів; замикає трійку особовий склад Сухопутних військ.

Україна може відновити експорт електроенергії до Європи

Україна готова знову експортувати електричну енергію до країн Європи. Про це заявив член наглядової ради Укренерго Юрій Бойко. За його словами, експорт української електроенергії до Європи може відновитися вже найближчого тижня за умови, що ситуація в енергосистемі не погіршиться через обстріли з боку Росії.

Країни Європи завершили зиму з рекордними запасами газу у підземних сховищах

Наразі європейські ПСГ заповнені на 61,65% (на 21,61% пункту вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років). У них знаходиться 66,94 млрд. куб. м газу. Відбір газу зі сховищ країн ЄС 27 лютого становив 600 млн куб. м. У той же час закачування дорівнювало 18 млн куб. м.

Парламент Фінляндії підтримав законопроект про членство країни в НАТО

Парламент Фінляндії абсолютною більшістю підтримав законопроект про членство Фінляндії в НАТО. Голосування стало фінальною точкою у внутрішніх процедурах, які мала здійснити Фінляндія для вступу. Таким чином, подальші темпи залежатимуть від двох останніх країн, які ще не ратифікували заявку – Угорщини та Туреччини.

У Росії – рекордні втрати на фронті

Росія у війні проти України втратила більше військових, ніж у всіх збройних конфліктах з 1945 року – після закінчення Другої світової. Загальні втрати РФ в Україні вбитими та пораненими становлять від 200 до 250 тисяч осіб. Ця цифра включає російську армію, найманців різних ПВК, у тому числі і “Вагнера”, бойовиків так званих “ДНР” та “ЛНР”.

Лише у лютому під час повномасштабної війни проти України країна-агресор Росія втратила вбитими 21 470 військовослужбовців. За місяць було знищено 1093 одиниці озброєння та військової техніки агресора.

Суд виніс вирок екс-главі аеропорту “Бориспіль”

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав винним колишнього генерального директора аеропорту “Бориспіль” та звільненого президента авіакомпанії МАУ Євгена Дихне. Йому призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Протягом 2014-2019 років Євген Дихно та начальниця служби орендних відносин здавали підприємцям в оренду приміщення, що належить Мінінфраструктурі. Антикорупційний суд ухвалив рішення про солідарне стягнення з обох посадових осіб майже 11 мільйонів гривень на користь Фонду держмайна як компенсації за завдану матеріальну шкоду.

Тимчасово окупований Крим нібито атакували 10 українських безпілотників

У Міноборони РФ заявили, що півострів нібито був атакований дронами “київського режиму”. Шість українських ударних безпілотних засобів було збито засобами ППО, ще чотири – виведено з ладу засобами радіоелектронної боротьби.

Надзвичайне становище у США продовжили на рік

Президент США Джо Байден продовжив на рік дію указу про оголошення надзвичайного стану через надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів від дій РФ в Україні. Байден зазначив, що дії та політика осіб, які підривають демократичні процеси та інститути в Україні, загрожують її миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності, сприяють незаконному присвоєнню її активів.

ООН прозвітувала про надану у 2022 році гуманітарну допомогу Україні

Організація Об’єднаних Націй минулого року зібрала 80% від суми, необхідної на гуманітарне реагування в Україні, цього року вже отримано 15%. Загалом у 2023 році ООН планує зібрати 5,6 мільярда доларів, з яких 3,9 мільярда доларів підуть на допомогу в Україні, а решта – на допомогу українцям, які втекли від війни до сусідніх країн.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button