Події

Підозра відомому російському олігарху – ексвласнику банку за легалізацію 100 мл…

Підозра відомому російському олігарху – ексвласнику банку за легалізацію 100 млн грн

Детективи БЕБ склали повідомлення про підозру громадянину рф та Ізраїлю, відомому російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку.

Він підозрюється у відмиванні близько 100 млн грн та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами акціонерного товариства – банку, вчиненого організованою групою.

На початку червня БЕБ арештувало 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку.

Російський бізнесмен був власником опосередкованої частки українського банку. Володів понад 30% його статутного капіталу через кіпрську офшорну компанію.

❗️Український банк, його материнський банк у рф та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і згаданий російський бізнесмен.

Він разом з компаньйонами-росіянами, напередодні та упродовж збройної агресії рф проти України, здійснили фіктивні правочини та фінансові операції для легалізації активів згаданих компаній на загальну суму понад 1 млрд гривень та їх подальшого виведення з банківської системи в Україні.

????Олігарх хотів уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та/або застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів».

Наприкінці липня 2023 року банк було націоналізовано. Наразі олігарх знаходиться під санкціями в ЄС, США та Україні.

Як раніше повідомлялося, БЕБ вже арештувало активи кіпрських компаній на загальну суму понад 469 млн грн, які знаходяться на рахунках у банківській установі та цінні папери на загальну суму понад 12,4 млрд грн, ймовірно набуті шляхом використання фіктивних правочинів.

☝????Досудове розслідування триває. Складається перелік усього майна бізнесмена, як на території України, так і в іноземних юрисдикціях.

FB | TW | INSTA | YOUTUBE

Back to top button