Події

​​Олександр Юдін: Найкращий світовий досвід – основа Національної рамки кваліфік…

​​Олександр Юдін: Найкращий світовий досвід – основа Національної рамки кваліфікацій у сфері кібербезпеки та захисту інформації

Ринок праці в Україні швидко змінюється. Цьому сприяють різні фактори, серед яких – стрімкий розвиток технологій, повномасштабне російське воєнне вторгнення, потреба у відбудові після перемоги, необхідність інтеграції у загальноєвропейський простір та інші. Тож наша держава потребує освічених і кваліфікованих фахівців, які відповідають сучасним вимогам ринку, мають відповідні навички та компетенції. Зокрема такі потрібні й у кіберсфері.

16 листопада Національне агентство кваліфікацій провело IV міжнародний форум «Людський капітал: навички для майбутнього». Представники української влади, Єврокомісії, європейських освітніх установ, експерти у сфері системи кваліфікацій, науковці, роботодавці обговорили ключові теми, що визначають майбутнє професійного розвитку.

???? Учений секретар ДержНДІ технологій кібербезпеки та захисту інформації Держспецзв’язку Олександр Юдін нагадав учасникам, що за ініціативи Служби в Україні вже кілька років триває робота над посиленням кадрового потенціалу у галузі інформаційної та кібербезпеки. Зокрема, він розповів про створення Національної рамки кваліфікації у сфері кібербезпеки та захисту інформації (National Cybersecurity Qualification Framework).

???? «При створенні нашої, галузевої, рамки ми спиралися на найкращий світовий досвід, зокрема, Стратегічної освітньої ініціативи США – Cybersecurity Workforce Framework NICE NIST 800-181. Та додали до нього національну складову. Окрім того, враховували європейську рамку European Cybersecurity Skills Framework Агентства ЄС з кібербезпеки. Ще один важливий момент. Ми з групою експертів зробили повну таблицю співвідношення назв професій у нашому національному класифікаторі з відповідними назвами за американською та європейською рамками. Завдяки цьому ми зможемо потрапити до Міжнародної стандартної класифікації професій (ISCO-08). А отже, наші професії будуть визнаватися у світі – і навпаки», – зазначив Олександр Юдін.

???? У межах цієї роботи до державного класифікатора були додані 27 нових професій у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки, які гармонізовані з міжнародними стандартами. Розроблені професійні стандарти та розпочатий процес створення мережі кваліфікаційних центрів. Також триває робота щодо оновлення у навчальних закладах освітньо-професійних програм відповідно до нових профстандартів.

Back to top button