Події

На зустрічі Міжнародної платформи «Відновлення прав постраждалих від СНПК» об…

На зустрічі Міжнародної платформи «Відновлення прав постраждалих від СНПК» обговорили механізми виплат компенсацій

????Представники Офісу Генерального прокурора взяли участь у зустрічі Міжнародної платформи «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки», що відбулась у Києві.

????Відкриваючи зустріч, Перша леді Олена Зеленська наголосила, що постраждалі від сексуального насильства не можуть чекати завершення війни та сплати росією «класичних» репарацій. Діяти необхідно вже зараз.

????Ми не можемо скасувати біль, якого вже завдав агресор. Але можемо бути для цього болю знеболювальним. Показати, що не всі у світі – вбивці та ґвалтівники. Що допомога та підтримка є. Є справедливість. Що є заради чого жити, – зазначила Перша леді.

????Генеральний прокурор Андрій Костін у відеозверненні до учасників заходу підкреслив необхідність врегулювати надання статусу постраждалої особи, а також доступності програм підтримки.

????Нам потрібні системні регуляторні зміни, аби запустити пілотний проєкт виплати грошових компенсацій постраждалим. Я вдячний Уряду, всім інституціям та міжнародним партнерам, залученим до його реалізації. Такі репарації повинні бути доступними незалежно від звернення постраждалої особи до правоохоронних органів, – заявив Андрій Костін.

????Заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова повідомила, що станом на початок березня зафіксовано 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Однак ці цифри не відображають реальних масштабів злочинів.

????Ми будемо й надалі посилювати інституційну спроможність для ефективного переслідування злочинів СНПК, а також продовжимо розвивати міжнародну, міжвідомчу та суспільну співпрацю для допомоги постраждалим від агресії, – запевнила заступниця Генпрокурора.

????Зустріч Міжнародної платформи організована Урядом України за підтримки Уряду Великої Британії у партнерстві з Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» та Українським жіночим фондом.

Back to top button