Події

На європейській конференції із захисту довкілля говорили про вплив російської…

На європейській конференції із захисту довкілля говорили про вплив російської агресії на екологію

????В Римі пройшла міжнародна конференція 4 Networks Conference, присвячена захисту довкілля, співпраці та застосуванню екологічного законодавства в рамках ЄС. Окрема сесія конференції була присвячена ситуації в Україні та впливу війни на навколишнє середовище.

????В «Українській сесії» цьогорічної 4 Networks Conference у якості спікерів взяли участь радник Генерального прокурора Максим Попов і керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко.

????Представники Офісу Генпрокурора показали в динаміці, як російська збройна агресія охоплює значну частину території України та призводить до серйозної і масштабної шкоди довкіллю: знищуються ліси, морські екосистеми, забруднюються річки та ґрунти, гине флора і фауна.

????Борис Індиченко зазначив, що прокурори вже зафіксували понад 265 воєнних злочинів проти довкілля та 14 випадків екоциду. Найбільш масштабний з них – підрив греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року, що спричинило затоплення 80 населених пунктів на території близько 610 кв км земель, загибель 33 осіб та надзвичайний руйнівний вплив на навколишнє середовище України.

????До розслідування й оцінки наслідків цих злочинів залучають експертів з різних сфер та громадські організації. Офіс Генпрокурора сформував міжнародну команду з 10 правників і 3 технічних експертів. Прокурорів і слідчих на постійній основі консультують профільні фахівці та науковці.

????На прикладах цих зафіксованих злочинів ми показали європейським колегам, як російська агресія знищує довкілля. За ступенем серйозності, тривалості та широкомасштабності вони є чи не найбільшим екологічним злочином на Європейському континенті. Довкілля не має громадянства та кордонів, тож документування екологічної шкоди і притягнення винних до відповідальності має бути нашим спільним завданням, — підкреслив Максим Попов.

Back to top button