Події

«Ми не могли інакше… Всі розуміли, що це завдання необхідно виконати», – згад…

???? «Ми не могли інакше… Всі розуміли, що це завдання необхідно виконати», – згадує ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС полковник міліції у відставці Олексій Ловчиков

Майже 45 діб зведений загін із 25 співробітників Державтоінспекції УВС Запорізької області під його керівництвом виконував спецзавдання під час будівництва саркофагу над зруйнованим енергоблоком у Чорнобилі.

За діючими нормативами робота у зоні відчуження не мала перевищувати чотири години на день. Тому як командир зведеного загону Олексій Ловчиков суворо стежив за черговістю поїздок підпорядкованого особового складу.

Самому ж доводилось бувати усюди. Восени 1986 року бував у саркофазі 15 разів. Там ніби зупинялось життя: не було комах, не йшов годинник, навіть палити було неможливо – одразу від тиску стискало голову.

Ділиться полковник міліції враженнями і від першої поїздки у Прип’ять:

???? «Мені здалося, що це місто-привид, яке покинули всі його мешканці. Навкруги тиша та відкриті двері. Моторошно…Люди так поспішно виїжджали, що майже нічого крім документів не брали..»

Про подвиг людей та масштаби тієї трагедії особливо важливо розповідати сьогодні нашим нащадкам, аби не допустити її повторення, особливо в умовах ядерного шантажу рф.

Back to top button