Події

​​️ Хакери, пов’язані із військовою розвідкою рф, роблять акцент на складності …

​​????️ Хакери, пов’язані із військовою розвідкою рф, роблять акцент на складності атак, а не на кількості

???? Аналіз кіберінцидентів, зареєстрованих Урядовою командою реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA у першій половині 2023 року, свідчить: найбільш серйозні та руйнівні атаки здійснюють команди Головного управління Генерального штабу Збройних сил росії (ГРУ). Зокрема, це UAC-0056 (Ember Bear), UAC-0028 (APT28) і UAC-0082 (Sandworm). На них припадає 50 серйозних інцидентів.

Що цікаво, якщо брати статистику кількості інцидентів у розрізі різних АРТ, жодне з цих угрупувань не належить до трьох найактивніших кіберзловмисників.

На противагу цьому, одне з найвідоміших угрупувань ФСБ рф UAC-0010 (Gamaredon) долучилося лише до 11 інцидентів критичного або високого рівня тяжкості. Хоча, як повідомляла раніше Держспецзв’язку, саме ця група суттєво збільшила кількість кібероперацій від початку 2023 року. Хакери Gamaredon атакували Україну в кілька разів частіше, ніж кіберзловмисники з інших угрупувань.

ℹ️ Детальний аналіз діяльності кіберзлочинців – у звіті Держспецзв’язку «Російські кібероперації: зміна тактик, цілей і спроможностей хакерських груп уряду рф та контрольованих ним угруповань»:

UA ????

EN ????

Back to top button