Події

#ГУРпамятає Петро Болбочан. Геній Кримської спецоперації ❗️ Сьогодні, 5 жовтня, …

#ГУРпамятає

???? Петро Болбочан. Геній Кримської спецоперації

❗️ Сьогодні, 5 жовтня, виповнюється 140 років із дня народження полковника Петра Болбочана, який увійшов в історію завдяки успішній воєнній кампанії проти більшовиків у Криму.

☑️ У 1918 році Петро Болбочан отримав від уряду таємний наказ звільнити Крим від росіян та взяти під контроль Чорноморський флот.

▫️ Талановитий український офіцер повів на Таврію угруповання чисельністю до 9 тисяч воїнів. На озброєнні вони мали панцирники, артилерію та два бронепропоїзди.

▫️ Шлях на півострів за первинним планом повинен був пролягати через Сиваш, але після ретельної розвідки Петро Болбочан відмовляється від форсування Гнилого Моря.

▫️ Українські розвідники з групи Болбочана, видаючи себе за червоноармійців, які відступають з материка на півострів, з’ясували, що на Чонгарі ворог залишив малочисельну групу, яка мала наказ замінувати та підірвати залізничну переправу.

⚔️ Болбочан змінює план ― вирішує атакувати Чонгар.

▫️ Передова група з двох десятків воїнів-штурмовиків, озброєних ручними кулеметами та гранатами, на залізничній дрезині увірвалась у тил більшовикам, перебивши ворога в ближньому бою. Услід дрезині мчали бронепоїзди, які підтримали штурм.

▫️ Шоковані червоні так і не змогли оговтатись, аби зруйнувати залізничне полотно, щоб зупинити наступ.

▫️ Чонгар був взятий українцями з мінімальними втратами, а в московському кремлі лєніну доповідали про кепські справи в Криму.

▫️ Відкривши ворота на півострів, Петро Болбочан продовжив свій переможний рух вперед через Джанкой, діставшись у підсумку до Сімферополя. Крим був звільнений від московських загарбників!

▫️ За Кримську операцію підполковник Петро Болбочан був нагороджений званням полковника, а славетний похід його зухвалих спецпризначенців на півострів досі надихає борців за свободу України боротись так само мудро, блискавично і страшно для ворога. Того самого ворога.

???? Вшановуємо пам’ять одного з найвидатніших полководців у пантеоні героїв української нації Петра Болбочана!

???? Крим буде звільнений!
???????? Слава Україні!

ГУР в інших соціальних мережах:
????Facebook ????YouTube ???? Viber ????Instagram ????Twitter ???? TikTok

Back to top button