Події

​​Держспецзвʼязку з нуля побудувала Реєстр обʼєктів критичної інфраструктури та…

​​Держспецзвʼязку з нуля побудувала Реєстр обʼєктів критичної інфраструктури та створює екосистему довкола нього, – Юрій Щиголь

Систему захисту критичної інфраструктури в Україні Держспецзвʼязку побудувала з нуля, оскільки створена до початку широкомасштабного вторгнення Державна служба захисту критичної інфраструктури існувала лише на папері. Про це в інтервʼю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» заявив голова Держспецзвʼязку Юрій Щиголь.

Відповідальний за цей напрям Департамент захисту критичної інфраструктури за рік роботи створив і наповнює Реєстр обʼєктів критичної інфраструктури, у співпраці із Генштабом та секторальними органами підготував методики щодо захисту таких обʼєктів, розробив проєкти необхідних підзаконних актів, ухвалених Урядом.

???? «Ми маємо визначити не тільки як захищати, а й що захищати, як розставляти пріоритети. Всі ці напрацювання мають бути втілені в дієві механізми чинної регуляторної бази. Ось ця робота наразі й виконується департаментом у складі Держспецзв’язку. Завдання – побудувати Реєстр об’єктів критичної інфраструктури й екосистему навколо нього», – розповів Юрій Щиголь.

Функціональні органи залучають фахівців Департаменту для обстеження обʼєктів критичної інфраструктури, що допомагає якісно посилити захист. За рік були сотні таких поїздок, серед іншого – на прифронтові території, де є обʼєкти критичної інфраструктури.

Більше про те, як Україна захищає обʼєкти критичної інфраструктури, яка роль у цих процесах інших органів влади та бізнесу – читайте в інтервʼю Юрія Щиголя агентству «Інтерфакс-Україна».

ℹ️ Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Також уповноважений орган є держателем та адміністратором Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, який є важливим інструментом для координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він діє з метою узгодження дій суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадження обміну інформацією між суб’єктами захисту, створення єдиної бази даних щодо загроз і вразливостей, забезпечення паспортизації та захисту обʼєктів критичної інфраструктури та здійснення оцінки стану їхньої захищеності.

Back to top button