Події

​​???????? Держспецзв’язку розширює співробітництво з естонськими партнерами…

​​???????????????????? Держспецзв’язку розширює співробітництво з естонськими партнерами у сфері захисту критичної інфраструктури

Держспецзв’язку постійно розвиває та посилює співпрацю з партнерами з багатьох країн. Одним із таких партнерів є естонська неурядова організація Академія електронного управління (eGA), з якою у червні 2022 року було розпочато реалізацію проєкту «Підтримка ЄС для посилення кібербезпеки в Україні».

Служба отримала від партнерів суттєву допомогу і обладнання для забезпечення адміністрування та захисту обʼєктів Національної телекомунікаційної мережі, а також для розгортання Реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Від грудня минулого року Держспецзв’язку дістала нові повноваження – стала уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України. Тож розширення співробітництва з естонськими партнерами у цьому напрямі було однією з ключових тем переговорів під час зустрічі керівництва Держспецзв’язку з делегацією Академії електронного управління, яку очолив виконавчий директор Ханнес Асток.

Перший заступник голови Держспецзв’язку Дмитро Маковський зауважив, що Служба швидко змогла призвичаїтися до роботи в умовах війни. І зараз не лише розвиває напрями роботи, які були до повномасштабного вторгнення, а й успішно реалізує нові проєкти. Передусім це стосується Армії дронів та роботи у сфері захисту критичної інфраструктури.

За словами заступника голови Держспецзв’язку Олександра Потія, під час російської агресії проти України наша держава протистоїть надзвичайно складним викликам. І їх треба враховувати також і європейським країнам. Адже їхня критична інфраструктура під час проєктування та будівництва так само не була розрахована на ті типи атак, яких зараз зазнає наша держава:
???? «Ми розраховуємо на ефективну спільну роботу, яка дасть нам можливість посилити стійкість наших об’єктів критичної інфраструктури. Україна зараз потребує як підтримки консультантів, інженерів, архітекторів, так і відповідного обладнання та програмних продуктів».

Розповідаючи про тренінговий центр, який діє на базі Кіберцентру UA30, заступник голови Держспецзв’язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації (CDTO) Віктор Жора підкреслив, що важливою складовою захисту об’єктів критичної інфраструктури є посилення кіберстійкості. Для успішного протистояння хакерам потрібно безперервно працювати над удосконаленням систем захисту та підвищенням професійних навичок фахівців із кібербезпеки.

???? «Тренінговий центр постійно проводить навчання для представників державних органів та об’єктів критичної інфраструктури на спеціальних тренажерах, які імітують кібератаки. Однак Україна потребує більше таких навчальних полігонів, щоб максимально посилити захищеність усіх інформаційних систем», – зауважив Віктор Жора.

????️ Ханнес Асток зі свого боку зауважив, що спільна робота у питаннях захисту об’єктів критичної інфраструктури від різного виду загроз є надзвичайно важливою. Це – досвід і практичні напрацювання, які використовуватимуть й інші держави, включно з країнами Європейського Союзу. Також, за його словами, неабияк важливо посилювати обмін інформацією щодо протистояння російським хакерам. Адже навіть коли українські захисники очистять територію країни від росіян, це не зупинить агресії у кіберпросторі.

Back to top button