Події

БЕБ викрило проксі-центр, який росіяни використовували для ворожої пропаганди …

БЕБ викрило проксі-центр, який росіяни використовували для ворожої пропаганди

Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області спільно з співробітниками Кібердепартаменту СБУ заблокували роботу проксі-центру, який надавав послуги з маскування користувачів у мережі Інтернет та міг використовуватись спецслужбами росії для кібератак на державні інформаційні ресурси України та для поширення ворожої пропаганди.

❗️Виявлено технічне обладнання, 120 тис дол. США та півкілограма золота.
Роботу центру організували мешканці Полтавської та Харківської областей, які створили програмний апаратний комплекс.

Використовуючи VPN та PROXY-сервери, сервіс дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного Інтернету.

????Клієнтами центру також були і громадяни росії.

Для надання послуг використовувались сервери, які знаходяться на території росії та до яких мають доступ спецслужби країни-агресора. Це давало можливість ворогові поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію нібито від імені українських громадян.

☝????Вартість «підписки» на послуги становила майже 2,5 тис. грн в місяць. Фігуранти провадження, в якості оплати використовували заборонені в Україні російські електронні платіжні системи, підтримували юридичні, фінансові та технічні контакти з суб’єктами господарювання на території рф.
За результатами комплексних заходів та обшуків виявлено сервер управління спецобладнанням, мобільні телефони, доступ до адміністративних панелей VPN, PROXY-серверу, російських заборонених платіжних систем, транзакції до інших криптогаманців і електронних грошей.

Наразі організаторів незаконної діяльності затримано. Організатору проксі-центру повідомлено про підозру. Досудове розслідування триває.

FB | TW | INSTA | YOUTUBE

Back to top button