Події

​ Андрій Костін: Отримав сумну звістку — пішов з життя Бен Ференц, останній прок…

???? Андрій Костін: Отримав сумну звістку — пішов з життя Бен Ференц, останній прокурор Нюрнбергу. Йому було 103 роки.

▫️Він був дійсно унікальною особистістю — все своє довге та насичене життя Бен Ференц присвятив послідовній боротьбі за справедливість та мир. Його особистим гаслом стало «Law. Not War» — «Закон, а не війна». Він щиро вірив, що міжнародні розбіжності можуть та мають бути вирішені без застосування зброї.

▫️За понад 80-річну кар’єру правника Бен Ференц представив у суді лише одну справу. Але цей процес завершився ув’язненням та навіть шибеницею для причетних до, мабуть, найжахливіших масових вбивств в історії.

▫️З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, Бен Ференц послідовно засуджував російський режим та називав путіна, «беззаперечно, воєнним злочинцем». І я радий, що він побачив, як путіну видали ордер на арешт.

▫️На жаль, під час моїх поїздок у США не мав можливості поспілкуватися з паном Ференцом особисто, але мав честь отримати від нього особливий подарунок. Під час зустрічі в Мін’юсті США легендарний «Мисливець за нацистами» Ілай Розенбаум передав мені книгу з підписом Бена Ференца — Collection of Documentary Evidence and Guide Materials “Nazi Conspiracy and Aggression” — це збірка методичних рекомендацій, як судити нацистських злочинців, підготовлена для Нюрнберзького трибуналу. Ця книга тепер завжди на моєму робочому столі — як нагадування про наш обов’язок продовжити його справу. По поверненні до Києва, я надіслав пану Ференцу лист вдячності та отримав відповідь від його сина.

▫️Цей епізод назавжди закарбувався в моїй пам’яті. Адже тоді Ілай передав мені не просто книгу — він ніби передав естафету боротьби за відновлення справедливості та миру. Це велика честь і велика відповідальність. Ми не маємо права програти у цій боротьбі. Заради усіх жертв жорстокої та неспровокованої агресії росії проти України та заради всіх, хто пережив жахіття війни.

▫️Бен Ференц був одним із тих, хто заклав фундамент сучасного міжнародного права, і навіть більше. Нюрнберзький трибунал показав усьому людству, що справедливість насправді існує. Що покарання за жахливі воєнні злочини неодмінно буде. Незалежно від статусів та посад злочинців.

???? Facebook

Back to top button