Події

Андрій Костін: Коли постраждалі ідентифікували злочинців, щодо яких ми зібрали…

Андрій Костін: Коли постраждалі ідентифікували злочинців, щодо яких ми зібрали докази, як ми можемо чекати?

????Генеральний прокурор Андрій Костін під час виступу на конференції «Свобода або страх» розповів про спільні зусилля Офісу Генпрокурора та міжнародних партнерів щодо забезпечення правосуддя в контексті розслідування воєнних злочинів.

????Правосуддя – наша принципова відмінність від країни-агресора. Вирок суду це результат, заради якого ми всі працюємо. І увага ЗМІ та суспільства [до вироку суду] є дуже важливою, тому що це оцінка всієї нашої роботи. І оцінка зусиль всіх іноземних партнерів, які нам допомагають. Це повага не лише до нас, а й до них.

????Андрій Костін також акцентував увагу на важливості ухвалення вироків у таких провадженнях, навіть якщо вони розглядаються за спеціальною заочною процедурою (in absentia).

???? Іноді мені ставлять питання: «Чому ви проводите зараз багато судових процесів in absentia Ви могли б почекати, адже воєнні злочини не мають строку давності». Та коли ми маємо постраждалих, які ідентифікували злочинців і яких ми знайшли, щодо яких ми зібрали усі докази, як ми можемо чекати?

????Генпрокурор також зазначив, що українські прокурори отримують від партнерів безпрецедентну підтримку щодо документування та розслідування злочинів рф. Успішність спільних дій матиме великий вплив на безпекову архітектуру усього світу.

????Відома правозахисниця Керрі Кеннеді під час нашої розмови щодо примусової депортації дітей сказала: «У вас є унікальний шанс. Так, як вас підтримує міжнародна спільнота, не підтримували нікого. Якщо ви зможете зробити все для українських дітей і повернути їх додому – це буде надія для дітей, які зазнають подібних злочинів в усіх інших куточках світу».

Video is too big

Back to top button