Події

???? ????20 листопада 1989 року Генеральна асамблея ООН прийняла Конвенцію про пр…

????????????????20 листопада 1989 року Генеральна асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Відтоді цей день відзначають як Всесвітній день дитини.

????Офіс Генерального прокурора відіграє одну з провідних ролей у захисті прав і свобод дітей.

⚖️За 10 місяців 2023 року захищено права та інтереси понад 10 тисяч дітей. До суду скеровано 3 456 обвинувальних актів. Засуджено 1372 особи за вчинення злочинів проти дітей. Захищено і повернено майже 3 тис га земель освітнього призначення. Серед них землі Мирогощанського аграрного фахового коледжу (160 га вартістю 20,6 млн грн), Дивізійського ліцею (106,6 га вартістю 21,4 млн грн), Ніжинського професійного аграрного ліцею (193 га вартістю 37,5 млн грн).

????Станом на 16 листопада 2023 року зареєстровано 888 кримінальних проваджень, пов’язаних зі злочинами проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. До суду скеровано 291 обвинувальний акт цієї категорії. До Єдиного реєстру засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи внесено відомості щодо понад 600 осіб.

????У червні 2023 року стартував пілотний проєкт з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. Йдеться про впровадження європейських стандартів захисту і забезпечення прав дітей, відповідність вимогам міжнародного законодавства під час розслідування, судового розгляду та виконання покарань щодо неповнолітніх.

????Нові стандарти правосуддя, дружнього до дітей, передбачають особливо дбайливе ставлення до неповнолітніх, які стали свідками насильства або безпосередньо постраждали від нього. У тісній співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні відкрито вісім спеціалізованих центрів «Барнахус», де кваліфіковані медики, психологи та соціальні працівники допомагатимуть дітям пройти всі необхідні дії для виконання правосуддя, не травмуючи їх.

????Завдяки співпраці з громадськими організаціями і ЮНІСЕФ створено реєстр спеціально кваліфікованих психологів, яких залучатимуть до слідчих дій.

Back to top button