Події

СБУ виявила схему, через яку фінансували російський криміналітет (ВІДЕО)

За попередніми даними, зловмисники ошукали кілька сотень комерсантів на мільйон гривень

Кіберфахівці СБУ викрили організоване угруповання, яке викрадало гроші громадян через несанкціоноване втручання в електронну систему приватного поштового оператора.

Частина коштів перераховувалась представникам російського криміналітету, – інформує 1NEWS.

За попередніми даними, зловмисники ошукали кілька сотень комерсантів на загальну суму понад 1 млн грн.

Встановлено, що незаконну схему організували двоє кримінальників, які відбувають покарання в одній з виправних колоній у Сумській області. До протиправної діяльності вони залучили кількох колишніх засуджених та їх родичів.

За версією слідства, зловмисники замовляли у підприємців товари широкого вжитку від імені вигаданих осіб. Доставка мала відбуватись через приватного поштового оператора з оплатою після одержання посилки. Потім шахраї телефонували продавцям, представляючись працівниками пошти, і випитували у них коди доступу до особистих кабінетів в електронному додатку оператора. Приводом було нібито бажання «клієнта» оформити адресну доставку замовлення.

Після одержання кодів ділки «підв’язували» до електронних кабінетів номери власних банківських карток і привласнювали частину грошей, які надходили від продаж. За оперативною інформацією частину коштів, зловмисники через електронні системи перераховували на потреби організованих злочинних угруповань з РФ.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели 24 обшуки за місцями проживання і відбування покарання зловмисників у Харкові та Сумах. Під час слідчих дій виявлено:

  • засоби зв’язку,
  • комп’ютерну техніку,
  • банківські картки із доказами незаконної діяльності.

Джерело: СБУ

Back to top button