Події

Підсумки 30.04: Удар по Харкову і без браслета

Підсумки 30.04: Удар по Харкову і без браслета

Фото: ГСЧС (иллюстрация)

Росія вдарила по Харкову

Росія завдала ударів по Харкову, з митрополита Павла зняли електронний браслет. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія вдарила по цивільній інфраструктурі Харкова

Ворог атакував Холодногірський та Київський райони Харкова. Зафіксовані влучання по цивільній інфраструктурі, удари біля паркової зони.

В результаті удару російських агресорів керованими авіабомбами (КАБами) у Харкові одна людина загинула і ще дев’ять поранено. Трьох жінок віком 28, 38, 40 років і 42-річного чоловіка, які отримали вибухові травми, госпіталізували. Загиблий -24-річний цивільний чоловік, працював на підприємстві. Був на роботі, коли росіяни завдали авіаудару. Пішов із життя внаслідок уламкового поранення. 

Суд ухвалив рішення зняти електронний браслет з митрополита УПЦ МП Павла (Лебедя)

Печерський районний суд Києва ухвалив зняти електронний браслет з митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла Лебедя. Захист довів суду, що зняття браслету жодним чином не підвищує ризики і митрополит Павло не перешкоджає веденню кримінального провадження. Митрополит Павло досі зобов’язаний не відлучатись з місця свого проживання без рішення суду, крім невідкладних випадків, пов’язаних з небезпекою для життя та здоров’я. Також він має утриматись від спілкування з потерпілими та свідками у кримінальному провадженні.

В Ісландії схвалили резолюцію про довгострокову підтримку України на 2024-2028 роки

Схвалена резолюція спрямована на підтримку незалежності, суверенітету, кордонів, безпеки цивільного населення, гуманітарної допомоги та відбудови в Україні.

Парламент Ісландії (Альтинг) підтримав запропоновану міністеркою закордонних справ резолюцію про довгострокову підтримку України на період до 2028 року. Глава МЗС Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір привітала це рішення, зазначивши, що рішуча підтримка України є найважливішим питанням безпеки, яке стоїть перед Ісландією та Європою.

Зеленський висловився про членство України в ЄС та НАТО

Президент під час виступу через відеозв’язок на конференції “20 років Чехії в ЄС – візія розширеної Європи” сказав, що бути в об’єднаній Європі – мрія для кожної нації. І ця мрія скоро стане реальністю для України. Він зауважив, що європейський континент може бути міцним і справді мирним тільки тоді, коли ніхто з європейців не залишається за бортом Європи.

Крім того, президент сказав, що Україна стане членом НАТО після перемоги у війні з Росією. Зеленський підкреслив, що питання про НАТО – це питання більшості, а більшість – це питання політичне. І щоб політично Україну взяли в Альянс, для цього потрібна перемога.

Польща офіційно запросила розміщення у себе ядерної зброї США

Польща офіційно запросила розміщення у себе американської ядерної зброї, подавши заявку на участь у програмі Nuclear sharing. Ця програма діє в Європі. У ній беруть участь Бельгія, Італія, Німеччина. 

У тимчасово окупованому Криму зазнали ракетної атаки три військові частини ППО

В селі Донське Сімферопольського району під удар потрапила в/ч ППО. В результаті атаки на території військової частини виникла пожежа, її гасили понад півтори години. Поранено військовослужбовців МО РФ. Також ракетної атаки зазнали військові об’єкти 31 дивізії ППО МО РФ у Чорноморському та Сакському районах. Окрім того, балістичні ракети також (імовірно, MGM-140 ATACMS) знову атакували військовий аеродром Джанкой.

До Ради внесли законопроект, який спростить міжнародний розшук

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект, який спрощує міжнародний розшук підозрюваних і доступ до їхніх речей і документів за кордоном. Зокрема, пропонується розширити зміст поняття “запитуюча сторона” і створити правову підставу для співробітництва з Прокуратурою Європейського Союзу, удосконалити процедури розв’язання питань про передачу засуджених осіб та про виконання вироків судів іноземних держав в Україні та вироку суду України за кордоном, удосконалити нормативне врегулювання процесуальних питань, пов’язаних з екстрадицією.

Літо в Європі буде спекотніше, ніж зазвичай, з більш високим ризиком посухи та хвиль тепла

Температура поверхні моря в Північній Атлантиці зросла до найвищого рівня щонайменше за 40 років. Тож майбутнє літо буде “надзвичайно спекотним”, зазначають метеорологи.У Великій Британії літо може бути таким самим, як, 2022 року, коли воно стало найспекотнішим за всю історію країни, а температура досягне 40 градусів.

Ціни на какао-боби різко впали

Котирування ф’ючерсів на какао-боби впали на чверть за останні два дні торгів після рекордного стрибка з початку року. Контракт торгується на рівні $7,756 тис. за тонну, тоді як наприкінці березня котирування перевищували $10 тис. за тонну. Аналітики зазначають, що побоювання ринку щодо врожаю в Західній Африці дещо знизилися після дощів у регіоні. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button