Ексклюзивне

Застосунок «Дія» без тендерів та з шаленими зарплатами керівників: в Уряді озвучили цифри

Міністерство цифрової трансформації стверджує, що в бюджеті на 2020 рік ні на впровадження застосунку «Дія», ні на портал Дія, ні на платформу Цифрової освіти, ні на оцифрування послуг грошей не закладено. Про це повідомляється на офіційній сторінці міністерства у Facebook.

В той же час Мінцифра зазначає, що в бюджеті закладено 30,8 млн грн на підтримку сайтів та серверів, які працювали і раніше.

«Для того, щоб зекономити кошти платників податків, в Міністерстві створили державне підприємство «Дія», основною задачею якого є розробка і оцифрування послуг для порталу та мобільного застосунку. Таке рішення дозволить зекономити щонайменше 2 млрд гривень на проведення тендерів, тим самим знижуючи корупційні ризики розкрадання цих коштів», – говориться у повідомленні міністерства.

У відомстві додають, що виходячи з того, що Держпідприємство Дія визначене як технічний адміністратор інтегрованої системи електронної ідентифікації, було залучено 73,58 млн грн для виконання програми завдань Уряду. Додаткових коштів з бюджету це рішення не потребує, оскільки гроші міністерство перерозподілило з Національної програми інформатизації, що могли би витрачатися неефективно.

«Ці гроші, порівняно з іншими витратами держбюджету, невеликі. Відверто кажучи, команді Мінцифри іноді соромно, що така прогресивна сфера діяльності потребує копійки, тому іноді наше міністерство називають стартапом. Але ми докажемо, що наш маленький стартап принесе великі результати і залучить не один мільярд в економіку України», – зазначається у повідомленні.

В той же час повідомляється, що за чотири місяці 2019 року Міністерство цифрової трансформації скасувало сумнівні тендери на 373,5 млн грн. І це не беручи до уваги економію за рахунок залучення Мінцифрою донорських грошей та спільних партнерських проектів.

«Два тижні тому команда Мінцифри запустила мобільний застосунок Дія, до речі, з державного бюджету на реалізацію проекту, розробку, дизайн та захист інформації пішло 0 гривень. Команда залучила кошти від міжнародних донорських організацій, що підтримують Україну», – зазначає Міністерство.

Додамо, що народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко 17 лютого розмістив на своїй сторінці у Facebook інформацію щодо використання коштів, спрямованих на утворення статутного капіталу Державного підприємства «Дія».

документ з Facebook депутата Олексія Гончаренка
документ з Facebook депутата Олексія Гончаренка

В ній зазначається, що кошти у розмірі 25 млн. 580 тис. грн. будуть спрямовуватись на:

  • побудову основного та резервного серверних майданчиків (придбання серверного та мережевого обладнання, засобів криптозахисту);
  • закупівлю прогграмного забезпечення (пропрієтарного програмного забезпечення, систем управління базами даних);
  • Закупівлю кріптобібліотек.

В той же час у додатку до наказу ДП «Дія» від 9 лютого 2020 року зазначається, що штат ДП затверджений у кількості 57 осіб з місячним фондом заробітної плати за посадовими окладами в сумі 3 млн 074 тис гривень.

Посадовий оклад Генерального директора ДП «Дія» складає 100 000 грн, трьох його заступників від 75 тис грн до 90 тис грн відповідно. Помічник генерального директора має оклад у 25 тис грн.

Заробітні плати у відділі електронних довірчих послуг та у відділі електронної ідентифікації складають від 25 тис грн до 40 тис грн.

Начальник відділу розробки мобільних застосунків має оклад 70 тис грн., а завідувач сектору візуально-комунікативної підтримки системи – 65 тис. грн.

Відповідні оклади, згідно з документом, вводяться в дію з 17 лютого 2020 року.

документ з Facebook депутата Олексія Гончаренка
документ з Facebook депутата Олексія Гончаренка

Нагадаємо, 6 лютого в презентації застосунку «Дія» брав участь Президент Володимир Зеленський.

фото прес-служби Офісу Президента

«Наскільки мені відомо, Україна стала третьою країною Європи, у якій є щось схоже. Вітаю нашу країну», – заявив Зеленський.

За його словами, його мета як президента – «зробити так, щоб всі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою звичайного смартфона і інтернету».

У тому числі це стосується електронного голосування на виборах. «Це виклик, амбітний, але досяжний», – сказав президент.

«Кожен хоча б раз в житті намагався взяти довідку або оформити якийсь дозвіл. Всі ми були жертвами умовної Тамари Іванівни в маленькому віконці, у якій вічно поганий настрій і завжди короткий день. Всі ми зустрічали умовного Віктора Петровича, якому потрібно щось занести, щоб отримати його підпис. Держава це змінює», – зазначив він.

За його словами, на шляху до цифровізації країни є багато перешкод, але «є воля, а значить у нас буде е-країна».

https://www.facebook.com/PMHoncharuk/videos/176967023537310/

Нагадаємо, за допомогою застосунку “Дія” можна отримати електронну версію водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт). Також зараз тестується електронна версія ID-картки, що діє на заміну паперовому паспорту громадянина України.

Над дизайном застосунку працювала студія FEDORIV, а програмну частину безкоштовно розробила міжнародна компанія EPAM.

Згодом у застосунку також доступними стануть послуги:

  • Реєстрація ФОП та інші послуги для підприємців;
  • Кабінет забудовника: отримання дозволів на будівництво та інших послуг, пов’язаних із забудовою
  • е-Малятко — послуги для оформлення новонароджених;

Усього в застосунок планують перевести близ-ько 2000 послуг до 2024 року.

1News

Back to top button