Ексклюзивне

Відновлення серця України: як «латають» Київщину під час війни

Ніч проти 24 червня для п’ятьох киян стала останньою в житті. В житловий будинок у Солом’янському районі влучив уламок ракети та пробив наскрізь 17 та 18 поверхи. Жодного військового об’єкту поруч немає. Зате є школа, яка дивом не постраждала від чергового приступу агресії країни-терориста.

В реаліях повної невідомості українці живуть вже 488 днів. Фактично весь травень кияни та жителі Київської області провели ночі в укриттях, коридорах чи ванних кімнатах. Ніхто не може сказати, коли агресор почне атаку і куди «прилетить» знову.

Пропри важкі умови, життя в столичному регіоні продовжується і комунальні служби намагаються відремонтувати житлові будинки, які постраждали внаслідок військових дій зі сторони РФ.

Фото ДСНС України

З відповіді Київської міської державної адміністрації на запит 1News стало відомо, що станом на середину червня 2023 року в Києві налічується 851 пошкоджена будівля, в тому числі 191 приватний будинок.

Ситуація в Київській області значно гірша. Як повідомили 1News в Київській обласній військовій адміністрації, за період з 24 лютого 2022 року на Київщині пошкоджено 24 324 житлові будинки, з них 1704 – багатоповерхові.

Відновлення житлового фонду відбувається поступово і фінансується за рахунок місцевих, державних та міжнародних фондів та програм. На сьогодні існують домовленості щодо відбудови пошкоджених чи зруйнованих на території Київської області будівель з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Програмою розвитку ООН, Управлінням Верховного комісара ООН, організаціями Червоного Хреста, «Карітас». Також громадам Київської області допомогу надають такі країни як Франція, Велика Британія, Литва, США, Норвегія, Швейцарія.

Одна з найбільш відомих програм допомоги по відновленню України – UNITED24. Вона створена за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та підтримана відомими особами з усього світу.

За даними Київської обласної військової адміністрації, з цього фонду на території Київської області буде відновлено 18 багатоповерхових будинки. За інформацією начальника КОВА Руслана Кравченка, станом на 17 червня в рамках UNITED 24 уже відновлюють 7 багатоквартирних будинків. До кінця липня розпочнеться відбудова ще 11 багатоквартирних будинків. Зокрема, буде відновлено 3 багатоповерхівки у Гостомельській, 4 – Дмитрівській, 4 – Бородянській та 7 – в Ірпінській громадах.

Фото КОВА з відновлення будинку в Ірпені

Станом на 9 червня 2023 року на території Київської області повністю відновлено 6725 будинків, частково відновлені – 3934 будинки. Зруйнованими залишаються 15 602 будинки.

В Києві теж потроху ремонтують пошкоджені будівлі. Так, за даними КМДА, протягом минулого року здійснювалось відновлення 403 об’єктів житлового фонду, що мають менш значні пошкодження. Мова йде про заміну вікон, ремонт покрівель, частковий ремонт балконів та огорож. На роботи по 212 об’єктам згідно з розпорядження Кабінету міністрів минулого року було виділено 200 млн гривень. А за даними столичних чиновників, на кінець 2022-го виконано робіт на майже 112 млн гривень.

Також 1News повідомили, що Київська міська військова адміністрація своїм розпорядженням створила перелік із 17 найбільш зруйнованих будинків в Києві. При цьому на кінець минулого року 11 об’єктів були повністю відремонтовані, а роботи на ще 6 продовжують виконуватись.

Найбільш показовими прикладами, як відновлюють зруйноване житло, можна назвати будинки в Києві на вулиці Чорнобильська та на проспекті Свободи. Це фактично повністю нові будівлі, в які змогли повернутися люди, які через військові дії агресора, втратили частину свого життя.

Загальний обсяг виділених коштів із резервного фонду бюджету міста Києва на відновлення вказаних об’єктів складає 443 млн гривень. Фактично освоєно коштів на кінець 2022 року – 406 млн гривень.

Київська обласна рада, в свою чергу, повідомляє, що згідно з Програмою відновлення приватних будинків, зруйнованих внаслідок бойових дій на території Київської області на 2022-2024 роки затверджено перелік 93 об’єктів, на які вже виготовлено проекти.

«Принагідно інформуємо, що у зв’язку з подовженням воєнним станом та постійними руйнуваннями внаслідок ракетних атак неможливо спланувати, протягом якого часу буде повністю відновлено пошкоджені/зруйновані будівлі», – додають в Київській обласній військовій адміністрації.

Всі вище перелічені цифри є точними тільки на один конкретний день. Адже війна в Україні продовжується і ніхто не може передбачити, скільки ще будівель буде потрощено російськими ракетами і скільки ще життів буде зруйновано внаслідок дій країни-терориста.

Анна Межова

1News

Back to top button