Ексклюзивне

Великий Державний герб: ініціатива Зеленського викликає критику навіть у «Слузі народу»

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект Закону про великий Державний герб України. Однак запропонований для прийняття ескіз виявився відмінним від того, який виграв на конкурсі минулого року. Народні депутати жваво обговорюють майбутнє затвердження великого герба і в них виникає багато запитань, чому саме такий варіант запропонував Президент. 1News розбиралось, навіщо взагалі Україні великий герб та чому його хочуть затвердити саме цього року.

«Все ж таки мені не зрозуміло: навіщо корона і звідки взявся проект (конкурс чи ні). В Конституції записана основа: тризуб (родовий знак Володимира Великого) і герб війська запорізького (козак з рушницею)», – запитує у своїх колег в офіційному чаті депутат від «Слуги народу» Анна Бондар. Цю переписку зафіксував кореспондент 1News під час пленарного засідання 29 червня.

Насправді у 2020 році був проведений конкурс на обрання ескізу великого Державного герба України. На ньому переміг варіант художника Олексія Кохана – співавтора малого герба. Ескіз-переможець брав участь у конкурсі ще в 1997 році. Минулоріч його обрали серед 112 робіт-претендентів.

На варіанті переможця окрім обов’язкових елементів у вигляді тризуба та козака з рушницею також був зображений архангел Михаїл.

Наразі не до кінця зрозуміло, чому Президент Володимир Зеленський проігнорував результати конкурсу та запропонував варіант, який був затверджений урядом ще у 2009 році. Ймовірно на його рішення вплинула критику, якій піддався варіант, що виграв на конкурсі у 2020-му.

Як зазначається у законопроекті Володимира Зеленського, зареєстрованому у Верховній Раді, «Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п’ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового».

Відповідь на питання, чому саме такий варіант великого гербу пропонується Главою держави, частково міститься у переписці одного з депутатів, яку зафіксував кореспондент 1News 29 червня. Зокрема співрозмовник нардепа пише, що «не дивлячись на те, що вперше (у 2020 році – ред.) вдалося сформувати фахове журі, до якого увійшли 5 членів УГТ, конкурс не викликав великого зацікавлення серед потенційних учасників». «Так, надійшло 112 робіт, з-поміж яких до 2-го етапу оцінювання потрапило 15, а для відзначення преміями відібрано лише 2. Визначені постановою Верховної Ради терміни завершення конкурсу (до 1 грудня 2020 р.) не давали можливості проведення 2-го туру чи оголошення нового конкурсу. Відтак журі визначило одну з робіт переможцем, а іншій присуджено премію. Навколо підсумків конкурсу знову розгорнувся нездоровий ажіотаж, утім політизований», – говориться у переписці.

Так, дійсно, ескіз-переможець викликав дуже жваве обговорення, яке зводилось в цілому до критики. Його називали несучасним та громіздким, критикували наявність статевого означення у лева, шкарпетки архистратига Михаїла, наявність самого Михаїла і взагалі необхідність створювати великий герб.

Ймовірно така критика і призвело до того, що в Офісі президента повернулись до ескізу, який був обраний урядом ще за часів Президента Віктора Ющенка.

Журналісти 1News звернули увагу, що гобелен зі схожим на запропоноване Зеленським зображення великого гербу висить в Офісі Глави держави. На його фоні він, зокрема, записує свої відеозвернення.

Цей гобелен, як кажуть геральдисти, в кабінеті Президента з’явився ще за Леоніда Кучми, але тільки зараз почав частіше потрапляти на фото.

Виступаючи під час урочистого засідання Верховної Ради на честь Дня Конституції України 28 червня Президент аргументував необхідність затвердження великого герба тим, що це прямо передбачене Конституцією.

«За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку. А тому, відповідно до статті 93 Конституції України, вношу на розгляд Верховної Ради проект закону про великий Державний герб України і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою», – сказав Президент.

За словами Володимира Зеленського, доповідатиме про законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні парламенту перший Президент України Леонід Макарович Кравчук.

Народна депутатка зі «Слуги народу» Євгенія Кравчук в коментарі ВВС Україна заявила, що голосування за закон про Великий герб може відбутись на День незалежності, 24 серпня.

Однак і той ескіз, який зараз пропонується для затвердження, піддається критиці, в тому числі і серед депутатів пропрезидентської фракції. Так, один зі «слуг народу» пише в офіційному чаті, що окрім корони він вважає хрест неприйнятним, адже це «плювок в очі всіх громадян агностиків, атеїстів та інших конфесій, і крок у досекулярне минуле…».

Інший додає, що йому взагалі більше сподобався варіант, який запропонував колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Команда Дубілета дійсно брала участь в конкурсі минулого року. Над створенням варіанту в групі працювали 12 осіб, включаючи геральдиста Івана Турецького, одного з творців тризуба. Вони запропонували інноваційний підхід і зашифрували в зображенні код 0101010101000001, що в перекладі з бінарного коду означає UA.

«Це символізує сучасність України, прихильність до цифрового розвитку, ІТ-індустрію (у всіх проектах на гербі представлена ​​тільки аграрна індустрія)», – зазначав колишній міністр.

Він переконаний, що це був би дуже оригінальний хід, про який написала би світова преса. «Мені розповіли учасники процесу, що, судячи з усього, комісія не зрозуміла і не оцінила цю ідею. Шкода», – зазначав екс-міністр.

Однак, всіх невдоволених запропонованим Володимиром Зеленським варіантом великого герба в офіційному чаті заспокоїв депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев. «Друзі, мені нагадує це обговорення роботу над законопроектами. Був оголошений конкурс, був час кожному підключитися, подати зауваження. Всі мовчали, А коли вже все внесене у нас з’являється купа питань», – писав депутат під час засідання 29 червня.

В тому, що потрібна єдність у цьому питанні, Гетманцева підтримав інший колега, Олександр Бакумов. Він зазначає, що при затвердження великого Державного герба необхідна одностайність. «Одна позиція і бажано відповідальна. Не забувайте, що цей законопроект ухвалюється за спеціальною процедурою та має набрати не менше 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України, тобто не менше 300 голосів», – нагадує Бакумов.

Чому Україні потрібен великий герб?

28 червня 1996 року була ухвалена Конституція України, яка у статті 20 проголошувала Тризуб головним елементом Великого Державного герба України. Тризуб визначений як малий Державний герб України. Було домовлено, що великий герб буде затверджений в майбутньому окремим законом.

Як розповідають учасники процесу ухвалення Конституції, великий опір в питанні державних символів чинили комуністи, які мали значне представництво у тодішньому парламенті. Їм не подобався тризуб, тому вони хотіли до нього щось додати. Аби вийти на компроміс, було вирішено затвердити положення про великий Державний герб України.

Нинішня спроба затвердити великий герб України буде вже четвертою. Востаннє до цієї ідеї повертався Віктор Ющенко, за часів президентства якого і було визначено варіант, який зараз пропонує Володимир Зеленський.

24 серпня 2021 року Україна святкуватиме 30-ту річницю незалежності і до цією події Офіс Президент готується дуже ретельно. Зокрема, вже повідомлялось, що на святкування хочуть запросити світових лідерів і триватиме воно аж три дні. Також до цієї події в Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика. «Його, разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі», – розповів Президент.

Тож ймовірно, що затвердження великого Державного гербу для Офісу Президента є важливим в контексті саме цього свята. От тільки станом на зараз так і не зрозуміло, чи підтримають таку ініціативу депутати Верховної Ради і на які компроміси доведеться йти «Слузі народу» аби заручитися підтримкою інших фракцій.

Анна Межова

Back to top button