Ексклюзивне

У Верховній Раді запрацювала сенсорна кнопка: дивіться, як тепер голосують депутати

Від сьогодні, 2 березня, у Верховній Раді запрацювала сенсорна кнопка для голосування. Як повідомляє кореспондент 1News, депутати тепер голосують двома руками – однією підносять палець до сенсора, а іншою – натискають кнопку для голосування.

Перед засіданням журналісти змогли поспілкуватись із депутатами з приводу запровадження сенсорної кнопки.

Як розповів народний депутат Нестор Шуфрич, голосування двома руками значно ускладнює процес, але в той же час унеможливлює одночасне голосування за декількох депутатів.

В свою чергу депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк розповів журналістам, що відтепер, аби проголосувати, потрібно натискати і сенсор, і кнопку для голосування близько 30 секунд, поки триває голосування.

Він також зауважив, що попередньо хотіли запровадити систему, завдяки якій депутати могли би голосувати тільки зі свого місця, але поки таких новацій не ввели. Тобто для голосування нардепу достатньо вставити свою картку для голосування з будь-якого місця, а також проголосувати двома руками.

Кореспондент 1News додає, що депутатам також розіслати інструкцію з правилами голосування, аби не було непорозумінь.

Судячи з усього у деяких депутатів виникли проблеми із голосуванням, оскільки прямо під час засідання на місцях депутатів розбирали систему та перевіряли контакти.

Проблема виникла у тому, що депутат голосував за інструкцією, однак в системі «Рада» його голос не відображався.

Нагадаємо, сенсорна кнопка була запроваджена у систему для голосування «Рада-3 у 2008 році. Проте до сьогодні не була запущена.

У 2012 році під час головування у Верховній Раді Володимира Литвина депутати від Партії регіонів виступали з найбільшим спротивом проти запровадження сенсорної кнопки, заявляючи про те, що «сенсор не сертифікований».

1 березня діючий спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що сенсорна кнопка пройшла перевірку і відповідає всім нормам. «У нас є офіційне заключення, що вона може використовуватися», – сказав голова парламенту.

Back to top button