Україна

У Верховній Раді від завтра запрацює сенсорна кнопка для голосування

У Верховній Раді встановили додаткові камери спостереження і ввели сенсорну кнопку для голосування. Про це на погоджувальній раді повідомив голова парламенту Дмитро Разумков, а також народні депутати у соціальних мережах.

«Вона (кнопка – ред.) працює, вона пройшла перевірку. З цього пленарного тижня ми вже зможемо використовувати її під час засідань, вона відповідає всім нормам. У нас є офіційне заключення, що вона може використовуватися», – сказав спікер ВР.

Разумков запропонував главам фракцій та депутатських груп зібратися завтра о 9:45, щоб всі змогли протестувати її роботу.

Також про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Тепер кнопкодавство стане неможливим», – пише він.

В той же час депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев конкретизував, що сенсорна кнопка не зчитує відбитки пальців, а призначена виключно для того, аби голосувати двома руками.

«Голосуємо двома руками. В цьому і сенс», – відповів у Телеграмі Гетманцев.

1News нагадує, ще у 2012 році сенсорна кнопка була запроваджена в системі Рада-3. Однак вона так і не запрацювала.

У грудні 2012 року тодішній спікер парламенту Володимир Литвин ознайомив вперше обраних депутатів з системою голосування Рада. У ході навчання представники партії «Свобода» виявили, що, всупереч вимогам опозиції, сенсорна система для голосування не працює.

«Нам відповіли, що сенсорна кнопка готова до роботи, але вона не регламентована документами Верховної Ради. Кнопка може працювати, але вона не узаконена, – розповідав депутат-свободівець Юрій Сиротюк. – Виявляється, до вже прийнятого закону необхідно прийняти постанову, щоб запрацювала система Рада-3, яка б змушувала представників Партії регіонів однією рукою триматися за сенсорну кнопку, а іншою голосувати, а не бігати по залу».

Проти запровадження сенсорної кнопки найактивніше виступали депутати від Партії регіонів.

Back to top button