Ексклюзивне

Столичний гаманець Єрмака: навіщо Кличкові заступник, відкомандирований з Офісу Президента

Кожен, хто хоч раз бував на Либідській площі, знає, що кількість МАФів там просто шокує. Тут і шаурма, і кава, і сигарети, і кондитерська, і навіть італійська закусочна. Кіоски стоять так, що аби пройти від зупинки транспорту до метро, потрібно ходити зиґзаґом. Вони там залишаються стояти попри те, що зі сторони ТЦ «Інтервал-плаза» МАФи нещодавно масово прибирали.

Журналісти 1News задалися питанням: «Ну як так? Це ж майже центр міста, а тут таке кіоскове гетто»? Відповідь не забарилась і неочікувано з`ясувалось, що в «ларьочному» бізнесі вкрай зацікавлені люди з Офісу Президента, яких приставили до Кличка в обмін на його перемогу на виборах.

25 жовтня 2020 року Віталій Кличко переобрався міським головою Києва. Він один із небагатьох мерів в Україні, яким це вдалося зробити вже у першому турі. Формально, партія влади «Слуга народу» мала свого кандидата на посаду міського голови столиці – Ірину Верещук. Однак, ставка на достатньо слабкого кандидата тільки додала Віталію Кличкові голосів. І це зовсім не випадково.

Ще у 2019 році між Офісом Президента, який тоді очолював Андрій Богдан, та Віталієм Кличком велась запекла боротьба. У міського голови хотіли відібрати посаду глави КМДА. З відповідною пропозицією ОП звертався до Уряду. Богдан тоді навіть заявив, що йому пропонували $20 млн за те, щоб Віталій Кличко залишився головою Київської міської адміністрації.

Однак вже за півроку ця війна несподівано стихла. Завдяки цьому примиренню Кличку вдалося гарантувати збереження всіх посад у Києві. І саме тому його конкуренткою стала достатньо «слабка» Верещук. В обмін він мав призначити в мерію людей Андрія Єрмака.

Так, у листопаді 2019 року на посаді глави Департаменту благоустрою, який в тому числі курує питання розміщення МАФів, з`явився до цього мало відомий Олексій Кулеба. У лютому 2020 року, за півроку до місцевих виборів, Кличко підтвердив, що призначив Кулебу за рекомендацією Андрія Єрмака.

А вже після перемоги столичного мера Кулеба був призначений на посаду аж цілого його першого заступника. Курування питань благоустрою, зрозуміло, залишилось у сфері контролю людини з ОП.

В біографії Кулеби зазначається, що до приходу в КМДА він переважно займався підприємницькою діяльністю. Так, зараз він є генеральним директором ТОВ «Аспер Естейт». За даними бізнес-пошукової системи «YouCоntrol», компанія займається купівлею-продажем нерухомості.

В той же час у 2016 році він був радником генерального директора КП «Плесо». Це комунальне підприємство відповідає за благоустрій на пляжних територіях столиці. І дуже часто потрапляє у корупційні скандали через виділення земельних ділянок в прибережних зонах.

Директором КП «Плесо» з лютого 2015 по вересень 2017 року був Денис Пікалов. На цій посаді відмітився тим, що за його керівництва у відношенні КП було відкрито одразу п`ять кримінальних справ, пов`язаних із корупцією. Найголоснішими з них стали незаконне виділення землі на охоронній території Труханового острова (по цій справі навіть були оголошені підозри), дозвіл на забудову території Гідропарку котеджним містечком, а також виділення земельної ділянки невідомій особі на комунальному пляжі «Центральний».

Саме в цей період радником Пікалова був Олексій Кулеба і відповідно не міг не знати про махінації, які прокручує його шеф. За «достойну» роботу у КП «Плесо» Пікалова побили залізними кийками та спалили автомобіль. Таке собі визнання.

Столичні активісти, як наприклад, екс-депутат Юрій Левченко неодноразово заявляли про те, що новий перший заступник Кличка працює на гаманець Андрія Єрмака саме через контроль над розміщенням в столиці МАФів.

Ще більш відвертим виявився київський підприємець Сергій Єременок. Ще в грудні 2019 року він заявляв, що Єрмак доплачує Кулебі близько 10 000$ на місяць та по 5 000$ його команді. «Єрмак має бізнес в сфері зупинкових комплексів, які перетворюють в МАФи, тобто конфлікт інтересів очевидний», – зазначає підприємець.

Цю інформацію підтверджують журналісти. Так, видання The Page пише про те, що Андрій Єрмак має дружні стосунки з депутатом Андрієм Холодовим. Тим, чия жінка є кумою дружини Віктора Медведчука та який має інтереси у тютюновому бізнесі. Журналісти програми «Схеми» раніше розслідували, що Холодов має відношення до «Т-кіосків», які реалізують сигарети без чеків та касових апаратів. Саме кіосковий бізнес подружив Холодова та Єрмака. Вони ж в свою чергу нав`язали міському голову Віталію Кличкові «МАФового куратора» Олексія Кулебу.

Передивляючись декларацію Кулеби, можна повірити в те, що він отримує доплати у конверті. Оскільки його заробітна плата за 2019 рік склала смішних 21 000 гривень. Його ж дружина, яка працює у Національному транспортному університеті, за рік отримала трохи менше 80 000 гривень, більша частина з яких отримана від підприємницької діяльності.

І це при тому, що готівкою подружжя тримає 40 000 доларів та 20 000 євро. Окрім того, на рахунку у банку в дружини Кулеби лежать 90 000 гривень.

Журналісти 1News також відшукали у родини Кулеб величезний будинок на 376 квадратних метри. Записаний він на дружину заступника голови КМДА Кулебу-Дмитриченко Галину Миколаївна. Ту саму, яка працює у Транспортному університеті.

Будинок розташований поруч із Києвом у селищі Крюківщина.

Земельна ділянка під будинком приватизована також дружиною Кулеби.

Як вдалося дізнатись із Реєстру майнових прав, право власності на цю нерухомість було оформлене у 2018 році. Окрім житлового будинку на ділянці розташовані літня кухня, вольєр, альтанка та барбекю.

Окрім цього великого будинку Кулеби мають дві квартири, які є спільною власністю з їхніми батьками, земельну ділянку у Києві та гараж на проспекті Любомира Гузора.

Одразу зауважимо, що попри задеклароване майно, доходів родини, які вони внесли у свою фінансову звітність, навряд чи вистачило би, аби обзавестися великим маєтком під Києвом. Тож ймовірно є хтось, хто допомагає Кулебі мати фінансову подушку.

Одним з таких спонсорів цілком може бути глава Офісу Президента, для якого важливо мати свою людину в КМДА. І саме завдяки цій людині ми з вами маємо ситуацію з «МАФовим гетто» не тільки на Либідській, але й на багатьох площах і вулицях столиці.

Ви спитаєте: «А навіщо ж Кличкові таке ярмо, якщо зазвичай МАФи та благоустрій були його вотчиною?». Все просто: аби виграти вибори у Києві, Кличкові важливо було мати слабких конкурентів, перш за все, від партії влади, яка на момент місцевих виборів все ще тримала лідерські позиції в рейтингах. Отож йому довелося поділитися з ОП і натомість зберегти посаду у Києві.

Від такого союзу виграли і в Офісі Зеленського, і у Кличка. Щоправда, для киян це мало що змінює.

Анна Межова

Back to top button