Ексклюзивне

ШПИГУНСЬКІ ПРИСТРАСТІ: на чию користь грає ОНИЩЕНКО?

Біглий нардеп від групи «Воля народу» Олександр Онищенко, про якого вже потроху почали забувати в інформаційному просторі, знову нагадав про себе. Він оприлюднив черговий запис, зроблений, за його словами, за допомогою кулькової ручки. Цього разу розмова нібито проходила зі спонсором «Народного фронту», екс-депутатом Миколою Мартиненком. На ній фігуранти обговорюють можливі варіанти того, як Онищенку виплутатися з той халепи, у яку він потрапив минулого року.

 

Якщо припустити, що запис автентичний, то він може вилитися для Онищенка ще більшими проблемами. Суть у тім, що у бесіді з нібито Мартиненком лунають дуже гучні прізвища, як-то Ринат Ахметов та Юлія Тимошенко, які за легендою самого олігарха-втікача начебто готові йому допомагати. Важко повірити у те, що Ахметов готовий буде підтвердити цю інформацію. Як і леді Ю, яку раніше щедро фінансував пан Онищенко. Тим паче, що видання «Страна.юа», яке ексклюзивно тиражує записи Онищенка, з невідомої причини прибрало згадки про Тимошенко та її зятя Артура Чечоткіна із текстової розшифровки.

Після прослуховування двох записів новоявленого «майора Мельниченка», залишається велике запитання: чому він оприлюднює записи свого спілкування з переговірниками, які відбулися вже після втечі, тоді як у численних інтерв’ю заявляє про те, що має нібито компромат на владу за період свого депутатства? Чому Онищенко ховає записи, на яких за його словами є підтвердження купівлі депутатських мандатів? Можливо тому, що вони існують лише у його уяві?

На таку думку наштовхує аналіз яскравої біографії самого Онищенка. Адже зв’язки з криміналітетом та потрапляння у владні кола незаконними шляхами не може не залишити по собі слідів.

Згадаємо, хто ж такий Олександр Онищенко та яким був його шлях від любителя моделей до газового схемщика та депутата в бігах.

Хто такий Олександр Онищенко?

Одразу пояснимо, чому виникла підозра, що король, тобто Онищенко, – голий. Народився він у Росії та від народження носив прізвище Кадиров, чим породив багато чуток про його родинні зв`язки з одіозним лідером Чечні Рамзаном Кадировим. Заробити перший капітал Олександр Раджабович зміг завдяки батьку, який служив у правоохоронних структурах Узбекистану. Сам Онищенко стверджує, що у 90-ті, після військової служби в Німеччині, зайнявся бізнесом: «У мене був автосалон, плюс я розвивав мережу кінотеатрів. З 1993 року я в газовому бізнесі, працював з Туркменією, Узбекистаном. Тобто весь цей час займався бізнес-проектами».

Саме газові схеми, що принесли Онищенку нечувані багатства, які він витрачав на дівчат та коней, підвели його під кримінальну відповідальність у 2016 році. Хоча запроторити до в`язниці Онищенка-Кадирова могли ще наприкінці 90-х, адже він був членом організованого злочинного угрупування – «банди Кисіля». Відносно молодий Кадиров з подільниками спеціалізувався на «кошмаренні» Володимирського ринку у Києві. Як пишуть ЗМІ, він не просто збирав данину з продавців ринку, а й вдавався до грабежів. Власне, така яскрава молодість і змусила Олександра Раджабовича Кадирова стати Олександром Романовичем Онищенком (за прізвищем матері).

Газові схеми

Цікаво, що спеціаліст по збору данини та крадіжкам не обійшовся без відвертого кидка і на газовому ринку. Прокуратура інкримінує Онищенку нанесення збитків державі у сумі 3 млрд. гри. У веденні газового бізнесу, велосипед вигадувати він не став, тому використовував перевірену ще за режиму Януковича схему «доїння» державних компаній.

Під контролем у біглого недо-Мельниченка –  п’ять газовидобувних компаній: Надра Геоцентр, Фірма Хас, Карпатнадраінвест, Природні ресурси + і Пласт. Сумарно в минулому році вони добули 110 млн куб. м газу. Формально всі ці структури мають серед власників різні кіпрські офшори. Однак серед акціонерів Карпатнадраінвест, наприклад, числиться сім’я Кацуб, які свого часу фігурували у скандалі з «вишками Юрія Бойка». Названі структури, окрім Пласту, працюють за договорами про спільну діяльність з державною компанією «Укргазвидобування». Умови цих угод надзвичайно вигідні Онищенку, однак, на його нещастя, протизаконні. Держкомпанія надавала фірмам нардепа у розробку свердловини в Полтавській і Харківській областях з обладнанням і персоналом, а натомість отримувала від 40%, до 45% прибутку. Хоча, відповідно до закону, частка держкомпанії в розподілі прибутку повинна становити не менше половини.

Розслідування НАБУ показало, що компанії, які видобувають газ на свердловинах «Укргазвидобування», продавали його через дві біржі (в тому числі одну, створену Онищенком саме для цих цілей – ред.), використовуючи фіктивні аукціони. В середньому газ реалізовувався за ціною 2,6 тис. грн за 1 тис. куб. м., що значно нижче ринкової. Онищенко заробляв на ньому і далі, адже купували блакитне паливо його ж компанії: Газ Транс Груп, Київпромзбут, Екселент-ЛТД, ТОВ «Газтранспроект» ​​та інші. Потім вони перепродували газ комерційним споживачам по 6,9 тис. грн за 1 тис. куб. м. Різницю – 1,6 млрд грн, зароблені з січня 2013-го по січень 2016- го, – компанії виводили в готівку через операції з фіктивними юридичними особами. При цьому податки з усього цього компанії платили не надто завзято, а інколи не платилися взагалі. У цьому, до речі, Онищенку допомагала доблесна Державна фіскальна служба, яка неодноразово надавала йому відстрочку по виплаті податків.

За газові схеми Онищенку загрожує до 12 років позбавленні волі. А це, між іншим, одна з найвищих мір покарання.

Рука Кремля з офшорним душком

Окрім газової справі, СБУ підозрює Олександра Онищенка-Кадирова у державній зраді. Зокрема, відомо, що одразу після зняття недоторканості, він перебував у Москві. «Нами отримано фактичні дані, які свідчать про наявність в діях Онищенка окремих ознак кримінального правопорушення, передбачені статтею 111 Кримінального кодексу України – це держзрада», – розповідає керівник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук.

Отримані в ході слідства факти говорять і про те, що у Онищенка є паспорт громадянина Росії. СБУ впевнена, що з метою ухилення від відповідальності на території України він погодився на співпрацю з російською владою для дестабілізації ситуації в нашій країні. Хоча сам Онищенко стверджує, що ані паспорта країни-агресора немає, ані на угоду з росіянами не йшов.

 

Онищенко із зірками Голлівуду

Онищенко запевняє, що «компромат» на українську владу він передав до спецслужб США. Хоча оприлюднювати його він не надто поспішає. Зате НАБУ встигло «нарити» інформацію про те, що у Онищенка є не тільки російський паспорт, а й інші. Голова Національного антикорупційного бюро навіть повідомив нове прізвище біглого екс-нардепа – Anichidis. До речі, на записі розмови з людиною, чий голос схожий на Миколу Мартиненка, Онищенко-Кадиров підтверджує, що має грецький паспорт. А як відомо – подвійне громадянство в Україні заборонене законодавством.

«Пшик» із прихованими записами

З моменту першої заяви про те, що Онищенко нібито записував всі розмови з представниками влади на годинник, він спромігся видати два записи. Жоден з них не стосується корупції у владі.

На першому Онищенко зі своїм же колегою по депутатській групі «Воля народу» Олесем Довгим обговорює проплачені голосування. Звертаємо увагу, що Олесь Довгий не є депутатом від коаліційної фракції, тобто представником влади його називати не можна. По суті, на цьому записі можна почути розмову двох колег. До речі, якщо даний запис і є автентичним, то він тільки додасть Онищенку проблем, адже фактично є явкою з повинною про участь у корупційних схемах підкупу парламентарів.

У схожу халепу з багатьма невідомими Онищенко потратив ще до зняття недоторканності. За його словами, свого часу він домовлявся про купівлю «112 каналу» нібито для президента. Інформація підтвердилася тільки у тому, що Онищенко-Кадиров насправді хотів купили згаданий телеканал, от тільки не для Порошенка, якому він за наявності «5 каналу» не надто потрібен, а для власного піару.

Також не знаходять свого підтвердження і заяви Онищенка про те, що місця у передвиборчому списку пропрезидентської партії продавалися від 5 до 10 млн. доларів. Біглий газовик стверджує, що продажем місць займався нібито Давид Жванія. От тільки Жванія є колишнім бізнес-партнером самого Онищенка, у якого останній купив фірму «Пласт». Більше того, Давид Важаєвич також є гравцем на газовому ринку, а отже подібна заява Онищенко-Кадирова є нічим іншим, як зведенням рахунків із колишнім партнером.

Цікаво, що за декілька днів до оприлюднення другого запису Онищенка, стало відомо, що Микола Мартиненко придбав пакет акцій «Діамантбанку». За дивним збігом обставин, 23,81% акцій цієї фінансової установи володіє згаданий вище Жванія. Виникає питання: чи не намагається Онищенко звести рахунки з фактичними бізнес-партнерами, прикриваючись розмовами про корупційні схеми у верхівці влади?

Окремо зазначимо, що разом із заявою про продаж місць у передвиборчих списках, Онищенко розповів ще одну річ, яка має дуже зацікавити правоохоронні органи. Справа в тім, що ЦВК напередодні виборів відмовила Онищенку у реєстрації кандидатом у нардепи з причини його тривалого проживання за кордоном. Більше того, він програв по цій справі два суди. За словами самого Онищенка, реєстрація кандидатом в останній день обійшлася йому у 6 мільйонів, які нібито отримав голова Центрвиборчому. Подібна заява – яскравий приклад того, що перед гучними промовами завжди потрібно думати про наслідки.  Справа в тім, що у грудні НАБУ вручило голові ЦВК Михайлу Охендовському повідомлення про підозру. Йому інкримінують отримання хабаря з «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Тобто своєю заявою Онищенко: а) зізнався у дачі хабаря  і б) підтвердив продажність голови ЦВК Михайла Охендовського.

Жінки та коні

З моменту втечі Олександр Онищенко встиг наробити багато галасу і навіть похизуватися знайомством з новим президентом США Дональдом Трампом. От тільки це знайомство навряд чи допоможе Онищенку, оскільки його суть полягає виключно у тому, що біглий український нардеп купляв у Трампа ліцензію на конкурси краси. До речі, за певними даними ще й знижку виторговував.

Онищенко є власником модельної агенції в Україні та головним спонсором конкурсу Міс Україна. Саме цим пояснюється його знайомство з багатьма селебретіс світу. Першою жінкою Онищенко, до речі, була саме модель – Ксенія Кузьменко, яка народила йому сина. Зараз Кузьменко перебуває у шлюбі з членом «молодої команди Черновецького» – Денисом Басом. Це вже другий представник космічного мера, який так чи інакше перетинається з Онищенком. Першим, нагадаємо, є Олесь Довгий, який фігурує на записі з годинника.

 

Онищенко та його екс-дружина Ксенія Кузьменко

Громадянською дружиною Онищенка також була і всесвітньо відома модель Сніжана Онопка. На її кар’єру бізнесмен грошей не жалкував, чого варта тільки обкладинка модного журналу Vogue. Але і Онопка не стала дамою серця для горе-олігарха, нині вона є дружиною донецького бізнесмена Миколи Щура.

 

Нардеп Нестор Шуфрич, Олександр Онищенко та модель Сніжана Онопка

Єдиними, хто не зрадив Онищенка, виявилися породисті коні. Онищенко має власні конюшні у Бельгії та Німеччині. Він навіть виступав у складі української збірної на Олімпійських іграх, хоча й не надто вдало. За повідомленнями ЗМІ, кінний бізнес Онищенка зараз перебуває під арештом.

Але повернемось до компромату, який нібито має Онищенко на чинну владу. Як це парадоксально не звучить, але подібна гра на публіку єдине, що йому залишається. В Україні його підозрюють у шахрайстві у великих розмірах та у держзраді, і відмазатись від таких звинувачень не допоможуть ніякі награбовані мільйоні. У світі він відомий як постачальник гарних дівчат та товариш пристарілих зірок Голівуду, які самі часом грузнуть у скандалах щодо несплати податків. Онищенку довелося зробити хід конем, – заявити про те, що він має шокуючу інформацію про корупцію у владі.

«Батьківщина» і «кокс»

І тут згадаємо, чиїм спонсором у парламенті був Олександр Онищенко? Фінансував він нікого іншого, як Юлію Володимирівну Тимошенко, якій конче необхідно потопити рейтинг чинної влади, аби домогтися позачергових виборів. З 19 членів фракції «Батьківщина» за зняття недоторканності з Онищенка проголосувало лише 9, а Тимошенко свого часу зі шкіри лізла, аби протягнути знижки на видобуток газу, які були вкрай вигідні Онищенку. От і думайте, хто зацікавлений у тому, щоб він вигадував компромати на владу і чому прізвище Тимошенко несподівано зникає із розшифровок записів на сайті, який їх тиражує.

 

 

Частина smsпереписки адвоката Онищенка, оприлюднена СБУ

Чи мають якусь перспективу «плівки» Онищенка та головне, чи є записи, які підтверджують корупцію у владі, або вони існують виключно у хворій уяві того, хто має пристрасть до заборонених речовин? Важко сказати.

Голова НАБУ Артем Ситник після оприлюднення двох записів Онищенко звернув увагу на те, що зроблені вони були вже після реалізації провадження проти нього. «Користуючись нагодою, ще раз звертаюся до пана Онищенка: якщо у вас є якісь записи, про які ви постійно говорите, які були зроблені до відкриття нами цього провадження і притягнення членів цього угруповання до відповідальності, то ми в десятий раз підкреслюємо – передайте, і ми будемо займатися», – звернувся до нардепа глава бюро.

«Я свою думку не змінюю: основна мета пана Онищенка – це уникнути відповідальності за корупційні дії, в тому числі шляхом відволікання уваги від основного кейса на те, що це нібито політичне переслідування», – зазначив Артем Ситник, додавши, що не бачить ознак такого переслідування навіть на другому аудіозаписі.

Нагадаємо, першопроходець у справі зливу компромату – Микола Мельниченко, зник так само швидко, як і з`явився. Плівки горе-майора наробили галасу і підняли рейтинг Соцпартії до небачених висот, але на виході навіть їхня автентичність не була доведена. Зараз про ці записи з кабінету Президента згадують виключно у випадку, коли потрібно когось очернити, адже за легендою, на них звучать голоси ледь не всього політичного бомонду України. Чомусь виникає думка про те, що і Онищенку за цю гру на користь «леді з косою» «Оскар» точно не світить.

Анна Межова.

 

Back to top button