Ексклюзивне

Шаман зі статусом УБД: кандидат у Президенти мав «липовий» статус учасника бойових дій

Станом на 31 серпня 2018 року за інформацією, що надійшла від відомчих комісій щодо надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, цей статус надано 346 129 особам. Таку інформацію надає Державна служба у справах ветеранів та учасників АТО. В той же час, як би цинічно це не звучало, але за різним оцінками, в реальних бойових зіткненнях взяло участь не більше третини з них. Всі інші – чиновники з високих кабінетів, які вважали цілком прийнятним отримати УБД чи то для галочки, чи то з розрахунку на пільги.

Вперше питання про те, хто з чиновників зробив собі таку «корочку» сколихнуло суспільство ще у 2015 році. Тоді стало відомо, що в Україні почав активно розвиватися так званий «військовий туризм». «Поки українські військові та добровольці проливають свою кров на Сході України, бюрократи-корупціонери не гребують нічим, аби отримати статус учасника бойових дій в АТО. Особливо, якщо чиновник займає якусь «важливу» посаду  в Адміністрації Президента України або, наприклад, в прокуратурі – і озброєний супровід дадуть і на передову не потрібно їхати, лише Старобільск, Краматорськ, Маріуполь тощо. Головне, щоб Антитерористичний центр включив цього чиновника в свій наказ про залучення до антитерористичної операції, це відбувається навіть після відрядження», – писав у блозі ТСН адвокат Андрій Мамалига у січні 2015 року.

Згодом, у березні 2015 року на запит народного депутата щодо того, хто ж чиновників має статус УБД надійшла цікава відповідь. Зокрема, стало відомо, що цей статус отримали тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко та його заступник Юрій Артюхов. Пізніше стало відомо, що статус має і радник Наливайченка Маркіян Лубківський. При цьому варто зазначити, що ні Наливайченко, ні його товариш Лубківський жодного дня не брали безпосередню участь у бойових діях на Сході України.

Статус учасника бойових дій надає його власникам низку пільг, в тому числі безкоштовний проїзд у транспорті, право на першочергове отримання земельної ділянки і найголовніше – він звільняє від люстрації. Нагадаємо, що під дію закону про очищення влади повинні потрапляти чиновники, які працювали на високих посадах понад рік за часів «царювання» Віктора Януковича. Відповідно ті, хто ще недавно був наближений до влади, зметикував: «А чом би і не отримати УБД, тим паче, що для цього достатньо оформити відрядження у безпечне місце проведення АТО всього на декілька днів і потрапити до списків Антитерористичного центру».

Минулого року журналісти «24 каналу» ще більше відкрили завісу відносно тих чиновників, які отримали УБД. «Зокрема, в неіснуючих боях брали участь 26 прокурорів Донеччини на чолі з Миколою Франтовським…, ректор Національної Академії прокуратури Олег Литвак, який відвідав виїзну нараду у Краматорську і став учасником бойових дій, заступник міністра регіонального розвитку та ЖКГ Дмитро Ісаєнко, якого депутати прямо в стінах парламенту змусили написати заяву про відмову….Василь Неволя (з 2008 року і до сьогодні голова українського Інтерполу) поїхав у відрядження на Донбас зі своїми заступниками. Став учасником АТО за 4 «службових» дні», – пише «24 канал».

На сьогодні, згідно з інформацією Держслужби у справах ветеранів, найбільша кількість отримувачів статусу УБД є у складі Міноборони та Національно гвардії, що є логічним. На третьому місці – МВС, співробітники якого отримали більше 32 тисяч посвідок учасника бойових дій. Всього 10 745 людей з СБУ на сьогодні мають статус УБД та 311 людей з Генеральної прокуратури.

Зі всього цього валу інформації можна яскраво виділити постать Валентина Наливайченка. На запит 1News у Державній службі України у справах ветеранів та учасників АТО відповіли, що статус учасника бойових дій Наливайченко В.О. виданий 13 листопада 2014 року, через 2 дні після отримання відповідних документів від СБУ. Його радник та нині однопартієць Лубківський М.Р. отримав статус УБД трохи згодом – 25 грудня 2014 року.

Водночас, варто нагадати, що вперше цю інформацію було оприлюднено у липні 2015 року. Про це повідомив представник Центру сприяння звільненню заручників Юрій Тандіт в ефірі програми Шустер Live на каналі «112. Україна» 10 липня. «Наливайченко, який в студії сидів поруч з Тандітом, не спростував цю інформацію, але і не відповів на питання про те, скільки днів він провів у зоні конфлікту на Сході України», – писало видання «Дзеркало тижня».

Ця інформація пролунала як грім серед ясного неба, адже тільки у червні 2015 року Наливайченка звільнили з СБУ. А тут виявилось, що він фактично рік приховував те, що має статус учасника бойових дій, при цьому жодного дня не провівши на війні.

Варто зазначити, що після скандалу Наливайченку та його вірному соратнику Лубківському довелося написати заяву на позбавлення статусу УБД. Зокрема, як зазначено у відповіді на запит 1News, в обидвох політиків ці статуси забрали 20 липня 2015 року.

Як би там не було, але Наливайченко жодного разу не прокоментував те, навіщо він отримував статус учасника бойових дій способом «військового туризму». Не говорив про це і Маркіян Лубківський.

В цій ситуації досить дивним виглядає те, що сам Наливайченко досить наближений до націоналістичних організацій. Зокрема, за інформацією ЗМІ, колишній лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош є кумом Наливайченка. А нинішній народний депутат Андрій Левус, який пов’язаний із організацією «Вільні люди» і є членом міжфракційного антиокупаційного об’єднання «Наступ», головне завдання якого –  очищення від «руського мира», – був заступником Наливайченка в СБУ. Чому ці люди після скандалу з отриманням екс-очільником спецслужби «липового» статусу учасника бойових дій не відвернулися від нього?

Зараз Валентин Наливайченко офіційно заявив про те, що буде балотуватися на посаду Президента України. Він рідко потрапляє до рейтингів соціологічних опитувань, проте його амбіції говорять самі за себе. Він, як і колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, часто полюбляє говорити про свої заслуги на посаді при владі. Проте в політично обізнаних людей подібні заяви як першого, так і другого викликають лише посмішку. Оскільки за Гриценка армія потерпала від корупції та від тотального розпродажу, а за Наливайченка виявляється до СБУ були вхожі шамани та ворожки.

Розвивати політичну кар’єру після необачних кроків дуже важко. А коли ти привселюдно плюнув в очі патріотам, які захищають країну ціною власного життя, і зробив собі корочку просто для галочки – то й взагалі неможливо. Цікаво, чи вистачить мудрості Наливайченку знятися з виборів, як він раніше відмовився від статусу «липового» учасника бойових дій?

Анна Межова

Back to top button