Ексклюзивне

Сакварелідзе повернувся в Україну: у нечисленній групі підтримки був Семен Семенченко (фото)

Колишній заступник Генерального прокурора, член команди «Руху нових сил Михайла Саакашвілі» Давид Сакварелідзе повернувся в Україну. Як повідомляє кореспондент 1News, Сакварелілзе прилетів рейсом з Риму вночі 28 липня.

 

В аеропорту «Київ» його зустрічала група підтримки з прапорами України та партії «Рух нових сил». В руках у зустрічаючих були написи: «Давид Сакварелідзе – громадянин України».

 

Нагадаємо, сам Сакварелідзе в одному з останніх повідомлень на своїй сторінці у «Фейсбук» написав, що за його інформацією документів щодо позбавлення його українського громадянства на даний час немає, проте вони можуть з`явитися «заднім числом». «Насколько мне известно, Порошенко сейчас настоятельно требует сделать их задним числом, чтобы не впустить меня в страну. Хочет воспользоваться тем, что я не в Украине, ведь неизвестно, когда еще предоставится такая возможность)», – написав він.

 

Саме це повідомлення мало би викликати ажіотаж, проте серед журналістів, які зустрічали Сакварелідзе в аеропорту, виявився лише кореспондент 1News та оператор Радіо «Свобода».

Серед тих, хто прийшов підтримати Сакварелідзе в аеропорт, були народні депутати Юрій Дерев`янко (його партія «Воля» об`єдналася з «Рухом нових сил Михайла Саакашвілі») та Семен Семенченко із «Самопомочі». Ані партійців з «Справедливості» Валентина Наливайченка, яка підтримує рух Саакашвілі, ані прибічників так званого антикорупційного табору – не було.

 

Невелика група членів «Руху нових сил» була помічена за столиком італійського фаст-фуду в аеропорту за розпиттям червоного вина.

На запитання кореспондента 1News, як він прокоментує інформацію про можливість позбавлення його українського громадянства, Сакварелідзе сухо відповів: «Нехай позбавляють, подивимось і будемо боротися».

 

На питання, коли ж Україну повернеться та головне за яким паспортом Михайло Саакашвілі, Сакварелідзе ухильно сказав, що все стане відомо згодом, адже екс-голову Одеської ОДА будуть зустрічати значно більше людей. «Я думаю, що все тільки починається. Нічого особливого не відбулося, з Михайлом поступили так само, як поводяться з українцями вже 25 років. З ним поступили як зі звичайним українцем. Так «розводять», так підло поводяться з кожним українцем. Це ще раз доводить, що Михайло на правильному боці – він не злився з «баригами» та підлими, «лавочниками» та залишився на нашому боці», – зазначив Сакварелідзе.

Виходячи з аеропорту прихильники запропонували екс-заступнику Генпрокурора поїхати в ресторан. Після короткої бесіди з Дерев`янком та Семенченком, Сакварелідзе віддав багаж водію та поїхав на автомобілі Тойота з одеськими номерами. Згодом за ним попрямував і Семен Семенченко на автомобілі «Мазда».

 

Нагадаємо, вчора у ЗМІ з`явилася інформація з посиланням на джерела, що нібито сьогодні має прилетіти з США Михайло Саакашвілі. Подібну інформацію надавали 1News і власні джерела. При цьому повернутися Саакашвілі нібито міг за американським паспортом. Однак, «карти сплутав» вкрай нечисленний мітинг, який 27 липня на Майдані Незалежності зібрала партія «Рух нових сил». «Саакашвілі чекав, скільки збереться людей на Майдані. Якщо багато, то він повертається сьогодні, якщо ні – то думатиме», – розповіло джерело 1News на умовах анонімності.

Вдень 27 липня на Майдані у Києві зібралось не більше 100 прихильників Саакашвілі. Як влучно кепкували користувачі «Фейсбук»: «У МакДональдсі навіть більше людей було».  Скоріше за все така нечисленна підтримка наштовхнула Саакашвілі зачекати з поверненням до України.

27 липня Адміністрація Президента України підтвердила інформацію про позбавлення Михайла Саакашвілі українського громадянства. 

«За поданням Державної міграційної служби, яка навела переконливі факти подання недостовірної інформації при оформленні заяви, Комісія з питань громадянства при президентові України вирішила підтримати клопотання щодо припинення громадянства України Міхеіла Саакашвілі та рекомендувала президенту ухвалити відповідне рішення», – пояснили там.

«На основі рекомендацій глава держави підписав відповідний указ», – підтвердили в АП.

«Відповідно до законодавства про захист персональних даних, даний нормативний акт не підлягає публікуванню, оскільки містить конфіденційну інформацію, зокрема персональні дані», – уточнили в адміністрації Порошенка.

Нагадаємо, вчора 1News з посиланням на нардепа Ігоря Мосійчука повідомляло про позбавлення громадянства Михайла Саакашвілі.  Згодом цю інформацію підтвердили у Міграційний службі.

В Держміграційної службі пояснили, що припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою. Підстави для втрати громадянства України перераховані в ст. 19 закону України «Про громадянство України». Серед них — добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, або набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів.

Відповідно до статей 24 і 25 закону підготовка подань про втрату особами громадянства України і разом з необхідними документами відправки на розгляд Комісії при Президентові України з питань громадянства, в залежності від місця проживання, здійснюється Державною міграційною службою України та Міністерством закордонних справ України, дипломатичними представництвами і консульськими установами України, пояснили в службі.

У повідомленні зазначено, що в цілому в період з 2012 по 2017 роки указами Президента України оформлено втрату громадянства щодо 314 осіб. Разом з тим в повідомленні міграційної служби прямо не вказано про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

Сам Михайло Саакашвілі вже прокоментував це рішення. «Зараз мене хочуть змусити отримати статус біженця. Цього не буде! Я не збираюсь ніде лишатися та отримувати ніякий статус! Я буду домагатись законного права повернутись в Україну! Позбавити мене громадянства Порошенко вирішив зробити крадькома — поки мене немає в країні!», — зазначив Саакашвілі, уточнюючи, що зараз перебуває у США.

Раніше 1News писало про те, що Генпрокуратура Грузії двічі надсилала запит Україні щодо екстрадиції Михайла Саакашвілі, проте поки що отримала відмову.

Також раніше 1News повідомляло про те, що з України депортують зведеного брата Михайла Саакашвілі – Давида. Правоохоронці з’ясували, що Давид Саакашвілі жив та працював в Україні за фіктивними довідками. Більше про це читайте в матеріалі «Саакашвілі покриває аферу брата з документами (ексклюзив)».

29 травня 2015 року Міхеіла Саакашвілі було прийнято до українського громадянства як особу, прийняття якої до громадянства становить державний інтерес України. 30 травня його було представлено як нового голову Одеської ОДА. На цій посаді він пропрацював до листопада 2016 року.

Згодом Саакашвілі створив в Україні партії «Рух нових сил». Активно співпрацює з нардепами Сергієм Лещенком, Мустафою Найємом та Юрієм Дерев’янком. Згодом партія «Воля», яку очолює Дерев’янко, об’єдналася з партією Саакашвілі. Окрім того, стало відомо, що партії екс-голови СБУ Валентина Наливайченка приєдналася до ініціатив Саакашвілі. Користувачі мережі встигли висміяти об’єднання Наливайченка та екс-президента Грузії.

Back to top button