Ексклюзивне

Перший день нової сесії Ради: яскраві жінки, реформа освіти та привид виборів

Верховна Рада Україна 5 вересня відкрила сьому сесію восьмого скликання. В урочистій атмосфері та в присутності уряду, спікер парламенту Андрій Парубій відмітив надважливість цієї сесії.

«Ця осінь для українського парламенту буде особливою, оскільки він зможе завершити цілу низку дуже важливих для країни реформ – реформу системи освіти, судової влади, пенсійної системи та медичного обслуговування», – зазначив Парубій.

Фото 1News. 5.09.2017

Окрім того, за словами спікера Верховної Ради одним з пріоритетів осені буде національна безпека та оборона України.

Варто зауважити, що на цій сесії парламент має ухвалити Державний бюджет на 2018 рік. Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що бюджет буде представлений в Раді вже у вересні 2017 року. «У нас будуть чіткі пріоритети, тобто їх стане на три більше, ніж у минулому році», – сказав Гройсман в ефірі телеканалу ICTV 4 вересня.

За його словами, на охорону здоров’я додатково Кабмін має намір виділити 10 млрд грн, 5% від ВВП піде на фінансування української оборони. Крім того, збережеться фінансова децентралізація, передбачається підтримка реального сектору економіки з точки зору програм підтримки української промисловості, фермерства. Також, за словами Гройсмана, одним з головних завдань на наступний рік залишиться фінансування будівництва та ремонту українських доріг.

Перше ранкове засідання Ради було присвячене реформі освіти, яку представляла міністр Лілія Гриневич. Зміни до законодавства викликали жваве обговорення. Так, найбільш гарячу дискусію викликало питання викладання мовами меншин, до яких відноситься також російська.

Радикальна партія в особі її лідера Олега Ляшка висловила сподівання, що в Україні все ж таки залишиться 11-річне навчання у середній школі. «Інакше станеться так, що наші 18-річні старшокласниці будуть завершувати школу вагітними», – обурився Ляшко.

Юлія Тимошенко висловила сподівання на те, що реформа освіти проходитиме без закриття сільських шкіл. Також Тимошенко додала, що на її думку потрібно відмовитися від так званий «філій» шкіл у регіонах, адже такий підхід призводить до того, що з деяких сіл до школи потрібно добиратися за декілька кілометрів. «Сільським дітям доводиться прокидатися о 4 ранку, щоб вчасно дістатися школи. Це – неприйнятно», – зауважила Тимошенко.

В результаті на верчірньому засіданні Верховна Рада схвалила реформу освіту. “За” проголосували 255 народних обранців. При цьому були провалені майже всі поправки, на яких наполягали депутати.

Відтепер навчання у школі буде відбуватися за новою програмою “Нова українська школа” і триватиме воно 12 років. За словами міністра освіти Лілії Гриневич завдяки таким новаціям у майбутньому термін навчання на бакалавріаті має зменшитися до 3-х років замість нинішніх 4-х.

Традиційно в перший день роботи Ради журналісти та фото-кореспонденти багато уваги приділяли зовнішньому вигляду депутатів.

Юлія Тимошенко. Фото 1News. 5.09.2017

Згадана вище Юлія Тимошенко, яка нещодавно здивувала багатьох новим образом у стилі Дейнеріс Таргарієн, 5 вересня заплела свою знамениту косу. З самого ранку у мережі з’явилися фото із засідання фракції “Батьківщина”, на якому депутати, в тому числі і Юлія Тимошенко, пили шампанське. Фото в соцмережі «Фейсбук» опублікував Ян Доброносов. «Фракція однієї з партій сьогодні почалася ось так!», – підписав він фото.

Згодом з’ясувалося, що фракція святкувала День народження депутата Сергія Соболєва. Фото з того ж засідання на своїй сторінці в Instagram опублікувала сама Тимошенко. «Привітала з Днем народження Сергія Соболєва», – підписала фото лідер «Батьківщини».

Однак не Тимошенко 5 вересня була “зіркою” Ради. Більше емоцій викликав образ представника Президента у Верховній Раді та дружини Генпрокурора Ірини Луценко. Вона була вдягнена у яскраво жовте вбрання з етнічними мотивами. Користувачі помітили, що Ірина Луценко значно схудла. Дехто навіть припустив, що вона могла зробити пластичну операцію.

Зокрема, журналіст Олена Яхно поділилась своїми емоціями з приводу вигляду дружини Генпрокурора: «Степановна молодец! Не знаю, сколько денег она потратила на свое преображение, но все не зря. Выглядит великолепно».

Кореспондент 1News теж сфотографував Ірину Луценко, яка судячи з усього, була у доброму гуморі.

депутат Ірина Луценко у жовтому. Фото 1News. 5.09.2017

На одному з фото видно, що Луценко щось обговорює з фігурантом «бурштинової» справи, нардепом Максимом Поляковим. Нагадаємо, на минулій сесії Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Полякова. Зараз він носить електронний браслет та намагається «засудити» НАБУ.

Ірина Луценко та Максим Поляков. Фото 1News. 5.09.2017

Образ іншої депутатки та волонтера Тетяни Ричкової привернув не менше уваги журналістів. 5 вересня вона була вдягнена у військову форму з іменною нашивкою «Rychkova».

Перші фото виклав на своїй сторінці у «Фейсбук» Ян Доброносов.

нардеп Тетяна Ричкова. Фото 1News. 5.09.2017

Яскравим вбранням відмітилась і депутат Тетяна Донець. Для першого робочого дня у Раді після канікул вона обрала вишиту сукню блакитного кольору.

нардеп Тетяна Донець. Фото 1News. 5.09.2017

Нагадаємо, у липні ЗМІ публікували фото Тетяни Донець у Верховній Раді, з яких можна було зробити висновок, що вона чекає дитину. Втім, переглядаючи нові фото, видно, що Донець знову у гарній фізичній формі і натяку на вагітність немає.

Вбрання з етнічними мотивами також вдягнула сусідка по парламенту Ірини Луценко – депутат Марія Іонова. На ній був чорний костюм з яскравою блакитною вишивкою.

нардепи Марія Іонова та Ірина Луценко

5 вересня кореспондент 1News заскочив нардепа від Радикальною партії Андрія Лозового та його колегу з «Народного фронту» Ірину Єфремову за досить дивним діалогом. Після нетривалого обговорення Лозовий дістав з сумки щось, що нагадує згорток, та передав Єфремовій.

нардеп Андрій Лозовий передає щось Ірині Єфремовій. Фото 1News. 5.09.2017

В цілому перший робочий день Верховної Ради пройшов без ексцесів, якщо не враховувати акцію, яку влаштувала активістка «Femen» перед початком робочого дня. Учасниця руху провела акцію «Перше вересня в школі корупції». Оголеній дівчині вдалося простояти перед парламентом близько 2-х хвилин, після чого вона спустилася.

Активістка Femen перед Верховною Радою 5.09.2017. Фото “Страна.юа”

В кулуарах журналісти активно цікавилися думками депутатів щодо можливих позачергових виборів, проте мало хто, окрім Опозиційного блоку, в них вірить. Також депутати висловлювались з приводу ситуації, яка склалася навколо особи Михайла Саакашвілі.

Роботи на цю сесію для Верховної Ради є багато: це і прийняття бюджету, і довгоочікувана зміна складу Центральної виборчої комісії, призначення аудитора НАБУ та можливі кадрові зміни в Уряді.

1News

One Comment

Back to top button