Ексклюзивне

Нова Верховна Рада: кого українці завели в головний законодавчий орган

Позачергові вибори до Верховної Ради 21 липня визнані дійсними. Вже зараз Центральна виборча комісія порахувала більше 95% протоколів. З шаленим відривом перемагає пропрезидентська партія «Слуга народу» – вона набирає більше 43% голосів. Також до парламенту проходять «Опозиційна платформа – За життя», а разом із нею і кум Путіна Віктор Медведчук, «Батьківщина» Юлії Тимошенко, «Європейська солідарність» Петра Порошенка та «Голос» Святослава Вакарчука.

Більшість майбутніх депутатів – підтриємці, адвокати або ж «тимчасово безробітні». Наймолодші парламентарі 9-го скликання у «Слузі народу»  та «Голосі» – їхній середній вік 38-39 років. Найстарші у Тимошенко та Рабіновича-Бойко – 53 роки.

Поки ЦВК завершує підрахунок голосів, журналісти 1News вирішили познайомити читачів з майбутніми нардепами, які перемогли на виборах у мажоритарних округах.

Почнемо з Києва. Всі 13 столичних округів виграли представники партії «Слуга народу». Наскільки вони достойні бути у парламенті, судити зарано, однак їхні кандидатури викликають чимало цікавості.

На 211 окрузі Києва переміг активіст проти забудови «Совських ставків» Олександр Юрченко. Він виборов перемогу у секретаря Київради Володимира Прокопіва та представника «Голосу» Тараса Козака.

Цікаво, яким чином активіст проти забудов буде уживатися в парламенті з іще двома переможцями по столичним округам, які є «людьми» наближеного до Президента забудовника Андрія Вавриша?

Мова йде про Дмитра Гуріна, який переміг на 218 окрузі та Ганну Бондар від 220 округу. Перший називає себе «урбан-активістом», друга у 2015-2016 роках була виконувачкою обов’язків головного архітектора міста Києва та директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

На окрузі Бондар балотувався також нардеп Сергій Лещенко, який для агітації навіть привозив на Виноградар Михайла Саакашвілі. Щоправда, екс-президент Грузії на виступі на підтримку Лещенка назвав його «свіжим огірком», що навряд чи додала колишньому журналісту балів на виборах.

Гурін на своєму окрузі зміг перемогти директорку благодійного фонду нардепа Олександра Третякова Вікторію Муху, агітаційними роликами якої був завалений весь Facebook.

212 округ в Дарниці подарував перемогу завідувачу відділення анестезіології та інтенсивної терапії медичного центру «Борис» Максиму Перебийносу. Конкуренти в нього були яскраві: тут балотувався і колишній голова КМДА Олександр Попов, і ресторатор Сергій Гусовський и син лідера «Громадянської позиції» Олексій Гриценко, і колишній депутат Київради від партії «Свобода» Ігор Мірошниченко.

213 округ на Троєщині віддав більшість голосів стоматологу Артему Дубнову. Він зміг перемогти діючого нардепа Борислава Березу, який вже встиг привітати переможця. Береза, який на минулих місцевих виборах балотувався в мери Києва при цьому заявив, що залишається у політиці. Можливо, ми його побачимо на наступник виборах у Києві, які можуть відбутися вже цього року.

На 214 окрузі, що охоплює Русанівку, переміг журналіст телеканалу «1+1» Сергій Швець. Його сюжети можна чи не щодня бачити в ефірі ТСН. На цьому ж окрузі висувались депутат Київради Олесь Маляревич та нардеп Віктор Чумак. Останнє місце на окрузі посів чоловік співачки Наталії Валевської Володимир Пригладь.  За нього проголосувала всього 61 людина.

215 округ Києва вибрав своїм представником у Верховній Раді експерта-міжнародника Богдана Яременка. Він часто бере участь у політичних ток-шоу та дає коментарі журналістам-розслідувачам. Друге місце тут посів депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко.

На 216 окрузі перемогла професорка кафедри менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування Леся Забуранна. Конкуренцію їй складав адвокат Віталій Павлик, який намагається потрапити в Раду вже вдруге. На цьому ж окрузі балотувався кандидат на прізвище Зеленський, щоправда звати його Олександр. Він безробітний та проживає у Сумах.

Старший інспектор з контролю за виконанням доручень відділу цивільних експертів Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України Мар’яна Безугла перемогла на 217 окрузі. Друге місце посіла кандидатка від «Європейської солідарності» Людмила Костенко. Під час передвиборчої кампанії Костенко та Безугла звинувачували одна одну в підкупі виборців.

Одним з найвідоміших народних депутатів безумовно стане столичний ресторатор Микола Тищенко. На 219 окрузі він переміг депутата багатьох скликань Олександра Третякова. Окрім ресторанного бізнесу Тищенко відомий як ведучий розважальних шоу – «Ревізор», «МастерШеф» тощо. Телеведучий-гуморист Олексій Дурнєв у своєму проекті «Дурнев смотрит сторис» часто кепкує над Миколою, оскільки той іноді говорить з помилками. Найвідоміші фрази Тищенка (російською) «закусеница» замість «заусеница», «кракаде» замість «каркаде» і т д.

221 округ міг похвалитися чи не найбільш фаховими кандидатами. Зокрема тут балотувався кандидат від «Голосу» Леонід Ємець –  народний депутат, який брав участь в написанні нового виборчого кодексу, який відміняє мажоритарні округи на наступних виборах. Також на цьому окрузі балотувався представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний.

Однак перемога дісталась Анні Пуртовій. Під час передвиборчої кампанії з’являлась інформація про те, що вона пов’язана з компаніями, які ведуть бізнес у Москві. Також у ЗМІ писали про те, що Пуртова є людиною бізнесмена Василя Хмельницького, який володіє аеропортом Київ (Жуляни).

222 округ віддав перевагу телевізійному персонажу. Тут переміг ведучий гумористичного шоу «Мамахохотала» Роман Грищук. Друге місце посів нардеп Дмитро Андрієвський, який давно працює на окрузі. Третє – Володимир Назаренко від партії «Свобода», якого втім на окрузі мало хто знав, хоча свого часу в Київраді він був одним з найактивніших депутатів.

Також на цьому окрузі балотувався Максим Луцький – радник прем’єра Миколи Азарова, колишній народний депутат від Партії регіонів та кум одіозного міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника.

223 округ хоча й виграла кандидатка від «Слуги народу», однак працює вона на бізнесмена із зовсім іншої політичної сили. Мова йде про Людмилу Буймістер, яка є членом наглядової ради металургійного заводу Дунаферр в Угорщині. Цей завод входить в орбіту впливу члена виборчого списку партії «Батьківщина» Сергія Тарути.

Буймістер народилась та вчилась в Москві. З 2002 по 2004 рік працювала помічником головного юриста в російській нафтовій компанії «ЮКОС».

У квітні 2016 співвласник корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Тарута оформив на Людмилу благодійну організацію «Агентство відновлення і розвитку Донбасу», і тоді ж Тарута призначив її генеральним директором кінодістрібюторской компанії ТОВ «Кіноманія».

Друге місце на 223 окрузі посів кандидат від «Свободи», нардеп Юрій Левченко. Третє – представниця партії «Голос», нардеп Вікторія Пташник.

По цьому ж округу балотувався колишній мер Києва, депутат Київради Олександр Омельченко. Він посів лише 5 місце.

Також вибороти мандат на 223 окрузі намагався колишній директор «112 каналу» Андрій Подщипков.

Майбутні нардепи від регіональних округів:

В Київській області найзапекліша боротьба за депутатство велась в 94 окрузі. Тут журналіст «1+1» Олександр Дубінський змагався за мандат з нардепом, близьким до Петра Порошенка, Ігорем Кононенком. В результаті Дубінський набрав більше 40% голосів підтримки проти 12%, які виборов Кононенко.

На цьому ж окрузі хотів балотуватися нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, який втім знявся з виборів та розповів, що за реєстрацію на окрузі йому заплатив один з кандидатів.

На окрузі також окрім переможця балотувались ще два Дубінських та два тезки Ігоря Кононенка.

Журналіст Жан Новосельцев також йшов на окрузі №94. Цікаво, що у своїх біографічних даних він вказав, що є директором громадської організації «Слуга народу», яка до пропрезидентської партії немає жодного стосунку.

Самовисуванцем на окрузі був кандидат Павло Голобородько, який вочевидь розраховував на те, що його асоціюватимуть з героєм Володимира Зеленського у серіалі «Слуга народу».

Переможцем виборів на окрузі №96 у Київській області стала ще одна журналістка «1+1» Ольга Василевська-Смаглюк, відома за своїм сюжетом про нібито іспанську вілу Петра Порошенка. В сюжеті вона розповідала, що сусідом Порошенка по вілі може бути президент Росії Володимир Путін.

Її головним конкурентом на окрузі був депутат від «Волі народу» Ярослав Москаленко.

В результаті Василенко-Смаглюк набирає більше 41% підтримки проти майже 18% у Москаленка.

У Вінницькій області кандидати від «Слуги народу» виграли 3 округи. На двох отримали перемогу діючі народні депутати Петро Юрчишин та Микола Кучер. Ще одним нардепом від Вінницької області стане Геннадій Вацак, який працює директором департаменту маркетингу Кондитерського дому «Вацак».

В окрузі №14 на Вінниччині перемогла кандидатка від «Слуги Народу» Ірина Борзова, яка є дочкою продюсера шоу «Ліга сміху».  Чоловік кандидатки – Сергій Борзов очолює Державне управління справами.

На Волині перемогли одразу три діючих нардепи: Степан Івахів – партнер загиблого власника автозаправок «WOG» Ігоря Єремеєва, Володимир Гузь з «Народного фронту» та член партії «УКРОП» Ірина Констанкевич.

На 22 окрузі переміг близький соратник олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця, який нині очолює Волинську обласну раду.

На Дніпропетровщині, яка є своєрідною вотчиною Президента Володимира Зеленського, найяскравішими переможцями є журналіст Максим Бужанский, відомий участю у політичному шоу на телеканалі ZIK «Народ проти», актор студії «Квартал 95» Юрій Корявченков на прізвисько «Юзік», директорка Благодійного  фонду «АТБ» Ганна Лічман та директор з корпоративних відносин компанії олігарха Віктора Пінчука Дмитро Кисилевський. Всі вони виграли округи під прапорами партії «Слуга народу».

Єдиний округ у Дніпропетровській області, який виграв самовисуванець, став №37, переможцем на якому став діючий нардеп Дмитро Шпенов. Партія «Слуга народу» не висувала кандидата по цьому округу.

Цікавими виявились вибори на Донеччині. Це єдина область, 100% підтримка в якій дісталась партії Бойка-Рабіновича-Медведчука «Опозиційна платформа – За життя». Народними депутатами тут стануть партнер олігарха Ахметова Вадим Новинській, чоловік нардепа Наталії Королевської Юрій Холод та діючий депутат Дмитро Лубінець, якого чи не кожне засідання Верховної Ради можна побачити за грою в шахи на планшеті.

фото 1News

Також у Верховній Раді залишається на ще один термін Максим Єфімов. Журналісти з’ясували, що саме він викупив скандально відомий вертолітний майданчик Януковича, де наразі розміщується  КВЦ «Парковий». До речі, у «Парковому» під час президентських та парламентських виборів розміщувався штаб Володимира Зеленського та партії «Слуга народу».

51 округ Донецької області, який є найменшим серед усіх на території України виграв самовисуванець Олександр Ковальов. Для того, щоб стати депутатом, йому вистачило всього 220 голосів. Ковальов відомий тим, що є керівником громадської організації «Ніхто крім нас». У 2014 році після Революції Гідності Ковальов допомагав втекти «беркутівцям», що перебували на Майдані. Генеральна прокуратура також підозрювала його у сприянні  приховуванню зброї цього розформованого спецпідрозділу. Втім у 2016 році суд відпустив його під особисте зобов’язання.

На цьому ж окрузі висувалися дві діючі депутатки – Надія Савченко і Наталія Веселова, які набрали по 8 та 4 голоси відповідно.

По 49 округу на Донеччині балотувався ще один соратник Ахметова Борис Колесніков. Він програв кандидату від партії «Опозиційна платформа – За життя», меру міста Дружківка Валерію Гнатенку. Нагадаємо, у мережу потрапило відео, на якому Колесніков ображає потенційних виборців. Так, на одній із зустрічей колишній екс-міністр інфраструктури називає чоловіка «опудалом городнім». Можливо подібна агітація стала для Колеснікова фатальною.

На Житомирщині запеклу боротьбу вели кандидати по 62 округу. Тут балотувались народний депутат, якого підозрювали у корупції, Борислав Розенблат, голова Житомирської області Ігор Гундич та екс-голова області, представник партії «Свобода» Сидор Кізін. Всі вони програли українському військовослужбовцю, Герою України Ігорю Герасименку. Він балотувався від пропрезидентської політсили «Слуга народу».

У новій Верховній Раді ми не побачимо депутата від «Народного фронту» Сергія Пашинського. Він програв також діючому парламентарю Володимиру Арешонкову.

Також у новому скликанні не буде колишнього спікера ВР Володимира Литвина. Він поступився журналісту телеканалу «Еспресо» Дмитру Костюку, який балотувався від «Слуги народу».

На Закарпатті, яка тривалий час вважається вотчиною родини Балог, сталося диво, оскільки два брати народного депутата, колишнього голови Секретаріату Президента Віктора Ющенка Віктора Балоги програли вибори. Однак сам Віктор Іванович заходить до нового парламенту, як і його двоюрідний брат Василь Петьовка, відомий тим, що у 2008 році став орендарем найвідомішого замку Закарпаття «Паланок». Право оренди йому надано до 2056 року.

Ще одним нардепом від Закарпатської області залишається Роберт Горват. Перевага всього у 243 голоси зробила його переможцем на окрузі.

В той же час у партії «Слуга народу» планують оскаржити результати виборів у 10 округах, в одному з яких переміг Віктор Балога. Сам він каже, що не проти перерахунку голосів, але це має відбутись на певних умовах.

Найбільш неочікуваним на Запоріжжі став програш керівника підприємства «Мотор Січ», Героя України Вячеслава Богуслаєва. На 77 виборчому окрузі він поступився весільному фотографу Сергію Штепі.

А от директор спортивного комплексу «Мотор Січі» Геннадій Касай, який йшов на вибори від «Слуги народу», зміг перемогти на 74 окрузі.

Від Івано-Франківщини у Верховній Раді залишається один зі спонсорів партії «Народний фронт» Андрій Іванчук. Він зміг перемогти брата директора «Буковеля» Андрія Шевченка, який йшов від «Слуги народу».

А от міністру енергетики Ігорю Насалику не вдалося виграти на окрузі в Калуші. Він посів лише третє місце та поступився заступнику голови споживспілки Івано-Франківської області Едуарду Прощуку. На другому місці опинився ще однин брат директора «Буковеля» Віктор Шевченко.

Від Кіровоградщини найяскравішими депутатами стануть Олесь Довгий та Олександр Дануца. Другого називають «людиною» Порошенка, який претендував на губернаторське крісло в Кіровоградській області. Два діючих народних депутати Станіслав Березкін та Максим Поляков програли на своїх округах представникам «Слуги народу».

Цікаво ситуація склалась на Луганщині. Так, на 105 окрузі брат співзасновника «Опозиційної платформи – За життя» та кума президента Росії Віктора Медведчука Сергій програє співробітниці підприємства Ахметова «ДТЕК» Вікторії Гриб.

А от екс-голова Закарпаття Геннадій Москаль посів на 106 окрузі тільки 4 місце. Він поступився тимчасово безробітному Олексію Кузнєцову, який стане новим нардепом. Друге та третє місце посіли радник голови благодійної організації нардепа Сергія Шахова Юрій Фурман і голова профспілок Сєвєродонецього «Азоту» Валерій Черниш. В той же час сам нардеп Шахов виграв вибори на 114 окрузі Луганської області.

На 107 окрузі Луганщини програв діючий нардеп та спонсор Радикальної партії Сергій Рибалка. Тут переможцем став ще один представник благодійного фонду Шахова Олександр Сухов.

Львівська область стала єдиною, де по багатомандатному округу виграла не тільки «Слуга народу», але й партія «Голос». Також політична сила Святослава Вакарчука змогла перемогти на трьох округах Львівщини, включаючи проблемний 118-й. На ньому народний депутат Богдан Дубневич поступився Галині Васильченко та вже визнав поразку. Тут же балотувався від «Слуги народу» відомий футболіст Артем Федецький. Він посів лише третє місце.

В той же час брат Дубневича Ярослав залишається у Верховній Раді, оскільки виграв по 120 округу.

Ще один діючий нардеп Микола Княжицький також продовжить роботу в парламенті. Він переміг на 118 окрузі, де також балотувалась скандальна представниця партії «Свобода» Ірина Фаріон.

На Миколаївщині неочікувано поступились місцями у Верховній Раді нардепи Андрій Вадатурський та Аркадій Корнацький. Їхні крісла займуть представники «Слуги народу» Ігор Негулевський та Дирдін Максим.

Одеська область також не надала кредиту довіри деяким відомим представникам області. Так, нардеп та екс-голова ЦВК Сергій Ківалов після підрахунку 79% протоколів програє ресторатору Сергію Леонову. Екс-міністр транспорту Євген Червоненко, під час агітаційного туру якого на сцену з дрона скинули фалоімітатор, поступився редактору газети Олегу Колєву.

В той же час син колишнього мера Одеси, нардеп від БПП Олексій Гончаренко несподівано перемагає на 137 окрузі після підрахунку 89%протоколів, хоча  вчора він був лише третім.

Також від Одещини в Раду можуть зайти голова Одеської обласної ради Віктор Урбанський та нардеп Антон Кіссе.

На Полтавщині практичний психолог від «Слуги народу» Дмитро Нальотов зміг виграти вибори у колишнього мера Полтави Олександра Мамая та нардепа і кандидата в Президенти, що обіцяв зниження ціни на газ в 4 рази, Сергія Капліна.

В той же час олігарх Костянтин Жеваго поступився на 150 окрузі заступнику начальника відділу управління проектами та програмами системи електронних закупівель «Прозорро. Продажі» Олексію Мовчану. Останнього вже привітав новий керівник Митниці Максим Нефьодов.

На Рівненщині одразу чотири діючі нардепи програли вибори на округах. В новому складі парламенту ми не побачимо Ігоря Луценка, Вікторію Войціцьку, Олега Осуховського та Юрія Вознюка. Їхні місця займуть три представники «Слуги народу» та один самовисуванець.

На Сумщині колишній голова області часів Януковича Юрій Чмирь поступився вчительці початкових класів, кандидатці від «Слуги народу» Тетяні Рябусі. А от народні депутати Андрій Деркач та Ігор Молоток знову виграли вибори і продовжать представляти Сумську область в парламенті.

В Тернопільській області барт депутата Олега Барни, який відтісняв Арсенія Яценюка від трибуни та посилав «на три літери» журналістів в кулуарах парламенту, програв директору птахофабрики, що йшов від «Слуги народу» Андрію Богданцю. На інших округах області перемогли два самовисуванці та два представники пропрезидентської політсили.

https://www.youtube.com/watch?v=ih5P7V-Lzsg

Барна “виносить” Яценюка на 2 хв. 22 сек.

Цікавими результати виборів є і у Харківській області. Так, на 169 окрузі переміг відомий відеоблогер Олександр Куницький, якого ЦВК не хотіла реєстрували через наявність ізраїльського громадянства. Він переміг нардепа, близького до Петра Порошенка, Олександра Грановського та ще одного нардепа Олександра Кірша, якого журналісти часто фотографували у сесійній залі у сонному стані.

Декан факультету управління торговельно-підприємницькою та митною діяльністю Харківського державного університету харчування та торгівлі Андрій Одарченко переміг депутата та колишнього «регіонала» Дмитра Святаша.

Брат екс-голови Харківщини Михайла Добкіна, нардеп Дмитро Добкін, відомий своєю незрозумілою поведінкою, поступився голові Балаклійської районної ради Олександру Літвінову. Самого Михайла Добкіна ми також не побачимо у новому складі Ради, оскільки партія «Опозиційний блок», від якої він балотувався, не подолала прохідний бар’єр у 3%.

Цікаво, що на 176 окрузі на Харківщині переміг кандидат від «Слуги народу» Олексій Кучер, якого в пресі називають «адвокатом диявола».

А от на 181 окрузі колишня дружина лідера партії «Наші», нардепа Євгенія Мураєва Валерія програла заступнику міського голови міста Мерефа Харківського району Дмитру Микиші.

На Полтавщині чотири округи виграють представники «Слуги народу» і один самовисуванець.

Діючий нардеп та керівник мережі супермаркетів «Епіцентр» Олександр Герега проходить у нову Раду від округу на Хмельниччині. Також від Хмельницької області до парламенту потрапляє брат представника Президента України у Верховній Раді Микола Стефанчук.

Співзасновник пивоварної компанії «Перша приватна броварня», нардеп Роман Мацола поступився на 190 окрузі Олексію Жмеренецькому, 1986 року народження, який балотувався від «Слуги народу».

На Черкащині найяскравіший переможець – ведучий «Євробачення», телеведучий каналу «Україна» та зять забудовника Леоніда Юрушева Олександр Скічко.

А от 196 округ надав перевагу не діючому нардепу Геннадію Бобову, який володіє цукровими заводами, а директору компанії з Києва Андрію Стріхарському.

В той же час народна депутатка Світлана Заліщук програла округ директору  компанії з продажу будівельних матеріалів Сергію Нагорняку.

Умань тим часом в черговий раз зробила депутатом сумнозвісного Антона Яценка, відомого створенням Тендерної палати, через яку проводились величезні суми грошей.

На малій Батьківщині Арсенія Яценюка, в Чернівецькій області, всі чотири округи віддали перевагу представникам партії «Слуга народу». Зокрема, поступився депутатством від цієї області і лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Чернігівщина не дала депутату Максиму Микитасю, якого вважають наближеним до мера Києва Віталія Кличка, знову обратися до Верховної Ради. Він програв на окрузі підприємцю від «Слуги народу» Антону Полякову.

Як бачимо, бренд політичної партії «Слуга народу» надав можливість докорінно змінити склад Верховної Ради. Якими законодавцями будуть нові парламентарі, сказати важко, проте засилля фотографів, рестораторів та акторів не може не викликати запитань.

Анна Межова

Back to top button