Україна

YouControl назвав ТОП-10 українських оборонних компаній за виручкою та часткою експорту

Беззаперечним лідером є ПАТ Мотор Січ

Фахівці YouControl дослідили діяльність підприємств оборонно-промислового комплексу та визначили, які державні та приватні компанії зайняли лідируючі позиції за виручкою та часткою експорту у 2020 році.

Про це інформує 1NEWS.

Серед понад 1500 компаній аналітики визначили топ-10 юридичних осіб різної форми власності за виручкою у 2020-му році.

Також — топ-10 виключно приватних компаній українського ОПК за виручкою у тому ж році, а ще сформували рейтинг топ-10 найбільших експортерів зброї та військової техніки.

У топ-10 компаній українського ОПК за виручкою у 2020-му році входять дев’ять компаній державної форми власності.

Беззаперечним лідером галузі (і недержавним підприємством) є ПАТ Мотор Січ з виручкою у 11,4 млрд грн.

На другому місці – ДП Антонов (7,5 млрд грн), на третій позиції – ДП ДККБ Луч (3,8 млрд грн).

Приватні компанії швидко адаптуються до потреб ринку та активно збільшують свою частку на ринку, зазначають у YouControl.

Беззаперечним лідером за виручкою у 2020 році серед приватних компаній ОПК є вже згадана Мотор Січ.

На другій позиції – ПАТ Завод Кузня на Рибальському (майже 1 млрд виручки), який належав п’ятому президенту України Петру Порошенку, а наразі входить у фінансово-промислову групу Сергія Тігіпка ТАС.

На третьому місці – ПАТ Фед (873 млн грн). П’ятірку лідерів замикають ПАТ Науково-виробниче об’єднання Практика, з виручкою у 534 млн грн та ТОВ Укроп — 355 млн грн.

Перше місце знову за Мотор Січ — за різними підрахунками від 3,1до 3,7 млрд грн. Основними ринками збуту компанії є Китай, — до 65% експорту та ОАЕ — до 10%.

На другому місці – приватна компанія Фед з річним експортом у 106−158 млн грн. Географія експорту на більш ніж 90% зосереджена на Китаї.

Трійку лідерів замикає ТОВ Суднобудівний завод Океан — 100−150 млн грн експортної виручки. Вона походить від всього лише двох країн — Нідерландів (60%) та Панами (40%).

«Присутність чотирьох приватних компаній в рейтингу найбільших експортерів зброї та військової техніки підтверджує їхню високу конкурентоздатність. А реформування державного оборонного замовлення та використання системи Prozorro для закупівель Міністерством оборони сприятиме підприємствам з приватного сектору ОПК ще більше нарощувати виробничі потужності та частку експорту», — зазначили аналітики YouControl.

Джерело: НВ

Back to top button