Ексклюзивне

Народні депутати за один день порушили масковий режим на 12 750 гривень

17 листопада на засіданні Верховної Ради приблизно 50 народних депутатів перебували у сесійній залі без захисної маски. При тому, що всього в цей день було зареєстровано 226 депутатів. Якби всі парламентарі, які порушують карантинні норми, заплатили би по 255 гривень штрафу, бюджет України поповнився б на 12 750 гривень.

6 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект про штрафи за відсутність масок у громадських місцях. Тепер стягнути штраф з людини, яка порушує режим карантину і не носить засоби захисту, можна на місці і для цього не потрібно рішення суду. Сума стягнення коливається від 170 до 255 гривень.

На поточному сесійному тижні з’ясувалось, що народні депутати з власної кишені могли б поповнювати бюджет, адже значна кількість обранців продовжує ігнорувати маски. І це в сесійній залі, де дотримуватись дистанції вкрай важко.

Кореспондент 1News у сесійній залі зміг зафіксувати щонайменше 50 депутатів, які були або повністю без маски, або ж вдягнули її на підборіддя. В той же час за законодавством, «відповідальність наступає в разі перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисник масок, що закривають ніс та рот».

Найбільше уваги 17 листопада було приділено лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко, а особливо її новій зачісці. При цьому Тимошенко перебувала у сесійній залі без захисної маски і не вдягала її навіть при близькому спілкуванні з іншими народними депутатами.

В день погоджувальної ради, 16 листопада, в коментарі журналісту видання «Вести» Тимошенко розповідала, що провела карантин вихідного дня (14-15 листопада) вдома з чоловіком, який хворіє на коронавірус. «Враховуючи те, що у мене чоловік захворів на коронавірус, я була вдома і допомагала йому лікуватися», – відповіла Тимошенко.

Отже, якщо Тимошенко дійсно на вихідних була з чоловіком, який хворіє на covid-19, вона повинна була піти на ізоляцію разом із ним.

Тимошенко не тільки свідомо відмовилась від самоізоляції, вона дозволила собі прийти на роботу у Верховну Раду без захисної маски, таким чином наражаючи на небезпеку оточуючих.

Сюрреалізм ситуації полягає у тому, що сама Юлія Тимошенко перехворіла на коронавірус в кінці серпня – напочатку вересня. Її прес-служба повідомляла про важкий стан нардепа. З’являлась інформація про те, що її навіть підключали до апарату ШВЛ.

З фракції «Батьківщина» без засобів захисту також були помічені Григорій Немиря та Олексій Кучеренко. Щоправда, Немиря періодично таки надягав маску, хоча більшість часу проводив без неї.

Активно порушували карантинні норми про необхідність носіння маски і «Слуги народу». Серед них лідер фракції Давид Арахамія, відома за фразою про «неякісних дітей» Галина Третьякова, керівник фінансового комітету, якого проклинають ФОПівці-мітингувальники, Данило Гетманцев тощо.

Без маски був і позафракційний депутат Вадим Новинський, який перехворів на коронавірус ще у квітні. Його сусіди по кріслам у сесійній залі Дмитро Шпенов та Дмитро Шенцев теж проігнорували засоби індивідуального захисту.

Також без маски у Верховній Раді були нардепи від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива та Олександр Фельдман. При тому, що один з лідерів партії ОПЗЖ Вадим Рабінович зараз хвворіє на коронавірус.

Оскільки на засіданні перебували члени Уряду, то серед міністрів без маски був помічений керівник Міністерства захисту довкілля Роман Абрамовський. В день його перебування у сесійній залі прес-служба відомства повідомила, що він вилікувався від коронавірусу.

Здивували також і нардепи від фракції «Голос» Ярослав Юрчишин та Володимир Цабаль, які також були без масок. Нагадаємо, що лідерка партії Кіра Рудик перехворіла на covid-19 під час недавніх місцевих виборів.

Серед тих, хто перебував на засіданні Верховної Ради без маски, кореспондент 1News помітив депутатку від «Європейської солідарності» Яну Зінкевич. Вона одна з небагатьох в Україні, хто перехворів на коронавірус двічі. Другий раз вона захворіла напочатку жовтня. При цьому депутатка повідомляла, що перший раз переносила хворобу дуже важко, а нюх та відчуття смаків не повернулись до неї досі.

З’явились у Верховній Раді і ті депутати, які раніше повністю ігнорували засоби захисту, а тепер почали їх носити. Серед таких – парламентарі від «Слуги народу» Олександр Дубінський та Ірина Аллахвердієва.

Цікаво, що поруч із однією депутаткою у сесійній залі стояв величезний пакет із одноразовими масками. Тож очевидно, що будь-хто з нардепів міг би скористатися засобом захисту і не наражати на небезпеку оточуючих.

Отже, якби 17 листопада представники поліції не полінувались і зайшли би до Верховної Ради, вони могли б оштрафувати одразу 50 народних депутатів. Помноживши 50 на 255 гривень стягнення отримуємо 12 750 грн одним махом.

Додамо, що станом за останню добу станом на 18 листопада в Україні було зафіксовано 12 496 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в нашій країні захворіло більше 570 000 людей. Серед них і Президент Володимир Зеленський, і голова Офісу Президента Андрій Єрмак і керівник Верховної Ради Дмитро Разумков, які продовжують хворіти по сьогодні.

Тому поведінка депутатів Верховної Ради, які самі ж порушують норми, за які голосують, є яскравою ілюстрацією того, чому Україна перебуває у 20-ці країні за темпами поширення коронавірусу.

1News

Back to top button