Ексклюзивне

Льовочкін проти Ахметова: хто розхитує крісло під Кличком

Під мером Києва Віталієм Кличко почало хитатися крісло. Причому над зміщенням його з посади працюють дві групи – ахметівська та, як це не дивно, група Сергія Льовочкіна. За допомогою яких олігархічних посіпак розпочалася кампанію проти Кличка та чи вдасться йому втриматися на посаді? Читайте у матеріалі 1News.

Ukraine’s opposition leader Vitaly Klitschko addresses to media after signing an EU-mediated peace deal with President Viktor Yanukovich, aiming to end a violent standoff that has left dozens dead and opening the way for a early presidential election this year, at the presidential headquarters in Kiev February 21, 2014. Russian-backed Yanukovich – under pressure to quit from the mass demonstrations in Kiev – earlier offered a series of concessions to his pro-European opponents, including a national unity government and constitutional change to reduce his powers, as well as the presidential vote. REUTERS/Maks Levin (UKRAINE – Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

 

5 квітня в «Українському домі» на Європейській площі пройде зібрання, мета якого початок процедури відкликання столичного міського голови Віталя Кличка. Попри масштабність дійства, анонсували захід всього за три дні до його проведення. Як зазначають організатори, група територіальної громади Києва вирішила ініціювати відкликання Кличка через «тотальне невиконання мером своєї передвиборчої програми».

Ініціатором заходу виступає політична партія «Сила громад». Здавалося б, все логічно, партія намагається змістити Кличка для того, аби в перспективі поставити керувати Києвом свого члена. Проте насправді це зовсім не так. «Сила громад» навіть не мала свого кандидата в мери на минулих місцевих виборах.

Її лідер – Андрій Карпенко в минулому газовий магнат, який в середині 2000-х продав шість облгазів Дмитру Фірташу. Найбільш активна партія на Черкащині, де вона має навіть свого представника у владі – заступника мера міста Сміла. За даними ЗМІ, ниточки фінансування партії тягнуться до партнерів по бізнесу Дмитра Фірташа – Івана Фурсіна, який зараз орієнтується на Сергія Льовочкіна.

Варто нагадати про те, що Фірташ раніше вважався близьким до Кличка, він навіть сам підтверджував, що фінансував його мерську кампанію. Ймовірно, за два роки між ними пробігла чорна кішка. І це легко пояснити, адже Президент Петро Порошенко почав активну кампанію проти Фірташа, результатом якої повинен стати його арешт, а також втрата ним всіх активів. Кличко у даному випадку грає на бозі Глави держави, що вірогідно підштовхнуло віденського в’язня до того, аби сказати своїм «шавкам» фас.

Однак Фірташ не єдиний має бажання зняти Віталія Кличка. На столицю також має види Ринат Ахметов. Хоча він проводить роботу по дискредитації київського міського голови дещо більш тонкими методами, ніж пряма агітація за зміщення мера. Наприклад, щотижневі акції під КМДА, які стосуються збереження історичного вигляду Києва, є частиною цього плану. Акція має назву «Культура проти хамства». На перший погляд дуже важко пов’язати мітинг під такої назвою з тим, що активісти начебто виступають проти будівництва житлового комплексу поблизу Львівської площі. Та це й не головне, для організаторів акції важливо дискредитувати саме Кличка, що нібито з його мовчазної згоди відбувається будівництво в історичному центрі міста.

На інтерес Ахметова у цих мітингах вказує те, що їхня організаторка – Юлія Нікітіна працює в компанії «Еста Холдинг», який входить в групу SCM найбагатшої людини України. Це та сама компанія, яка зруйнувала колишню швейну фабрику «Юність» на Андріївському узвозі та мала намір побудувати там комплекс «Андріївській плаза». Уявляєте, скільки цинізму потрібно мати, щоб робити вигляд, що «серце болить» за збереження історичного вигляду Києва, і в той же час працювати комунікатором в компанії, яка намагалася «втулити» ТРЦ на найбільш мальовничій вулиці Києва?

Це зараз Нікітіна у «Фейсбук» виправдовує свого боса, говорячи що нібито Ахметов єдиний бізнесмен, який під тиском громадськості зупинив будівництво. А чи не викликає у Юлії Нікітіною огиду те, що олігарх взагалі посягнув на історичну вулицю?

Між тим, під таким же приводом – збереження історичного центру Києва, зараз Нікітіна активно почала боротися із будівництвом житлового комплексу на місці колишнього Сінного ринку. При чому вона сама визнає, що її метою не є відновлення ринку, або ж побудова на томі місці парку. Основна ціль – створити резонанс. Саме тому акції і мітинги адресовані меру Києва Віталію Кличку, який між тим ані до видачі дозвільних документів, ані до погодження на будівництва в даному випадку не має.

Завдання Нікітіної показати, що Кличко – поганий мер, за згодою якого нібито руйнується історичний вигляд Києва. Що його потрібно зняти з посади і вибрати більш достойного і бажано з команди Ахметова, який «піклується» про історичний вигляд Києва.

Цікаво, що Ахметов є одним з найзапекліших ненависників партнера Фірташа – Сергія Льовочкіна. Вони не просто не поважають один одного, вони відверто ненавидять один одного. Тому споглядати на тим, хто ж отримає для себе крісло столичного градоначальника, та хто виявиться найбільш креативним у своїх спробах дискредитували Віталія Кличка – вкрай цікаво. Сумно лише, що в це дійство втягнуті кияни, які свято вірять у те, що організатори мітингів та ініціатив справді хочуть вирішити їхні проблеми. Народ знову куплять солодкими обіцянками про світле майбутнє, яке їх чекає без Кличка.

Back to top button