Цікаве

В Києві встановлюють найбільший прапор в Україні: кошти збирав фонд, наближений до забудовників

Міський голова Києва Віталій Кличко зранку 17 серпня навідався на будівельний майданчик, де вже розпочали встановлювати флагшток для найвищого, головного Прапора України. Відео з майданчику Віталій Кличко опублікував на своїй сторінці у Facebook, повідомляє 1News.

«Друзі! Тиждень залишився до великих свят для українців – Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності. Зранку навідався на будмайданчик, де встановлюють найбільший, головний Прапор України. Роботи активно тривають. Вже привезли конструкції. Напередодні Дня Державного Прапора ми відкриємо меморіал. Встановлять прапор на київських пагорбах, де відкривається дивовижний вид на наше місто. І весь Київ бачитиме головний Прапор нашої держави», – сказав Віталій Кличко.

Він зауважив, що зводять найбільший у країні флагшток за кошти меценатів.

https://www.facebook.com/Vitaliy.Klychko/videos/372904053692558/?__xts__[0]=68.ARDwzEQbhclxpPPPpreR2qXPp4-hHMhlKwLqxZBHM84uziAQWD6uWKbp9OXDKpBImbPs0iLBTJQMKCglTg1dsPrH7RRVTea6imIPimwFhOh7jQ_ZaDHuFetvm3lmqMyfd_zGQaSuzq7Y7WoCt0dPdVB-3YxHFTUAxAmIJaLZ33gDc-yk5i4ldgCmH4776mtrKpr0e0oUT83nHUaXLusjKK41MR4YvNRr23qK3pxtT7cOQqd-_a1N5GwfcQFQGuw9sMtfTAx5fkAlHP20vfe0be4wLVp_JxGX3f0aD05XpaWXtRKLSnBqOywwOmqSMfOQAwCxrCnlzAzfa9QP3ctr6xwnFzZkO_Nrhn1nGhO92MKLLsocAAFSUqcjwdOn3pMaAXYF0Q&__tn__=-R

Раніше Кличко заявляв, що висота флагштока буде майже 90 метрів, а полотнище прапора — розміром 16 на 24 метри.

Кошти на встановлення флагштока зібрав благодійний фонд «Майбутній Київ».

За даними аналітичної системи YouControl, благодійна організація «Майбутній Київ» була створена в серпні 2014 року.

Кінцевими бенефіціарами зазначені міський голова Києва Віталій Кличко та засновник девелоперської компанії KAN Development Ігор Ніконов.

Нагадаємо, ідея встановити в Києві найбільший флагшток пропонувалась Віталієм Кличком ще у 2018 році.

Кличко прогнозував, що в Києві до Дня Державного прапора України в 2018 році буде встановлено найбільший флагшток з національним прапором.

В бюджеті Києва на 2018 рік на будівництво прапора виділялося 50 млн грн. Мерія мала намір за ці гроші побудувати на території музею історії України у Другій Світовій війні найвищий прапор країни – 75 м заввишки. Розмір прапора – 12,5Х19 м. Загальна вага металевої конструкції флагштока мала би становити 85 тонн.

В червні 2018 року Кабмін повернув КМДА підготовлений нею проект розпорядження уряду “Про реконструкцію та благоустрій території Меморіального комплексу “Національний музей історії України у Другій світовій війні” з будівництвом споруди флагштока Державного прапора України”. Згідно з листом, проект зазначеного акта був поданий вищому виконавчому органу центральної влади з порушеннями Регламенту (п. 4, ст. 52).

Заззначимо, що зазначений документ був необхідний КМДА для узгодження будівництва флагштока на території меморіального комплексу “Національний музей історії України у Другій світовій війні”. Справа в тому, що зведення 75-метрового флагштока було заплановане в Центральній планувальної частини міста: на вул. Лаврська, 27 в Печерському районі Києва. А це означає, що для багатоповерхового будівництва тут міська влада повинна отримати історико-містобудівного обґрунтування від Міністерства культури України. Крім того, мова йде про територію меморіального комплексу національного значення. Отже, проект будівництва повинні підтримати органи центральної влади в тому числі. Оскільки такі обставини з’ясувалися вже після оголошення відповідного тендеру, необхідні документи КМДА спробувала зібрати заднім числом.

Чи були отримані всі необхідні документи у 2020 році, наразі невідомо.

Back to top button