Ексклюзивне

Латифундист із власним палацом під Києвом: чим володіє родина депутата Київради Володимира Бондаренка

Етно-комплекс під Києвом, декілька величезних будинків, палац а-ля «Пшонка-стайл» та землі поблизу Буковеля. Всією цією розкішшю володіє родина голови фракції «Батьківщина» у Київраді Володимира Бондаренка. Ця людина ніколи не займалась бізнесом і з часів Незалежності перебуває у владі. Звідки гроші на такі володіння у депутата? І чи чесним шляхом вони зароблені? Спробуємо розібратись.

Володимир Бондаренко зараз є депутатом Київради, входить до постійної комісії з питань житлово-комунального господарства. До цього він був столичним депутатом  I, II, V скликань. А також 5 разів обирався народним депутатом Верховної Ради. За час перебування на депутатських посадах Бондаренко зміг «заробити» на власний етнографічний комплекс під Києвом на зразок міні-Пирогова – «Українське село». Це величезна територія у селі Бузова, в якому є готель, ресторан, зоопарк, озеро та ліс.

Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Українське село» за даними бізнес-пошукової системи «YouControl» є сам Бондаренко, його дружина Галина Степанівна, дочка Оксана Величко та зять Дмитро Нікульшин. Власницею музею на території комплексу зазначена Галина Бондаренко. Фактично керує «Українським селом» дочка Оксана.

Оксана Величко також є главою спостережної комісії громадської організації «Разом проти корупції», створеної за ініціативи Уряду Володимира Гройсмана. В лютому 2019 року Величко потрапила у корупційний скандал, пов’язаний із великою кількість набутого майна. Зокрема, вона не змогла аргументовано відповісти журналістам, яким чином вона змогла стати власницею нерухомості та землі.

З 2012 року дочка Бондаренка володіє будинком на 455 кв. метрів у селі Бузова поблизу етно-комплексу «Українське село». У 2016 році там же у неї з’явився будинок на 314 кв., землю під яким було оформлено наприкінці 2015-го. Окрім того, Оксана Величко є щасливою власницею 10 земельних ділянок в Івано-Франківській області, що розташовані у 13 кілометрах від гірськолижного курорту Буковель. Також у її декларації зазначені 4 квартири та гараж у Києві.

У 2017 році будинок на 160 кв. м і дві земельних ділянки у селі Бузова стали власністю сина Оксани Величко – Дмитра, який у соціальних мережах пише про те, що він є «наступним президентом України».

За словами дочки Володимира Бондаренка, будинок на сина переписав її колишній чоловік Юрій Величко, який працював в Київському регіональному відділенні Фонду держмайна. Хоча насправді у його декларації за 2015 рік вказані тільки 2 земельні ділянки у Бузовій та будинок, площею 100 кв. метрів.

Цікаво, що в деклараціях Оксана Величко вказує, що є власницею землі в Івано-Франківській області. Нерухомість, яка на ній збудована, не міститься у фінансовій звітності антикорупціонерки. Однак, згідно з даними Google-мапи, в с. Яблуниця на землях Величко побудовані одразу декілька будинків. Один з них схожий на приватний, а ті, що подалі, вказуються геотегом «Високі дачі». На сайті «Високих дач» написано, що це готель, який складається з декількох сучасних дерев’яних будиночків поблизу гірськолижного комплексу «Коза».

червоним виділені землі Оксани Величко

Ще цікавіша історія набуття великої кількості майна у другої дочки Володимира Бондаренка – Ольги Нікульшиної. Вона є власницею справжнього палацу у селі Бузова, розташованого поруч із будинком батька.

червоним виділені земельні ділянки та будинки родини Бондаренків

У 2014 році, коли Бондаренко займав посаду глави Київської міської державної адміністрації, журналісти програми «Без кордонів» приїхали у село Бузова і побували у його будинку. Тоді він запевняв, що палац із годинником, гербом та скульптурами він планує віддати під галерею і бібліотеку. Станом на сьогодні нічого подібного там не облаштовано.

Більше того, важко собі уявити, щоб у замку, який не відділений від будинку депутата ніяким парканом, облаштували будь-яке громадське місце. Тим більше, що вхід на такий собі хутір Бондаренків, який складається щонайменше з 5 будинків, не є вільним.

За величезним палацом у Бузовій, прямо у сосновому лісі у родини Бондаренка є ще дві земельні ділянки. Вхід туди закритий, але з квадрокоптера добре видно, що там розташоване невеличке озеро з декількома будинками, які також вочевидь є їхньою власністю.

Ольга Нікульшина також володіє двома земельними ділянками в Яремчі, Івано-Франківської області. Згідно з Google-мапою, на них розміщена нерухомість, розміри якої втім важко оцінити. Однак те, що вона розташована всього лише за 15 км від Буковелю, вочевидь робить її «золотою».

червоним виділені земельні ділянки Ольги Нікульшиної

Цікаво, що чоловік Ольги Нікульшиної Дмитро є колишнім депутатом Київради, а зараз очолює Святошинський осередок партії «Батьківщина». У 2014 році журналісти видання «КиевВласть» писали, що «він призначений забезпечувати тестю (Володимиру Бондаренку – ред.) взаємодію з усім депутатським корпусом, тобто – домовлятися про позитивні голосуваннях з усіх важливих для керівництва КМДА рішень». Саме на нього сьогодні записана одна зі згаданих вище земельних ділянок за палацом дочки Бондаренка.

Дмитро Нікульшин свого часу був помічником різних народних депутатів, зокрема і «правої руки» Юлії Тимошенко – Сергія Соболєва. У 8 скликанні він допомагав депутату він «Народного фронту» Геннадію Кривошеї, а ще раніше Леоніду Ємцю, у помічниках якого у 7 скликанні також зазначена дружина Володимира Бондаренка – Галина Степанівна.

Галина Бондаренко теж є великим латифундистом. Зокрема у неї є 15 земельних ділянок у Макарівському районі Київської області, а також землі у Бузовій. На них розташовані тропічні теплиці, в яких вирощують екзотичні рослини та фрукти. На сайті «Українського села» зазначається, що в теплицях вирощують ананаси, банани та папайю. Окрім того, там же розташоване  «Тропічне кафе», здатне вмістити до 30 гостей, з папугами та акваріумами з африканськими равликами.

Окрім того, у Галини Бондаренко є велика квартира в історичному центрі Києва. На Ярославовому Валу поруч із будинком Сікорського в неї є апартаменти загальною площею 162,9 кв. метрів.

В останній електронній декларації депутат Київради Володимир Бондаренко вказав, що за минулий рік він отримав пенсію 168 861 грн, тобто близько 14 000 на місяць. Іншого доходу він не вказав. Водночас його дружина за 2018 рік отримувала пенсію, розміром майже 5000 грн на місяць, а також заробітну плату в Управлінні справами Верховної Ради України  – майже 10 000 гривень. Дохід від підприємницької діяльності приніс Галині Степанівні 255 750 грн на рік.

Готівкою Володимир Бондаренко зберігає 600 700 грн, а його дружина 315 000 гривень.

Аби наочно показати володіння родини Володимира Бондаренка у селі Бузова під Києвом, ми намалювати мапу. На ній червоним позначені земля та нерухомість, яка належить самому депутату та його дружині, їхнім двом дочкам, зятю-ексдепутату та онуку. Жовтим позначена земля під етно-комплексом «Українське село», яка перебуває в оренді у Бондаренка.

Додамо до цього 15 ділянок у Макарівському районі та 14 в Яремчі – і вийде шалена кількість землі, яку зміг оформити на себе та родину Володимир Бондаренко за останні 12 років.

Ще один факт – Бондаренко є власником акцій у декількох підприємствах. Одне з них – фабрика «Рошен», що належить Петрові Порошенку. Цікаво, як до цього факту ставиться непримиренна суперниця екс-президента України Юлія Тимошенко, до партії якої входить Бондаренко?

Також депутат володіє акціями Чернівецького олійно-жирового комбінату, який входить в групу «ViOil», що належить мешканцю Москви Віктору Пономарчуку. Влітку 2018 року колишній Начальник головного слідчого управління СБУ заявив, що компанія «ViOil» фінансує російську армію. За його словами, олієжиркомбінатом володіє москвич Віктор Пономарчук. «Продукція в основному продається за кордон – валюта осідає в банках Москви, частка її йде на фінансування російської армії. Убивають патріотів України за наші ж грошіа всі мовчать! Фінансовий директор Алла Власюкдепутат вінницької міської ради, але більше у Москві! Звертаюсь до начальника УСБУ у Вінницькій області Пахнюка В.В. із заявою щодо внесення до ЄРДР відомостей про правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-5 Кримінального кодексу України. Прошу розпочати досудове розслідування», – говориться у повідомленні.

З 1997 року Володимир Бондаренко є акціонером Пологівського олійноекстракційного заводу, яким за даним бізнес-пошукової системи «YouControl» володіє дочка громадянина Росії, екс-депутата Білгородської обласної думи Леоніда Новікова.

Величезна кількість землі під Києвом та на Івано-Франківщині, етно-комплекс та тропічні теплиці, декілька квартир та акції у компаніях – таким здобутком може похвалитись далеко не кожен бізнесмен. Хоча в нашому випадку мова йде всього лише про депутата, який перебуває на державній службі від початку незалежності України. Сподіваємось, що викладена інформація приверне увагу Національного агентства із запобігання корупції, адже можемо припустити, що без корупційної складової стати власником такої кількості майна простому держслужбовцю було б майже неможливо.

Анна Межова

One Comment

  1. Читаєш таке і диву даєшся Як то таке може бути Єсть у нас держава чи немає? Я не проти того щоб люди були багаті Але ж чому у нас така маса злиднів? Що риються в смітниках От людина має 63 роки трудового стажу та пенсію 3тис гривень За соціалку йому потрібно заплатити 2тис гр а кг картоплі коштує 25 гр і так морква капуста буряк Та ще горе-реформатори податок наложили на пенсію це було тоді коли подонки-бондаренки збагачувалися Порушили закон про дітей війни-так як ніби-то його й нема- але ж йогоне віднінили От і питайте чи така держава нам потрібна ?Коли ти голодаєш Але ж уся земля у нас приватизована Ефективний власник Як почнеться продаж землі то почнеться спекуляція землею поки вона не попаде в руки саудовських шейхов 2-3 вона буде виведена з обробітку От ібуде черговий голодомор

Back to top button