Ексклюзивне

Хелловін по-парламентськи: як «слуги народу» знімали недоторканність з депутата (фото)

31 жовтня в день, коли святкують наймоторошніше свято Хелловін, народні депутати вперше за дев’яте скликання зняли недоторканність зі свого колеги та надали дозвіл на його затримання і арешт.

Мова йде про Ярослава Дубневича, якого підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 ККУ. За версією слідства, ці дії спричинили збитки у розмірі 93 млн 277 тис. грн.

Цікаво, що із самого ранку депутати активно «чатились» з цього питання.

Так, у групі, яку депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк підписала «Кружок», парламентарі обговорювали, що готові підтримувати тільки зняття недоторканності з Дубневича, але не затримання та арешт.

«Слуги народу» також ділились інформацією про те, що на фракції зранку «було гаряче».

Невідомий адресат з американського номера пише: «На фракції пі…ц. Шкода, що вас немає» (в оригіналі російською – ред. 1News)

Олександр Дубінський відповідає, що «зараз будемо».

Йому пише депутат Максим Бужанський, що «вже пізно і він один «вигріб»».

Згодом той же невідомий адресат з американським номером робить уточнення: «Сказали, що за персональне голосування по арешту Дубневича (хто утримався чи проти) журналісти оголосять полювання! Давид пояснював свою позицію матом (мається на увазі лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія – ред. 1News).

В той же час в групі, яка у народного депутата Людмили Буймістер підписана як «Зе!Депутат», перший заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко написав, що «отримав підтвердження від Генпрокурора, що прямо в залі затримувати Дубневича не будуть». Також він нагадав, що «фракція прийняла рішення підтримати всі три голосування».

За даними журналістських джерел, частина «слуг народу», орієнтованих на бізнесмена Ігоря Коломойського, не погоджувались голоcувати за арешт Дубневича.

В результаті, наприклад, депутати Олександр Дубінський, Ольга Василевська-Смаглюк та Максим Бужанський проголосували за зняття недоторканності з Дубневича, але не голосували за його затримання та арешт.

За арешт нардепа Ярослава Дубневича фракція «Слуга народу» віддала всього 208 голосів з 252. Якби не допомога депутатів з фракції «Голос», які віддали за це рішення 19 голосів, плюс голоси спікера Дмитра Разумкова та віце-спікера Руслана Стефанчука, то це голосування було б провалене.

Зазначимо, що сам Ярослав Дубневич, виступаючи з трибуни Верховної Ради, був досить емоційним. Він вважає, зняття з нього недоторканності «політичним рішенням». Своє невдоволення діями колег він висловив красномовним жестом – «дулею».

Нагадаємо,  Регламентний комітет Верховної Ради одноголосно рекомендував розглянути на засіданні парламенту рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Ярослава Дубневича. Комітет підтримав усі три подання на Дубневича – на притягнення до відповідальності, затримання і дозвіл на арешт.

На засіданні був присутній генеральний прокурор Руслан Рябошапка і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Дубневич на засіданні комітету просив визнати подання незаконним. Подання ГПУ він пов’язує зі своєю «політичною діяльністю і принциповим неголосуванням по певних проектах законів, в тому числі закон про судову реформу, або намаганням будь-яким чином виконати доручення президента та до 1 листопада продемонструвати свою ефективність».

За даними ГПУ, у ході досудового розслідування було зібрано достатньо доказів для повідомлення народному депутату про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці дії спричинили збитки у розмірі 93 млн 277 тис. грн.

Зокрема, як стверджують слідчі, будучи депутатом восьмого скликання і головою Комітету ВР з питань транспорту, Дубневич разом зі спільниками розробив схему щодо узгодженого завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції для філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

Дубневичу у разі доведення провини може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Ярослав Дубневич у період з грудня 2014 року до кінця серпня 2019 року очолював Комітет Верховної Ради з питань транспорту.

Back to top button