Ексклюзивне

Громадська рада підтверджує, що проти Демчини ведеться замовна «травля»

Наливайченко, Трепак та Нескоромний – який зв’язок між ними та замовними матеріалами у ЗМІ проти співробітників СБУ?

Протистояння між громадськими активістами та правоохоронними органами перейшло на інший рівень. Якщо всі вже трохи втомились від того, як грають мускулами Національне антикорупційне бюро України та Генеральна прокуратура, то тепер боротьба перекинулася на спецслужби. Антикорупційна братія вкупі з лояльними до них засобами масової інформації активно переключилася на «травлю» СБУ.

Мовляв, у службі безпеки правлять бал «смотрящі» і призначення та звільнення відбуваються за принципом «телефонного права». Одним з тих, на кого накинулися, виявився перший заступник голови СБУ Павло Демчина. Втім, як кадровий офіцер та людина, яка не звикла до того, що його ім`я паплюжать на чом світ стоїть, він добровільно написав заяву до НАБУ з приводу перевірки його діяльності на предмет корупції та отримання неправомірної вигоди.

Демчина чи не єдиний представник силового блоку, який не побоявся відкритого розслідування, оскільки переконаний, що у своїй діяльності ніколи не переходив межу закону.

На його бік стала Громадська рада з питань оновлення Служби безпеки України. 15 березня на своїй офіційній сторінці у «Фейсбук» https://www.facebook.com/gromradasbu/posts/1247131605383517  нею була зроблена заява щодо невідповідності інформації ЗМІ щодо звільнення з лав СБУ співробітників служби, які брали участь у резонансній справі «діамантових прокурорів», у чому Демчину звинувачують антикорупціонери. «Керівництвом та науково-експертною групою ГРО СБУ було вивчено ряд документів, пов’язаних з кадровими переміщеннями в Головному управлінні по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України (ГУ «К») та проведено бесіди з керівництвом та співробітниками ГУ «К» СБ України», – пише представництво громадської ради.

Зазначається, що «в лютому та березні 2017 року провідні українські ЗМІ здійснили публікацію матеріалів, які стосуються так званої справи «діамантових прокурорів» та Служби безпеки України, під заголовками, на кшталт: «В СБУ зачистили всіх, хто займався «діамантовими прокурорами». ГРО СБУ, провівши аналіз, виявило, що співробітники СБУ, які брали участь у зазначений резонансній справі, не тільки не були звільнені з лав служби, а й деякі навіть підвищені.

Додається, що єдиним джерелом інформації про те, що з СБУ звільнили всіх співробітників, що «брали» прокурорів Шапакіна та Корнійця, для ЗМІ став колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак. Саме він розповсюдив заяву про те, що його наступник Павло Демчина виступає ініціатором нібито зачисток «неугідних».

Громадська рада з питань оновлення СБУ при цьому констатує, що полковник Нескоромний, якого, згідно інформації, розповсюдженої у вказаних матеріалах, було виведено в розпорядження Голови СБУ, нібито через його керівництво операцією з затримання одного з прокурорів, категорично заперечив зв’язок між його участю в справі «діамантових прокурорів» і виведенням його в розпорядження. «Також він (Нескоромний – ред.) висловив своє здивування і нерозуміння щодо заяв з боку колишнього заступника Голови СБ України – начальника ГУ «К» Віктора Трепака, на думку якого й посилаються вітчизняні ЗМІ про те, що його звільнення пов’язане з справою «діамантових прокурорів», – йдеться у заяві громадської ради.

Виходячи з того, що неупереджена громадська рада, метою якої є якраз контроль за діяльністю СБУ, спираючись на аналіз перебігу подій, категорично заперечує «зачистки» в СБУ і тим більше участь у цьому першого заступника голови СБУ Павла Демчини, складається враження, що ми фактично спостерігаємо «травлю» керівництва спецслужби.

Поява явно заангажованих та замовних матеріалів у ЗМІ проти Демчини та щодо «телефонного права» в СБУ може свідчити про те, що в цьому замішаний або ж згаданий колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак, або й навіть екс-очільник служби Валентин Наливайченко. У коментарях до повідомлення громадської ради, до речі, дописувачі теж роблять такі висновки.

 

Навіщо це Трепаку – поки залишається тільки здогадуватись. А от інтерес Наливайченка у даній справі – очевидний. Він є одним з тих, хто останнім часом намагається гратися у таку прибуткову справу, як боротьба з корупцією, та навіть створив відповідний антикорупційний рух. Щоправда, компанія у нього сумнівна – Юлія Тимошенко, яку нещодавно прем`єр-міністр Володимир Гройсман охрестив «мамою корупції» та бізнес-партнери, що мають стосунок до країни-агресора. Наливайченку до свербіжу хочеться довести, що тільки він може вважатися достойним посади керівника СБУ, а всі інші – від лукавого.

Висновок напрошуються самі за себе: оскільки Нескоромний заперечив своє виведення в розпорядження через участь в спецоперації із затримання прокурорів Шапакіна і Корнійця, і жоден інший співробітник, що брав участь у цій справі, не був звільнений з СБУ – то «травля» Павла Демчини носить замовний та явно провокативний характер із застосуванням проплачених матеріалів у ЗМІ.

Залишається сподіватися, що суд та НАБУ поставить крапку у цій справі, і у даному випадку «орли Ситника» будуть менш упередженими, ніж вони були у справі «нехорошої квартири» свого друга – нардепа Сергія Лещенка. Правда має нарешті восторжествувати, а наклепи у ЗМІ повинні бути розвінчані.

 

Back to top button