Ексклюзивне

Екватор Верховної Ради: хто з депутатів розбагатів на котеджне містечко, а хто став власником цілої будівлі в центрі Києва

Верховна Рада дев’ятого скликання пройшла екватор своєї діяльності. За ці два роки монобільшість намагалась показати турборежим з прийняття важливих для країни законопроектів. Втім, з’ясувалось, що насправді «слуги народу» та власне влада Володимира Зеленського мало чим відрізняється від попередників, для яких вони хотіли стати «вироком». Стосується це зокрема і нарощування статків під час перебування на державних посадах.

1News проаналізувало зміни у статках депутатів за останні два роки і пропонує ознайомитися з найбільш яскравими матеріальними здобутками.

фото 1News

За даними Комітету виборців України, упродовж останніх двох років кожна четверта родина депутатів фракції «Слуга народу» задекларувала придбання цінного майна. Автомобілі, квартири та земельні ділянки придбали члени сімей 58 депутатів фракції. Загальна вартість майна склала понад 60 млн. грн.

Члени сімей депутатів «Слуги народу» придбали 38 автомобілів, 25 земельних ділянок та 12 квартир.

Нашу увагу привернув не надто публічний народний депутат від «Слуги народу» Олександр Сова. Він разом із дружиною є власником відомого ювелірного дому «Sova», чиї магазини розташовані в найбільших торгових центрах, а продукцію рекламують відомі особистості та ТОП-блогери.

У вересні 2020 року він задекларував право власності одразу на два великих будинки – площею 198,1 кв м та 185,2 кв м. Розташовані вони в приватному секторі поблизу Совських ставків у Києві. В цьому ж приватному секторі, над яким розташований Київський центральний крематорій, на відстані всього в 1,5 кілометри проживає народний депутат Віктор Медведчук. Саме тут останній проводить «домашній арешт».

За даними реєстру речових прав, будинки «слуги народу» розташовані на великій об’єднаній ділянці, право на яку було отримане у 2019 році.

Поруч у Сови вже був будинок площею аж у 500 квадратних метрів. Побудований він був у 2013 році. Тобто сумарно народний депутат тепер володіє трьома маєтками площею майже 900 кв метрів.

Зауважимо, що при цьому він тримає шалену кількість коштів готівкою. Згідно з декларацією за 2020 рік, Олександр Сова має 2 млн 230 тисяч доларів, 450 тисяч євро та 6 млн 700 тисяч гривень готівкою.

Його дружина готівкою тримає 440 тисяч доларів та 19 млн 552 тисячі гривень.

Водночас на банківських рахунках родина зберігає в рази скромніші суми. Приміром, Сова задекларував 4 долари, 7 євро та 138 польських злотих.

Народний депутат Олександр Сова, згідно з даними на сайті парламенту, не має вищої освіти, при цьому він є Головою підкомітету з питань митної справи Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Згідно з карткою на сайті Верховної Ради, за два роки перебування на посаді народного депутата, Сова всього 7 разів виступав з трибуни. Більшість законопроектів, які подані за його підписом, не є його особистими проектами, а були написані в співавторстві.

Ще один «слуга», який за роки депутатства встиг обрости нерухомістю, Роман Мулик з Прикарпаття. Він, як і його колега Сова, є зовсім непублічним. За підрахунками івано-франківських журналістів, в Мулика у власності є майже 65 тисяч гектарів землі. Депутат задекларував сотні гектарів землі на Київщині, зокрема у селах Новосілки, Хотянівка, Лебедівка та Демидів Вишгородського району.

Серед нових надбань Мулика – котедж для сімейного відпочинку у курортному селі Поляниця вартістю 1,1 млн грн., який перебуває у власності дочки. Земля під котеджем була придбана у жовтні 2020 року і також оформлена на дочку Ніну Романівну.

Восени 2020 року Мулик встиг «обрости» землею поблизу Києва. Так у селі Крушинка Васильківського району він придбав одразу сім земельних ділянок загальною площею у 7368 метрів квадратних.

Більше того, з червня по жовтень 2021 року Мулик отримав право власності на ще 10 земельних ділянок в цьому ж районі. Такі дані 1News отримало з Реєстру речових прав.

Отримана Муликом земля розташована між селами Крушинка та Зелений бір. Навколо одразу декілька котеджних містечок – зокрема «Гетьманский», «Гетьманський-2» та «Грін таун».

Згідно з даними сайту нерухомості «Лун» на землях, які викупив Мулик, планується будівництво котеджного містечка «Крушинка парк».

Ціни на котедж стартують від 100 000 доларів.

На сайті «Крушинка парк» зазначається, що містечко розташоване в екологічно чистому районі під Києвом в 15-ти кілометрах від Києва по Одеській трасі, і всього в 7-х кілометрах від міста Васильків. На території, більшій ніж 10 гектар, оригінальна архітектурна концепція нового котеджного містечка об’єднує 88 будинків.

Але не тільки «слуги» наростили кількість майна за останні два роки. Наприклад, депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Олександр Пузанов в червні цього року став щасливим власником яхти Four Winns 2021 року випуску.

На спеціалізованих сайтах зазначається, що Four Winns HD2 – це боурайдер з розширеним носом довжиною 6.10 м з 11 місцями для пасажирів та осадкою 0.89 м. Катер із корпусом зі склопластику має сертифікацію CE (C), тобто призначений для виходів у межах берегової зони. Вартість нової яхти у базовій комплектації від $55,6 тис.

Сам Пузанов у декларації вказав вартість водного засобу в розмірі 1 501 822 грн, що близька до тої, яка подається фірмами-продавцями.

Зауважимо, що в Пузанова, який у 2015 році балотувався на посаду міського голови Києва від «Опозиційного блоку», також є більш скромний катер – Lund 1800 PRO 2008 року випуску. Такий зараз продають за близько 30 тисяч доларів.

Колега Пузанова по фракції «Опозиційна платформа – За життя» Григорій Суркіс у липні 2021 року придбав автомобіль Rolls-Royce кабріолет 2009 року. Цікаво, що автомобіль депутат придбав у Катерини Кулішової, яка вказана як особа, з якою він проживає.

фото з мережі

Крім всього іншого Суркіс володіє вражаючим автопарком, в якому є такі авто як Rolls-Royce Phantom, Mercedes Maybach, Range Rover та Toyota Land Cruiser.

Найбільш цікавою покупкою поповнилась декларація депутата від групи «Довіра» Максима Єфімова. Його дочка Ізабелла, яка судячи з фінансової звітності нардепа, щонайменше з 2018 року проживає у Великобританії, восени 2020 року стала власницею більш ніж 10 земельних ділянок у селі Черкаське Слов’янського району Донецької області.

Село Черкаське розташоване приблизно в 100 кілометрах від тимчасово окупованих територій. В населеному пункті є крейдо-вапняний завод, який входить в склад ПАТ «Слов’янський крейдо-вапняний завод».

Єфімов відомий тим, що є нинішнім власником КВЦ «Парковий», де розташований офіс «Слуги народу» і постійно проходять заходи, пов’язані з владою. Зокрема, саме тут святкував перемогу на президентських виборах Володимир Зеленський.

Ну и на завершення не можемо обійти придбання ще одного депутата. Мова йде про «хрещеного батька» Тендерної палати Антона Яценка, який після перебування в тому числі в лавах Партії регіонів, повернувся до фракції «Батьківщина».

За час депутатства у 9 скликанні Яценко встиг стати власником цілого житлового будинку в центрі Києва. Мова йде про будівлю за адресою Січових Стрільців, 50, що поблизу Львівської площі.

Формально будинок записаний на дружину Яценка – Людмилу Кравчук. Більше того, ще у 2015 році «Наші гроші» писали, що тесть Яценка Іван Кравчук володіє в цій будівлі 5350 кв.м., тобто майже всім будинком.

Тоді ж журналісти зазначали, що у тестя Яценка ніколи не було бізнесу такого масштабу, який би дозволив купити будівлю в центрі Києва. За життя він був найманим працівником на низці підприємств, а також головою ОСББ того самого будинку за адресою Січових Стрільців, 50 (раніше вулиця Артема – ред.).

Отже, зараз, коли Яценко оформив будівлю на дружину, він фактично визнав, що із самого початку був реальним власником дорогої нерухомості, на оренді приміщень в якій можна заробляти дуже великі гроші.

Аналіз декларацій народних депутатів за 9 скликання показав, що як і раніше, вони віддають перевагу тому, щоб записувати власність на родичів. В цьому не відрізняються від колег і нові нардепи від «Слуги народу». Більше того, деякі зі «слуг», які не є дуже публічними, як-то Олександр Сова чи Роман Мулик –  шалено збагатились саме за час перебування у стінах Верховної Ради.

Анна Межова

Back to top button