Ексклюзивне

Дубінський може претендувати на посаду в Бюро економічної безпеки, – «Слуги народу»

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський може претендувати на посаду в новому антикорупційному органі – Бюро економічної безпеки. Про це стало відомо з переписки депутатів, яку 2 грудня зафіксував кореспондент 1News у сесійній залі Верховної Ради.

Так, в офіційному чаті фракції «Слуга народу» нардепи обговорювали майбутнє створення Бюро економічної безпеки і один з авторів законопроекту про його створення Данило Гетманцев зазначив, «що на БЕБ Дубінський йде. Смаглюк – зам».

Інший депутат, реагуючи на слова Гетманцева, додав, що «її чоловік вже там».

Мова йде про нардепів Олександра Дубінського та Ольгу Василевську-Смаглюк, які до депутатства були колегами на телеканалі «1+1».

11 листопада стало відомо, що чоловік Ольги Василевської-Смаглюк Ігор Смаглюк був призначений керівником Головного управління протидії економічним правопорушенням Державної фіскальної служби. Фактично він зараз очолює управління, яке планують реформувати і ввести у новостворене Бюро економічних розслідувань.

Зазначимо, що 2 грудня в об’єктив кореспондента 1News потрапило ще одне повідомлення, яке стосувалось створення Бюро економічної безпеки. В групі «Інформаційний канал СН» депутатам повідомили, що цього ж дня у КВЦ «Парковий» була запланована зустріч фракції «Слуг народу». Серед питань, які мали обговорюватись, значився і законопроект по Бюро, і закон про СБУ (про реформу спецслужби).

Джерело 1News у фракції «Слуга народу» зазначило, що дійсно, 2 грудня депутати збирались на зустріч у «Парковому», і питання по Бюро економічної безпеки там обговорювалось.

В той же час джерело не підтвердило, але й не спростувало інформацію про те, що Олександр Дубінський та Ольга Василевська-Смаглюк можуть претендувати на якісь посади в новому державному органі.

3 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3087-д про створення Бюро економічної безпеки. Авторами законопроекту є 13 депутатів із фракції «Слуга народу» і групи «Довіра».

У пояснювальній записці зазначається, що зараз розслідуванням економічних злочинів займаються податкова міліція, Служба безпеки України та Національна поліція, про те ця робота ведеться неефективно. Тож депутати пропонують позбавити правоохоронні органи «невластивих їм функцій» і створити єдиний орган, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами.

Ще 30 червня 2020 року Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що створення Бюро є «зобов’язанням України перед МВФ, обіцянкою Президента та партії Слуга народу перед виборами». «Побачимо, чи вистачить політичного духу довести його до ухвалення в цілому та створити Бюро, нівелювавши апетити інших правоохоронних органів розслідувати найбільш ласі економічні злочини», – зазначила вона.

Згідно із законопроектом про створення БЕБ, гранична чисельність працівників центрального апарату і територіальних управлінь не має перевищувати 4 тисячі осіб.

Статтею 13 законопроекту про створення БЕБ визначається, що Директор Бюро економічної безпеки України призначається на посаду Президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора бюро економічної безпеки України.

До складу Конкурсної комісії входять:

– три особи, визначені Президентом України;

– дві особи, визначені Верховною Радою України за поданням комітету до предмету відання якого належать питання фінансів, системи оподаткування, загальнодержавні податки і збори;

– одна особа, визначена Верховною Радою України за поданням комітету Верховної Ради України до предмету відання якого належать питання організації та діяльності правоохоронних органів, оперативно-розшукової діяльності;

– три особи, визначені Кабінетом Міністрів України.

Відібрані Конкурсною комісією три кандидати подаються на розгляд Президенту України.

Президент України призначає на посаду Директора бюро економічної безпеки України одного з відібраних Конкурсною комісією кандидатів протягом десяти днів з дня внесення Конкурсною комісією відповідного подання.

Директором Бюро економічної безпеки України може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю не менше десяти років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності не менше п’яти років, вільно володіє державною мовою і здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Зазначимо, що відповідно до вимог для претендентів на посаду Директора БЕБ, ані Олександр Дубінський, ані Ольга Василевська-Смаглюк не можуть подаватися на конкурс. Принаймні, обидва депутати не мають юридичної освіти та необхідного стажу роботи.

Тож, ймовірно, їхні кандидатури можуть розглядатися на посади у Конкурсній комісії по відбору керівництва БЕБ, або ж у громадську раду при Бюро.

1News

One Comment

  1. Скрылся бы он куда-то этот Дубинский. И подобный ему Пальчевский тоже.

Back to top button