Ексклюзивне

Друга хвиля коронавірусу: скільки коштує ПЛР-тест в різних країнах

Пандемія коронавірусу, що триває більше півроку, продовжує ширитися світом. Деякі країни, як то Німеччина та Словаччина вже визнали, що перебувають під впливом другої хвилі поширення хвороби. На фоні цього постало питання, чи є ціна тестування на коронавірус виправданою, чи можливо вона штучно завищена. Журналісти 1News поспілкувались з мешканцям різних країн, аби порівняти вартість тестів в Україні з їхньою ціною у світі.

фото EPA

18 серпня Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету розпочало дослідження дотримання вимог конкурентного законодавства під час формування цін на проведення ПЛР-тестів на коронавірус. Керівник відділення Олексій Хмельницький зауважує, що офіційна ціна в Україні «кусається»: за тест треба заплатити мінімум 715 гривень, максимум – 2200. Це немало. І це викликає питання: чи справді тести коштують саме стільки?

«Для нас, в Північному міжобласному відділенні АМКУ (колишнє Київське обласне територіальне відділення АМКУ – ред.) це не теоретичне питання… Відділення розпочало дослідження дотримання вимог конкурентного законодавства під час формування цін на проведення ПЛР-тестів… Певна інформація може свідчити про наявність в діях медичних лабораторій у Києві, постачальників та/або виробників ПЛР-тестів ознак порушень конкурентного законодавства, а саме антиконкурентних узгоджених дій або зловживання монопольним становищем», – додає він.

На сьогодні середня вартість ПЛР-тесту в Україні складає близько 1500 гривень. Очікувати на результат доведеться від 48 до 70 годин. При цьому, якщо ваш сімейний лікар виявив у вас ознаки захворювання, він може направити вас до державної клініки, де відповідний тест буде зроблений безкоштовно. Якщо ж ви бажаєте здати тест з власної ініціативи, то за нього доведеться заплатити. Також це стосується людей, які запланувати подорожі до інших країн, для перетину кордону з якими обов’язково потрібно мати негативний тест на коронавірус.

В більшості зарубіжних країн ПЛР-тести на COVID-19 є безкоштовними для осіб, які мають ознаки захворювання і які отримали направлення на тест від лікаря. При цьому вартість тестів зазвичай покривається медичною страховкою. Однак, якщо людина хоче здати тест для себе, не маючи симптомів захворювання, або для майбутньої подорожі, то за нього доведеться заплатити з власної кишені.

Великобританія

«Мені терміново потрібно було вилетіти до Криму, оскільки там проживають мої батьки. Оскільки я громадянка Британії, а Крим нині окупована територія, я можу прибути туди з Лондона літаком російського «Аерофлоту». Яким же було моє здивування, коли в авіакомпанії мені повідомили, що для перельоту мені необхідно мати негативний тест на коронавірус. При цьому якби я мала російське громадянство, то такий тест мені проходити не довелось би. Виходить, що громадянам Росії вірять на слово, що вони не мають захворювання, а всім іншим потрібне підтвердження», – розповідає 1News Оксана (ім’я змінене на прохання –  ред.).

Оскільки Оксана не мала ознак захворювання, однак для перельоту їй потрібен був тест на коронавірус, вона зробила його у приватній клініці Лондона і заплатила за це 250 фунтів стерлінгів, що при переведенні у гривню складає більше 8600 гривень.

Офіційно у Великобританії тести на коронавірус безкоштовні для громадян, які мають страховку та відповідне направлення від лікаря. Якщо ж людина самостійно вирішила зробити ПЛР-тест, то його вартість у приватних клініках коливається від 129 до 270 фунтів (від 4500 до 9300 грн). Ціна залежить від клініки, регіону та швидкості обробки результатів.

Деякі британські клініки пропонують зробити ПЛР-тест за 100 фунтів, однак результати можна буде отримати тільки через 3 дні, тоді як для подорожей в деякі країни потрібен негативний тест, що зроблений не більше ніж за 48 годин (2 дні).

США

В Сполучених Штатах Америки ПРЛ-тести дещо дешевші, ніж у Великобританії. Типова ціна складає близько 127 доларів (3500 грн), але майже кожен п’ятий американець оцінює свої витрати на тест у понад 200 доларів.

Ціни на тести на антитіла до коронавірусу становлять від 35 до 300 доларів у приватних клініках. Більшість опитаних заявили, що заплатили не менше 150 доларів.

Однак ціна госпіталізації та лікування від коронавірусу в США просто шокує. У квітні 2020 року незалежна некомерційна організація FAIR Health проаналізувала, що незастраховані американці з COVID-19 повинні платити в середньому 73 300 доларів за 6-денне перебування в лікарні. Тоді як застраховані пацієнти можуть розраховувати на оплату частини середньої вартості у розмірі 38 221 доларів США, від виставленої страховикам.

Загальна рекомендація для громадян США при перших ознаках захворювання – зв’язатися із сімейним лікарем, або ж скористатися послугами телемедицини. Вартість однієї консультації онлайн коливається від 35 до 43 доларів в залежності від плану страхування або за відсутності страховки взагалі.

Канада

В Канаді тестування на COVID-19, як і в більшості країн світу, безкоштовне для застрахованих громадян, які мають направлення від сімейного лікаря. Для громадян, які з власної ініціативи хочуть зробити тест на коронавірус, доведеться заплатити від 40 до 100 канадських доларів (до 2000 гривень).

Вартість залежить від самого тесту – це експрес-тест, ПЛР-тест чи тестування на антитіла. Також ціна коливається в залежності від швидкості отриманих результатів.

Італія

Італія – одна з країн, яка найбільше постраждала від коронавірусу. Враховуючи велику кількість хворих, тест на COVID-19 у цій країні з власної ініціативи здати вкрай важко. В першу чергу тести роблять тим громадянам, які після консультації зі своїм лікарем отримали від нього направлення на тестування.

Оскільки в Італії медичне страхування є обов’язковим, то частину витрат на тестування та лікування покриє страхова компанія. Однак, на це не варто розраховувати, якщо результат тесту вам потрібно отримати швидко

В середньому вартість ПЛР-тесту в Італії складає від 70 до 100 євро (від 2200 до 3200 грн), якщо його робити у приватній клініці.

«Ще в першу хвилю захворювання уряд опублікував рекомендації, як діяти у разі, якщо ви виявили ознаки коронавірусу у себе чи рідних. Перше, що рекомендували, не поспішати з викликом швидкої допомоги і ні в якому разі не їхати до лікарні. Одразу після виявлення ознак хвороби потрібно зателефонувати сімейному лікарю та повідомили про самопочуття. Після цього, можливо вам призначать онлайн-консультацію через інтернет. І тільки у випадку, коли ваш лікар зможе попередньо поставити вам діагноз, він направить до вас бригаду швидкої допомоги. Щоправда, вам необхідно підтвердити наявність страхового полісу. І тільки тоді вас направлять на тест на коронавірус», – розповідає українка Лілія, яка живе в Італії більше 15 років.

Польща

Якщо громадянин Польщі був в «зоні ризику або країні ризику» і повідомив лабораторію, що відчуває ознаки коронавірусу, тест для нього буде безкоштовним. Однак, якщо людина без ознак хвороби хоче для себе зробити тест, то їй доведеться заплатити за нього у приватній клініці.

Звичайний експрес-тест у Польщі коштує в середньому 100-150 злотих (705-1060 грн). Однак більш точний ПЛР-тест буде коштувати близько 500 злотих (3500 грн.).

«Генетичні тести, проведені методом ПЛР, рекомендуються Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Національним польським інститутом медицини. Оскільки вони більш точні, то відповідно і найдорожчі – ціна на такий тест починаються від 500 злотих, а в деяких клініках навіть дорожче. При цьому, якщо ви вважаєте, що вже перехворіли на коронавірус, то можете зробити тест на антитіла – він обійдеться у близько 150 злотих», – розповідає Міхал, який проживає у Варшаві.

Франція

фото Gonzalo Fuentes

За даними ЗМІ, середня вартість ПЛР-тесту у Франції складає 135 євро. І це одна з найвищих цін у Європейському союзі. При цьому за даними Європейського регіонального бюро ВООЗ, середня вартість таких тестів у ЄС складає від 60 до 100 євро.

Враховуючи таку різницю в ціні ще у березні 2020 року представниця Французької організації, що аналізує прозорість ціноутворення на лікарські засоби, висловлювала обурення з приводу високої вартості тестів. «В країні є 48 державних лабораторій (які роблять відповідні тести – ред.), тому висока ціна може бути штучно встановленою», – сказала вона, додавши, що Міністерству охорони здоров’я варто більш детально прокоментувати вартість тестувань.

***

В деяких країнах, таких як, наприклад, Ізраїль, зробити тест на коронавірус без страхового полісу фактично неможливо. І це при тому, що в цій країні медицина вважається чи не найкращою в світі.

«В Ізраїлі все залежить від опису симптомів. Якщо вони сходяться з тими, які, як вважає МОЗ країни, відповідають захворюванню на коронавірус, то тест буде безкоштовним. Однак, якщо ознак захворювання у вас немає – то тоді тест можна зробити через фонд, в який людина робить медичні внески. Це щось на кшталт традиційної страховки», – розповідає Ронен з Тель-Авіву.

При цьому співрозмовник 1News з Палестини, який попросив не називати його ім’я, розповідає, що в його країні тест на коронавірус для людини, яка має симптоми хвороби є повністю безкоштовним. Однак, якщо тест робиться з власної ініціативи без відповідних ознак хвороби, його вартість в середньому складає 50 доларів (1400 грн.)

Як бачимо, у більшості краї світу проведення тестів на коронавірус покривається державною для пацієнтів, в яких є симптоми хвороби. При цьому ціна ПЛР-тестів для людей, що за власним бажанням або ж для перетину кордонів роблять тести, коливається від 100 до 300 доларів (в залежності від країни). В Україні ж середня вартість при переведенні в долари складає близько 60 доларів. Тому можна припустити, що ціна, яку платять українці, є цілком обгрунтованою.

Щоправда, варто пам’ятати, що вартість і тестів, і лікування в розвинутих країнах світу в більшості покривається страховими компаніями, тоді як в Україні медичне страхування поки що не настільки розвинуте. Тож пацієнтам, які проходять лікування у приватних українських клініках за 14 днів лікування часто доводиться платити близько 100 000 гривень.

Анна Межова

Back to top button