Ексклюзивне

Депутати про місцеві вибори: буде хаос і комісії ох*ють (фото)

Депутати Верховної Ради почали активно обговорювати вибори до місцевих рад, які мають відбутися восени 2020 року. Кореспондент 1News 4 червня зафіксував відповідні перемовини одразу трьох народних депутатів.

Так, нардеп від «Слуги народу» Дмитро Нальотов пише співрозмовнику, що «мажоритарка в селах зараз від 15 тис. Можна йти самовисуванцем». Далі він додає, що «пропонують зробити від 5 тисяч».

Вочевидь мова йде про округи відповідно до кількості населення та про зміни до Виборчого кодексу.

На це його співрозмовник відповідає, що запропоновані зміни внесуть хаос: «До 5 тисяч буде хаос і комісії ох*ють».

Нальотов додає, що смисл полягає у тому, аби «загнати до Слуги народу більше самовисуванців».

Співрозмовник, підписаний у депутата як «PR», відповідає, що «всіх загоняти під партії це реальний гон». «Таке може вигадати тільки крайній довбодятел. Типу К. Вони не можуть на обласному рівні організуватися, який нах*й сільський», – додає він (в оригіналі російською – ред. 1News).

З переписки можна припустити, що депутат обговорює зі співрозмовником план партії «Слуга народу» щодо місцевих виборів і про певний розбрат у політсилі на регіональному рівні.

Колега Нальотова, ймовірний кандидат на посаду міського голови Києва Микола Тищенко 4 червня також обговорював з помічником майбутні вибори. Зокрема, він доволі агресивно відчитував помічника за погану роботу.

Абонент, записаний у Тищенка як «Андрій помічник Київ», пише російською:

«…руководит всем городским ректоратом, куда входят ректоры всех ВУЗов. Хотят встретиться для обсуждения своих проблем и дальнейшей работы с кандидатом в мэры. Встреча без студентов, будет он и еще 5-6 ректоров самых крупных ВУЗов».

Тищенко, в свою чергу, відповідає:

«Меня сейчас меньше всего интересуют выборы!! Они осенью. Я же четко поставил задачу по опорным больницам!! Ты что, меня не услышал..???! Вы че там на округах ох..ли? Больше работы!! Больше…Андрей! Или ты не на своем месте?? Я не понимаю… Врачи сегодня для меня приоритет!! Пипеццц… Ребяты, пойдете все на.. Астру.. Мне такая работа не подходит… больше дел.. больше помощи и отчет пошагово!! Рада закончится на сл (следующей – ред.) неделе, лично проверю… что не так пойдете на…».

Далі помічник пише Тищенку, що інформацію щодо потреб лікарень оновлюють кожен день. «Весь май, каждое воскресенье в новой больнице…Давайте усилимся в этом вопросе, сейчас реально никто, кроме нас, их не слышит и не помогает!!!», – додає він.

Згодом помічник пояснює, що по лікарям багато питань, вони бояться, а деякі звільняються.

На це Тищенко пише, що йому набридло і йому потрібен звіт про роботу. «Иначе covid19 покажется вам насморком», – додав депутат.

Також темою майбутніх місцевих виборів зацікавилась позафракційні депутатка, член партії «Свобода» з міста Івано-Франківськ Оксана Савчук. В групі, яка в її телефоні позначена як «Команда міста ІФ», її питають:

«Щодо виборів. Може кандидат балотуватись в раду міську і йти в мери. І ще, людина може балотуватись у максимум 2 ради, не більше. Старост поки не планують обирати. Хочуть, щоб нова місцева рада потім оголосила вибори старост і провела ці вибори за кошти місцевих громад».

На це Савчук відповідає, що «ОТГ (об’єднані територіальні громади – ред.) поділять на округи і не планують окремих адміністративних».

Далі повідомлення депутатки обриваються, але обговорення майбутніх виборів вочевидь викликало у неї цікавість.

4 червня Верховна Рада проголосувала за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485). Авторами змін виступили 5 депутатів, в тому числі голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан в інтерв’ю «Бабелю» 2 червня розповідав, що поданий проект передбачає збільшити число населених пунктів, де вибори пройдуть за партійною системою. У нинішньому Виборчому кодексі під таку норму потрапляють міста з населенням понад 90 тисяч осіб, у запропонованому проекті норма торкнеться всіх міст й селищ, де живе понад 15 тисяч осіб.

Саме цю норму у переписці обговорював депутат від «Слуги народу» Дмитро Нальотов зі співрозмовником, який назвав якогось К. «довбодятлом». Очевидно, мався на увазі саме лідер партії Олександр Корнієнко, що запропонував відповідні зміни.

Директор Асоціації міст України пояснює, що якщо норма вступить у дії, то «людям на місцях доведеться шукати, в яку саме партію вступити, щоб потрапити в органи місцевої влади. «Самостійно ж балотуватися вони в такому випадку не зможуть», – додав він.

Як запевняє Слобожан, ще один мінус проекту – він зобовʼязує органи місцевої влади самостійно фінансувати представництва ЦВК в регіонах, а також виборчі комісії.

«Це дуже небезпечно, адже волевиявлення по всій країні повинно пройти в однакових умовах… Чим це страшно? Проблема в тому, що не будуть забезпечені всі стандарти проведення виборів. Все буде залежати від можливості місцевого бюджету це профінансувати. У деяких регіонах вийде така ситуація, що міський голова захоче виділити кошти на вибори, а депутати не проголосують», – додав він.

Саме цю норму у своєму листуванні обговорювала з «командою Івано-Франківська» депутатка Оксана Савчук.

Нагадаємо, місцеві вибори мають відбутися восени 2020 року.

1News

Back to top button