Україна

25% українців не бачать гідних кандидатів на місцевих виборах

За тиждень до дня місцевих виборів більшість українців (68%) задекларували ту чи іншу готовність прийняти участь у голосуванні. Навряд чи будуть голосувати 14% опитаних. А 12% потенційних виборців – ще не визначилися. Такий висновок можна зробити з соціологічного опитування компанії Research & Branding Group, що є у розпорядженні 1News.

Найбільш вагомим аргументом відмовитися від участі у голосуванні 25 жовтня для потенційних виборців є відсутність гідних кандидатів (25%). Сукупно майже стільки ж українців (26%) відмовилися б від участі у голосуванні через посилення карантину (16%) та пандемію COVID-19 (10%).

Навіть попри зростання кількості хворих на коронавірус у населених пунктах, більшість їхніх жителів (59%) все одно мають намір прийняти участь у голосуванні 25 жовтня.

Майже половина потенційних виборців (45%) мають намір скористатися наданою новим виборчим законодавством можливістю проголосувати і за партію, і за одного з кандидатів від неї, тоді як лише за партію буде голосувати лише 6% опитаних.

З вибором партії і кандидата вже визначилася третина потенційних виборців (31%) та ще майже стільки ж виборців (28%) визначилися або з вибором партії (16%), або з вибором кандидата (12%).

На виборах міських / селищних / сільських голів трохи менша частина мешканців населених пунктів (30%) мають намір проголосувати за їхніх нинішніх очільників, тоді як трохи більша частина (38%) проголосують за нову людину.

Більша частина потенційних виборців на виборах до місцевих рад схильні віддати перевагу загальноукраїнським партіям (43%), тоді як за місцеві політичні проекти проголосували б чверть (25%) потенційних виборців.

Майже однакова кількість опитаних вважають вищими шанси на перемогу як провладних кандидатів і партій (24%), так і опозиційних до чинної влади (25%) та ще майже стільки ж (22%) вважають найкращими шанси на перемогу незалежних регіональних / місцевих політичних проектів.

Трохи більша частина опитаних (44%) вважають, що ці місцеві вибори будуть чесними і демократичними, тоді як майже стільки ж (40%) дотримуються протилежної точки зору.

Майже половина (46%) жителів України вважають, що майбутні вибори місцевих органів влади не змінять життя в їхніх населених пунктах на краще, тоді як протилежної точки зору дотримується третина (32%) українців.

Трохи більша частина опитаних (43%) вважають, що нові яскраві політики після місцевих виборів не з’являться, тоді як протилежної точки зору дотримується трохи менша частина опитаних (39%).

Back to top button