Ексклюзивне

Депутати хочуть дозволити не вносити у декларацію позашлюбних дітей

Також 28 нардепів ініціюють звільнення від декларування радників, помічників, прес-секретаря Президента, якщо ці люди працюють на волонтерських засадах

Народні депутати пропонують дозволити радникам, помічникам, уповноваженим, прес-секретарю Президента України, які виконують свої обов’язки на громадських засадах, не подавати електронну декларацію про доходи та видатки. Така пропозиція міститься у законопроекті 3355-1, поданим одразу 28 нардепами з різних фракцій.

Так, у пояснювальній записці зазначається, що в сучасних умовах боротьби із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 на території України виникає необхідність щодо залучення широкого кола громадськості та волонтерів, які тимчасово та  на безкоштовній основі надають допомогу у запровадженні антикарантинних заходів у країні, забезпечують заходи щодо повернення громадян України на територію нашої держави або надають їм необхідну допомогу на території іноземної держави тощо. Іноді задля виконання вказаних заходів особи повинні мати певний правовий статус представника нашої держави.

«Також право призначення волонтерів, представників бізнес-середовища, а також експертів у різних галузях державного управління на посади радників та помічників Президента України, надано Голові нашої держави. Проте на теперішній час вимоги Закону України «Про запобігання корупції» мають не  чітке визначення щодо віднесення радників, помічників, уповноважених, прес-секретарів Президента України, які виконують свої обов’язки на громадських засадах, до суб’єктів на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції». Крім того віднесення осіб, які здійснюють свої повноваження на громадських засадах, до суб’єктів стосовно яких державою здійснюються заходи фінансового контролю протирічить міжнародним зобов’язанням України, прийнятим нашою державою внаслідок ратифікації міжнародних договорів», – вважають депутати.

Саме враховуючи зазначені причини, депутати пропонують звільнити від декларування радників, помічників та прес-секретаря Президента, якщо ці люди працюють безкоштовно та на волонтерських засадах.

В той же час, в цьому законопроекті міститься ще одна цікава пропозиція – дозволити особам, які повинні подавати декларації про доходи та видатки, не вносити в них неповнолітніх дітей, які спільно не проживають з декларантом. Депутати аргументують таку ініціативу тим, що в разі розірвання шлюбу часто неможливо отримати достовірні відомості про дитину для вірного заповнення декларації.

«Пропонується поширити обов’язок декларування відомостей щодо неповнолітніх дітей лише у випадку, коли вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування», – говориться у пояснювальній записці.

В той же час Телеграм-канал «Блог юриста» пише, що норма, яка стосується неповнолітніх дітей, що не проживають з декларантом, дозволить також не вносити у декларацію незаконнонароджених дітей, тобто тих, які народились поза шлюбом.

«Група народних депутатів внесла на розгляд Верховної Ради законопроект №3355-1, мета якого дозволити чиновникам не показувати в деклараціях позашлюбних дітей….. І справа тут навіть не в корупції, а в «небажанні когось із авторів засвітити в декларації позашлюбних дітей», – пише автор каналу.

«Блог юриста» додає, що для того, аби не ганьбитися тільки цією нормою, «її заховали серед інших змін, які не є настільки нагальними, щоб під час епідемії їх вносити до порядку денного ВР».

«Ось вам і пріоритети нашої політичної еліти під час епідемії. 28 депутатів (серед яких віце-спікер Руслан Стефанчук і кілька голів комітетів) п’ять днів назад зареєстрували законопроект. Його відразу почали пхати до порядку денного позачергової сесії», – додає автор Телеграм-каналу.

Зазначимо, що згаданий законопроект є альтернативним. В той же час у законопроекті №3355, який зареєстрував віце-спікер Верховної Ради, не міститься норма, що стосується позашлюбних дітей.

Зараз у Законі України «Про запобігання корупції» зазначається, що членами сім’ї є:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із декларантом, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із декларантом (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі;

Підпункт «ї» частини 1 статті 3 Закону про запобігання корупції також визначає, що суб`єктами, на яких поширюється дія Закону, тобто ті, які повинні заповнювати декларації про доходи, є: керівник Офісу Президента України, його Перший заступник та заступники, радники, помічники, уповноважені, прес-секретар Президента України, помічники суддів.

 

Анна Межова

Back to top button