Ексклюзивне

Депутатів привітали з відкриттям сесії годівничкою у вигляді Верховної Ради (фото)

7 вересня Верховна Рада відкриває чергову сесію. Депутати вже зібрались на засідання, а в Маріїнському парку їх чекав сюрприз, повідомляє кореспондент 1News.

Так, поруч із входом до парламенту в парку невідомі повісили годівничку у вигляді будівлі Верховної Ради.

Копія українського парламенту зроблена з картону, а замість хліба та зерна в ній лежать монети.

Ймовірно, акція присвячена тому, що саме на цій сесії депутати мають прийняти низку фінансово важливих рішень. Серед них голосування за бюджет на 2022 рік, зміни до Податкового кодексу та славнозвісний закон про олігархів.

Відриваючи засідання, спікер парламенту Дмитро Разумков нагадав, що ця сесія є особливою, адже вона є таким собі екватором роботи діючого складу Верховної Ради. «Не дивлячись на те, що ми перебуваємо на екваторі, я сподіваюсь, що нікому з нас голову не напече…. Ні владі, ні опозиції, адже для людей ми всі є владою», – зазначив Разумков.

Серед пріоритетів цієї сесії він назвав тарифне питання, законопроекти соціальної направленості та Державний бюджет.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що очікує на надходження до парламенту проекту Державного бюджету на 2022 рік до 15 вересня. Саме до цієї дати за законодавством Кабінет міністрів повинен його подати депутатам на розгляд.

Як правило, проект бюджету рідко надають парламентарям вчасно і розглядають вони його до холодів. Наприклад, минулого року депутати ухвалили в цілому Держбюджет на 2021 рік в середині грудня.

Частенько, парламентарям для ухвалення головного фінансового документа країни доводиться проводити у сесійній залі всю ніч. Так, приміром, бюджет на 2019 рік був прийнятий о 6 ранку, а Держбюджет-2017 – о 4:30 ранку.

Втім, на сьогодні депутати від провладної фракції «Слуга народу» очікують, що бюджет на 2022 рік буде прийнятий у спокійній обстановці і голосування не затягнеться до ночі.

Чого не скажеш про закон про олігархів, який був ініційований Президентом Володимиром Зеленським напочатку літа. Навколо нього виникає багато дискусій, зокрема, Омбудсман Людмила Денісова заявила, що законопроект порушує права людини.

фото 1News

В той же час народний депутат Ярослав Железняк 6 вересня повідомив, що до другого читання до законопроекту про олігархів № 5599 надійшло 1 257 правок. Причому він додає, що більшість правок змістовні.

Зокрема, депутатами пропонується змінити орган, який буде приймати рішення щодо визначення особи олігархом. Наприклад, це може робити Кабмін за зверненням РНБО, членів Уряду або президента України. Або ж може бути рішення Вищого антикорупційого суду за заявою Кабміну, РНБО, НБУ, СБУ або АМКУ. Також є варіант, коли рішення приймає Національне агентство із запобігання корупції за зверненням Антимонопольного комітету або іншого державного органу;

Також пропонується зобов’язати олігархів звітувати перед НАЗК про фінансування ЗМІ, а будь-яка концентрація бізнесу за участю олігарха обов’язково повинна відбуватися з дозволом від АМКУ.

Окремі правки стосуються пропозицій, якими додаються заборони для олігархів: наприклад, займати керівні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування.

Додамо, що на цій сесії серед іншого перед депутатами буде стояти важливе питання щодо заміни певних міністрів в Уряді. За даними ЗМІ, «на вихід» готують міністра оборони Андрія Тарана, міністра соціальної політики Марину Лазебну та міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського. Останній, нагадаємо, у лютому 2021 року потрапив у неприємну ситуацію, коли його сфотографували на оборонній виставці в ОАЕ поруч із лідером Чечні Рамзаном Кадировим.

В кінці серпня спікер парламенту Дмитро Разумков підтверджував, що до певних міністрів дійсно є претензії і подання на їх звільнення можуть надійти вже в перші пленарні тижні нової сесії, що починається 7 вересня.

Зазначимо, що нерідко голоси «за» конкретного міністра збираються «зі скрипом». Згадаймо, хоча б кандидатуру Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики, яку подавали до парламенти тричі (!!!), але якого так і не призначили в Кабмін.

В експертів існує думка, що за кожен депутатський голос при ухваленні кадрових рішень може платитися певна сума грошей. Підтвердження цій інформації, звісно, не існує, але диму без вогню не буває.

Тож, годівничка у парку напроти Верховної Ради очевидно повинна нагадати депутатам, що, перш за все, вони представники народу у законодавчому органі, і аж ніяк не повинні годуватися з того, що народ видав їм свій кредит довіри.

Анна Межова

Back to top button