Ексклюзивне

Демчина з реального життя: про що не розповідають маніпулятори

Маніпуляція — вид психологічного впливу, який використовується для прихованого впровадження в психіку протилежної сторони цілей, бажань, намірів, відносин або установок маніпулятора, які не збігаються з актуально існуючими потребами. Це приховане управління людьми та їх поведінкою.

Даний вид впливу активно використовується засобами масової інформації у країні-агресорі Росії. Про те, якою є російська журналістика – ходять легенди. Однак, й українські представники четвертої влади подекуди використовують методи відвертої маніпуляції та подають глядачам або ж напівправду, або й навіть відверту брехню.

Для прикладу, візьмемо сюжет програми журналістських розслідувань «Слідство.інфо» про першого заступника голови СБУ Павла Демчину. Детально його проаналізуємо та покажемо, скільки маніпуляцій у ньому використано.

 

Маніпуляція перша.

Сюжет починається з того, що журналісти показують елітний маєток, з якого виїжджає дорога автівка. Слідом, за словами журналістів, виходить чоловік, в якому вони впізнають першого заступника голови СБУ Павла Демчину. Щоправда, глядачам у сюжеті не видно, чи насправді Демчина виходить із зазначеного будинку, чи просто проходить повз. Втім він беззаперечно погоджується поспілкуватися з журналістами та підтверджує, що жінка на білому авто – мати його дітей.

«Слідство.інфо» для глядачів оголошує інформацію, що жінка на авто – громадянська дружина Павла Демчини. Звідки в них ця інформація, сказати важко. В коментарі 1News Демчина розповів, що згадана жінка ніколи не була його дружиною, хоча й не заперечив їхніх близьких стосунків у минулому. На сьогоднішній день Демчину та показану у сюжеті молоду жінку пов`язують виключно спільні діти.

Маніпуляція журналістів «Слідство.інфо» у даному випадку полягає у тому, що вони безапеляційно заявили про те, що Демчина нібито приховує дружину задля того, аби не показувати власні статки. При цьому жодних доказів цього так і не надали.

Маніпуляція друга.

Задля більшого ефекту, «Слідство.інфо» показує гуртожиток, де до певного моменту нібито проживав Павло Демчина. Однак про те, де він мешкає зараз – чомусь ані пари з вуст. Ймовірно, сподіваючись на те, що глядачі самі додумають, що Демчина може жити в тому будинку, де мешкають його діти.

Між тим Реєстр речових прав за одну хвилину видає запит по майну першого заступника голови СБУ. На нього зареєстрована квартира на Петропавлівській Борщагівці. Ось виписка з Реєстру, яку може отримати будь-хто бажаючий.

 

Однак, журналісти «Слідство.інфо» чомусь «забули» показати цю виписку. А можливо зробили це навмисно, оскільки коментар у Демчини вони брали прямо на фоні будинку, де він має квартиру. Важко уявити, що журналісти, які змогли знайти, де живе матір дітей заступника голови СБУ, розгубилися і їм не вдалося відшукати, де мешкає сам герой сюжету.

В коментарі 1News Павло Демчина зазначив, що придбав квартиру в даному районі спеціально, щоб частіше відвідувати дітей. «Квартира, про яку не сказали у сюжеті, знаходиться у 100 метрах від будинку, де живуть мої діти. Це зручно, адже коли ти працює по 12 -16 годин на добу, то залишається дуже мало часу на те, щоб побачитися з дітьми. Мені прикро, що журналісти вплутали у свої фантазії моїх дітей та батьків», – каже Демчина і додає, що особисто написав заяву до НАБУ, аби його діяльність була перевірена на предмет корупції.

Маніпуляція третя.

У сюжеті «Демчина з іншого життя» журналісти говорять про те, що перший заступник голови СБУ їздить на джипі з водієм. При чому жодним чином не зазначається, чи це авто його особисте. Між тим, за даними 1News, показаний автомобіль закріплений за автопарком СБУ і Павло Демчина користується ним, як службовим.

Ми надіслали запит до спецслужби, аби нам підтвердили, що це так, однак згадана інформація не є публічною через міркування безпеки.

 

В аналізованому сюжеті журналісти мимохідь говорять про те, що перший заступник голови СБУ нібито має відношення до так званої «горіхової мафії» та до оборудок із скрапленим газом. За збігом обставин з моменту виходу сюжету на дружньому до «Слідство.інфо» сайті Bihus.info з`являється публікація річної давнини про те, як Михайло Саакашвілі, тоді ще голова Одеської ОДА, прямо звинувачує Павла Демчину у причетності до схем з волоським горіхом.

У сюжеті Дмитра Гнапа про це говорить депутат Сергій Лещенко, який останнім часом зблизився з Саакашвілі. Зокрема, політичний рух екс-президента Грузії заявив про початок об`єднавчих процесів з Демократичним Альянсом, куди входить Лещенко, партіями «Воля», «Хвиля» та іншими. Журналісти проектів Дениса Бігуса товаришують і з Лещенком, і з Саакашвілі, тому появу згаданої заяви на сайті Bihus.info можна розцінювати як частину плану.

Говорячи про пана Саакашвілі, важко не згадати про те, що не так давно видання «Новое время» включило його в рейтинг топ-популістів. Він посів «почесне» третє місце, одразу після знаних майстрів слова Олега Ляшка та Юлії Тимошенко. Ляшко, до речі, вже закликав «спалити «Новое время» на Майдані» за дану публікацію. Вірогідно, не проти такого кроку і пан Саакашвілі.

Паралельна робота по дискредитації Демчини в даному випадку видна неозброєним оком. Чи є це спланованою акцією – сказати важко, але така злагодженість принаймні викликає багато запитань. Основна мета – закріпити у глядачів образ, що Павло Демчина – не чистий на руку чиновник, створити образ корупціонера, «смотрящего» та того, який впливає мало не на всі схеми в країні. Зробити це за допомогою сюжету «Слідство.інфо» – спроба непогана, якби в ньому не було так багато неправди.

Нещодавно журналісти «Детектор медіа» зробили детальний аналіз матеріалів видання «Страна.ua». Висновок вкрай невтіший для журналістів інтернет-сайту, адже їхні маніпуляції та приховані методи пропаганди були розкриті експертами.

Нашим матеріалом ми намагалися донести, що журналісти «Слідства.інфо» та близькі до них політики і громадські діячі іноді так само використовують методи маніпуляції. Звісно, ніхто не говорить у даному випадку про те, що робиться це «в угоду Кремлю». Але певний замовник цілеспрямованої дискредитації в даному випадку Павла Демчини все ж таки є.

Про що не сказали журналісти

Перше правило журналістики – подати інформацію з коментарями обох сторін. На жаль, журналісти «Слідство.інфо» у сюжеті «Демчина з іншого життя» цього не дотрималися. Хоча коментар у самого Павла Демчини і був взятий, проте інформація про питання, якими він опікується у спецслужбі, була повністю проігнорована.

Аби заповнити прогалини у роботі колег, 1News направило запит до СБУ з проханням надати звіт роботи Павла Демчини на посаді. Для чистоти експерименту, пропонуємо читачам ознайомитися з окремими пунктами цього документу.

Так, найбільш цікавий розділ звіту роботи Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю ЦУ СБУ стосується викриття корумпованих посадовців в органах державної влади і місцевого самоврядування. Зокрема, за час роботи Демчини на посаді першого заступника голови спецслужби було розпочато 1950 кримінальних проваджень, у ході розслідування яких особам вже повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, затримано правопорушників або вилучено предмети злочинів. Службовим особам владних, правоохоронних, контролюючих та інших державних органів повідомлено про підозру у скоєнні 903 корупційних злочинів, з них 663 – за статтею 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») КК України.

Як повідомляє СБУ, силами спецпідрозділу, яким керує Павло Демчина, за період з листопада 2015 по березень 2017 років було припинено протиправну діяльність заступника Міністра охорони здоров’я, який організував корупційну схему вимагання й щотижневого отримання коштів від пацієнтів за проведення хірургічних операцій, першого заступника Голови Державної служби з питань праці за вимагання щомісячних хабарів, члена Вищої ради юстиції та арбітражного керуючого Мін’юсту. Також важко не згадати про викриття корупційної схеми першого заступника голови Миколаївської ОДА, директора Департаменту платіжних систем Нацбанку та т.в.о. ректора Національного Університету.

Важко повірити у те, що журналісти «Слідство.інфо» не могли отримати подібний звіт на свій запит. Вочевидь, ця інформація не була згадана у сюжеті, адже вона не вписувалася у заздалегідь поставлене завдання «мочити» Демчину.

 

 

31 березня у виданні «Реаліст» вийшов матеріал з назвою «Почему при обилии ГО третий сектор в Украине настолько слабый». Журналіст Олександр Голубов, аналізуючи, чому попри велику кількість громадських організацій їхній вплив в Україні настільки слабкий, приходить до цікавого висновку. Дозволимо собі процитувати мовою оригіналу: «….в украинском гражданском обществе есть значительная доля людей, для которых их активность есть не добровольным самопроявлением, а профессиональной деятельностью, которой они, вполне вероятно, перестанут заниматься, как только она перестанет быть источником дохода». Журналіст говорить про те, що активна громадська діяльність, наприклад, та ж боротьба з корупцією, часто пов`язана з тим, що вона є способом заробітку. І як тільки грошовий потік закриється, ця діяльність перестане бути цікавою.

У випадку з цілеспрямованою дискредитацією першого заступника голови СБУ може статися саме так: як тільки за травлю Демчини перестануть платити грошові одиниці, всі згадані у цьому матеріалі особи перестануть це робити і перекинуть свою активність на когось іншого. А правда їх вже не буде цікавити.

1News

Back to top button