Ексклюзивне

Чорнобиль 35 років після аварії: фоторепортаж з найвідомішої в світі «зони»

В ніч на 26 квітня 1986 року відбулась аварія, яка до сьогодні вважається найбільшою, що коли-небудь сталась на ядерному об`єкті. Чорнобильська катастрофа забрала життя сотен людей, а шкоду для здоров`я жителі України, Білорусі, Росії та країн Європи відчувають по сьогодні.

Фото 1News

Журналісти 1News побували в Чорнобилі і побачили, чим зараз, через 35 років, живе колись надсучасне місто Прип`ять, як виглядає ЧАЕС та як із наслідками ядерної катастрофи справляється природа.

фото 1News

Навесні минулого року в Чорнобильській зоні сталась масштабна пожежа. З новинних стрічок повідомлялось, що вогонь дістався навіть 10-кілометрової зони, в якій рівень радіації все ще несумісний із життям. Горів в тому числі відомий на весь світ рудий ліс Чорнобиля.

Ліквідація пожежі тривала протягом 10 діб. Всього на території Зони відчуження було залучено 500 осіб та 110 одиниць техніки, в тому числі 3 літаки і 3 вертольоти.

Насправді, весняні пожежі в Чорнобилі – звичайна справа. Як розповідають провідники, які проводять екскурсії зоною, в деяких місцях хвойні насадження не відновляться вже ніколи. Наочно це видно, коли їхати від в`їзду в зону відчуження до радіолокаційної станції «Дуга». Вздовж дороги по обом бокам видно обгорілі дерева, на яких вже немає ознак життя.

фото 1News

Однією з причин цих пожеж називають дії сталкерів – людей, які потрапляють в Чорнобильську зону самовільно. Серед інших – необережність самоселів – людей, які відмовились покидати домівки поруч із Чорнобильською АЕС та продовжують жити у небезпечній місцевості.

«Чорнобиль» умовно розділений на 30-кілометрову зону, з якої евакуювали мешканців після катастрофи, проте в якій згодом можливе буде відновити життя, і 10-кілометрову – яка може залишитися мертвою сотні років.

фото 1News

Самосели, які й нині живуть в Чорнобилі, розповідають, що останнім часом їхнє спокійне та усамітнене життя змінилось. Все через вихід у 2019 році серіалу HBO «Чорнобиль». Фільм отримав настільки шалену популярність, що на екскурсії Чорнобильською зоною стала їздити велика кількість в тому числі іноземців.

Зараз пам`ять про події кінця 80-х поступово стирається, тож після перегляду серіалу для багатьох став відкриттям цинізм радянської влади, для якої ціна людського життя нічого не вартувала. Зокрема, як розповідають провідники Чорнобильською зоною, у серіалі дуже чітко показано, як проводилась евакуація населення з Прип`яті: людям не сказали про радіацію, їх вивозили в автобусах із відкритими вікнами через спекотну погоду, наражаючи на шалену небезпеку радіації. А тим часом у підвалах шкіл згодом були знайдені ящики з протигазами, які могли б захистити принаймні дітей.

фото 1News

Саме Прип`ять залишає найбільше вражень від відвідування Чорнобильської зони. Місто, що зараз називають привидом, було побудоване у 1970 році. Його заклали якраз через будівництво однієї з найбільших в Європі атомних електростанцій — Чорнобильської АЕС. Прип`ять розбудовували найкращі архітектори Радянського союзу, а фасади будівель прикрашали сучасними мозаїками та ліпниною. В Прип`яті була передбачена вся необхідна інфраструктура: школи, дитячі садочки, стадіони, кінотеатр, готелі та навіть ресторан і надсучасний супермаркет.

фото 1News

Відкриття великої кількості об`єктів планувалось на 1 травня 1986 року. Так, наприклад, всього лише декілька днів пропрацював супермаркет із візочками для продуктів, які зараз є чи не в кожному магазині, а в кінці 80-х в радянській Україні це було в дивину. Ці візочки та вивіски, які повісили там майже 40 років тому, можна побачити у центрі Прип`яті і зараз.

фото 1News

Також на 1 травня 1986 року планувалось відкриття парку атракціонів. Оглядове колесо не пропрацювало жодного дня, а радіаційний фон у парку вище норми і у 2021 році.

фото 1News

Стадіон «Аванград» поруч із парком атракціонів зараз нагадує лісову галявину, а у 80-ті роки XX століття вважався чи не витвором архітектурного мистецтва. Його відкриття також планувалось на першотравневі свята 1986 року, однак цьому статись не судилось.

За останні роки в Прип`яті з`явилась велика кількість муралів. Фото 1News

Інша споруда, відома багатьом з численних фотографій – це спорткомплекс із басейном. Зараз він більше схожий на будівлю із фільмів жахів, а на кінець 80-х був одним із надсучасних. Всього ж у Прип`яті було 10 спортивних залів, 3 басейни та 2 стадіони.

Фото 1News
Фото 1News

Оскільки евакуація з Прип`яті відбувалась дуже раптово, то і зараз у будинках залишись речі людей, яким у 1986 році сказали, що покидають домівки вони тимчасово. Після катастрофи декому вдалося ще раз повернутися додому і забрати щось з цінного, але більшості довелось розпрощатися із своїми речами назавжди. Згодом більшість техніки та меблів були вкрадені мародерами, а батареї та інші залізні вироби були вирізані на металолом, хоча цілком ймовірно, що вони можуть «фонити» радіацією й зараз. Наприклад, на залізних каналізаційних люках, що залишись у Прип`яті,  радіаційний фон є завеликим і через 35 років після катастрофи.

Одна з п`яти шкіл Прип`яті. Фото 1News

Після Чорнобильської катастрофи дороги та ґрунт у Чорнобильській зони знімали за допомогою спецтехніки і закопували у найближчих селах. Також у відповідних могильниках закопували і техніку, яка залучалась до ліквідації наслідків катастрофи.

По дорозі до радіолокаційної станції «Дуга» можна побачити залишки такої техніки, в тому числі і роботизованої, завдяки якій намагались розбирати завали пошкодженої від вибуху Чорнобильської АЕС.

Об`єкт «Дуга» – найбільш вражаюча споруда ЧАЕС. Її масштаби важко уявити, доки не побачиш на власні очі: висота щогли великої антени становить від 135 до 150 метрів, а довжина – майже півкілометра. Наскільки ефективною була «Дуга», сказати важко, однак відомо, що випробування, що були проведені у 1979 році, станція не пройшла.

Фото 1News

В квітні 2021 року міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що радіолокаційна станція «Дуга» в Чорнобилі була занесена до Держреєстру нерухомих пам’яток України. Міністр сподівається, що це рішення підсилить шанси України на внесення Чорнобильської зони до списку ЮНЕСКО в цілому.

Зараз четвертий реактор Чорнобильської АЕС, на якому стався вибух у 1986 році, накритий сучасним саркофагом, який може захищати від радіації навколишнє середовище протягом 100 років.

Фото 1News

Однак питання з утилізацією залишків небезпечних відходів залишається актуальним. На новий безпечний конфайнмент гроші збирали всім світом і в кінцевому рахунку він обійшовся в 1,5 млрд євро.

Фото 1News

Сподіваємось, що згодом світ також допоможе Україні позбутися радіаційного спадку і максимально очистити територію Чорнобильської зони.

Анна Межова

Back to top button